MANNLIG DRESSKODE: Selv om standardantrekket for de fleste politikere er en dress, kan det være forvirrende å vite om man skal ha på slips eller ikke, og om hvorvidt slipset kan ha mønster. Foto: NTB Scanpix
MANNLIG DRESSKODE: Selv om standardantrekket for de fleste politikere er en dress, kan det være forvirrende å vite om man skal ha på slips eller ikke, og om hvorvidt slipset kan ha mønster. Foto: NTB ScanpixVis mer

Kleskodene på Stortinget:

Sykkelhjelm og palestinaskjerf: Dette er Stortingets egne kleskoder

Selv om den amerikanske Kongressen er ekstremt strenge, har også Stortinget visse konkrete krav til de norske politikerne.

(Dagbladet): Det har i flere tiår eksistert visse forventninger til hvordan man skal kle og te seg i politiske sammenhenger, spesielt om man skal inn i det aller helligste.

I Norge er dette Stortinget, mens man i USA har Kongressen i Washington D.C.

Ble nektet adgang

Nylig vakte en kvinnelig reporter oppsikt etter at hun hadde blitt nektet adgang til Speaker's Lobby, et område utenfor den amerikanske kongressen, fordi kjolen hennes var uten ermer. Det skrev journalisten Katherine Tully McManus på Twitter forrige uke, ifølge amerikanske Vogue.

Tilbake tvitret den politiske journalisten Kellie Mejdrich at det samme hadde skjedd med henne, og at hun fikk en advarsel fra Kongressen etter hendelsen.

Ifølge kanalen CBS hadde journalisten som var blitt nektet adgang blitt tvunget til å improvisere, og hadde derfor brukt papir fra notatblokka si som skuldre på kjolen. Selv om hun teknisk sett hadde dekket til skuldrene, fikk hun ikke komme inn.

Strengt

På Stortinget her i Norge finnes det en egen protokollhåndbok, som gir faglige råd om kleskode. Om den er like streng som i USA, er et annet spørsmål.

I 2015 skrev Aftenposten om Stortingets protokollhefte som består av tjue sider. Der står konkrete råd for skikk, bruk og innføring i kleskoder. Blant annet ble dette avsnittet trukket fram:

REGELBRUDD: Flere kvinner CBS har pratet med sier de har blitt bedt om å forlate Kongressen etter å ha dukket opp i kjoler uten ermer. Michelle Obama har på sin side fått lov til å stille opp slik. Her fotografert i januar 2016. Foto: AFP, NTB scanpix
REGELBRUDD: Flere kvinner CBS har pratet med sier de har blitt bedt om å forlate Kongressen etter å ha dukket opp i kjoler uten ermer. Michelle Obama har på sin side fått lov til å stille opp slik. Her fotografert i januar 2016. Foto: AFP, NTB scanpix Vis mer

«Representantene forventes å kle seg med respekt for nasjonalforsamlingen. Antrekkskoden 'pent' eller 'daglig antrekk' gir en god indikasjon på passende klesdrakt.»

- Aksepteres ikke

Håndboka kom ut i 2013 og har vært revidert én gang siden. Bokas formål er å gi tips og hjelp slik at politikere kan holde en viss standard på Stortinget.

Ifølge Agenda står det at menn skal ha dress, skjorte og slips, mens kvinnene må ha på seg drakt, eller kjole med jakke over og passende skotøy.

På spørsmål fra Dagbladet om Stortingets håndbok, svarer sekretariatsleder på Stortinget, Dag Nordbotten Kristoffersen, at jeans, t-skjorter og lettkledde klær bør unngås.

- Også bruk av symboleffekter som supporterskjerf og palestinaskjerf aksepteres ikke, forklarer han og fortsetter:

SØMMELIG ANTRUKKET: Statsminister Erna Solberg går oftest kledd i drakter med skjørt. Her på Stortingets talerstol i 2016. Foto: NTB Scanpix
SØMMELIG ANTRUKKET: Statsminister Erna Solberg går oftest kledd i drakter med skjørt. Her på Stortingets talerstol i 2016. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Når det kommer nye representanter som det gjør nå etter valget, så har Stortinget et introduksjonskurs for nye representanter, og da vil protokoll og kleskode vil være et av temaene.

Palestinaskjerf-aksjon

Flere politikere har fått refs for upassende antrekk, men spesielt én hendelse blir ofte nevnt.

Den daværende politiske rådgiveren Hadia Tajik (AP) stod i 2010 på Stortingets talerstol med palestinaskjerf. Skjerfet var en markering i forbindelse med Israels militæraksjon mot Gazaflåten, ifølge Aftenposten.

Til Agenda sa Stortingets direktør Ida Børresen at stortingspresidenten måtte gripe inn.

BRØT KLESKODEN: Hadia Tajik iført palestinaskjerf på Stortingets talerstol i 2010. Foto: NTB Scanpix
BRØT KLESKODEN: Hadia Tajik iført palestinaskjerf på Stortingets talerstol i 2010. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Man skal ikke bruke Stortingets talerstol til propaganda. Men slik refs skjer ikke ofte. Når det gjelder generelt upassende språkbruk og klær, hender det at gruppelederne tar det opp med dem det gjelder. Sånt kan jo være litt touchy også, sa Børresen til magasinet den gangen.

Sykkelhjelm på talerstolen

På spørsmål fra Dagbladet om noen ville blitt bortvist fra stortingssalen ved et antrekk som var på siden av kleskoden, svarer Nordbotten Kristoffersen at det måtte presidenten ha vurdert i møtet. Det er stortingspresidenten eller en av de fem visepresidentene som normalt leder stortingsmøtet.

- Stortingets forretningsorden sier ikke noe spesifikt om klesdrakt, men den sier at man ikke skal ha upassende eller fornærmelig adferd i Stortinget, forklarer Nordbotten Kristoffersen til Dagbladet over telefon.

- Hvem bestemmer det?

- Det er presidenten som leder møtet, men det du generelt kan si er at representantene må kle seg med respekt for nasjonalforsamlingen. Det står også i Stortingets protokollhåndbok.

Nordbotten Kristoffersen forteller om et eksempel der en av stortingsrepresentantene brukte sykkehjelm på talerstolen og ble klubbet og bedt om å sette seg igjen.

Ingen har blitt bedt om å forlate salen etter det sekretariatslederen kjenner til, men et par har fått beskjed om at antrekket ikke har vært passende.

- Gode på etikette

Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise forteller til Dagbladet at han ikke er spesielt godt kjent med protokollen på Stortinget, men at han kanskje må pugge den etter valget i høst. Han står nemlig på førsteplass på Hedmark Høyres stortingsliste, og tror kanskje han må fornye garderoben hvis det går veien.

Saken fortsetter nedenfor.

MÅ PUGGE PROTOKOLLHÅNDBOKA: Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise. Foto: NTB Scanpix
MÅ PUGGE PROTOKOLLHÅNDBOKA: Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Akkurat nå sitter jeg på kontoret i en hullete jeans og en t-skjorte, som selvfølgelig ikke hadde sømmet seg på Stortingets talerstol. Jeg synes det er helt greit at det stilles noen krav til hvordan de folkevalgte kler seg, sier han og fortsetter:

- At man ikke kan dukke opp i hva som helst skjønner man jo selv. Men mange i Høyre er ekstra gode på etikette, så jeg får sikkert god veiledning etter valget, forteller han.

Riise sier at man trolig er sikker så lenge man dukker opp i penbukser, skjorte og har med seg en dressjakke. Skal man på talerstolen, bør man ha slips. Han tror ikke at man blir spesielt godt mottatt dersom man ønsker å dukke opp i shorts eller t-skjorte. Han påpeker at han ikke har satt seg spesielt mye inn i hvordan kodeksen for kvinner fungerer.

- Av naturlige årsaker har jeg brydd meg så mye om det, så jeg kan ikke si noe om hvorvidt de er for strenge eller ikke, sier Riise.

Kan utøve skjønn

Etter at den kvinnelige reporteren hadde blitt nektet adgang til Speaker's Lobby, viet den amerikanske kanalen CBS denne uka spalteplass til hvorvidt en ermeløs kjole egentlig er greit å gå med på Kongressen i USA.

Selv om ingenting nødvendigvis er skrevet i stein, følges det strenge kleskoder for hvordan både menn og kvinner kan kle seg. «Konservativt» er ett av stikkordene. Nå som det er sommer, sol og varmt i store deler av verden, er det imidlertid ikke alle som klarer å opprettholde kodeksen.

Da CBS tok opp temaet var konklusjonen deres at enkelte fortsatt må snu i døra om de har sko som viser tær, om man dukker opp uten slips, eller viser skuldre i kjoler. Unntaksvis får familiemedlemmer som Michelle Obama og Ivanka Trump imidlertid dukke opp i hva de vil.

Ingen av reglene er ifølge CBS skrevet ned noe sted, og beslutninger blir tatt av den aktuelle vakten som kan utøve skjønn ved innslipp.

- Bør ha respekt

Linn-Elise Øhn Mehlen er leder av Rød Ungdom. Hun har ledet ungdomspartiet siden 2014, og er kjent med Stortingets protokollhåndbok. Mehlen synes episodene CBS nevner er skremmende, men har ikke spesielt mye å utsette på den norske kleskoden.

RØDT: Linn-Elise Øhn Mehlen og leder Bjørnar Moxnes på Landsmøte i 2015. Foto: NTB Scanpix
RØDT: Linn-Elise Øhn Mehlen og leder Bjørnar Moxnes på Landsmøte i 2015. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Først og fremst tenker jeg at man bør ha respekt for nasjonalforsamlingen og embetet man har. De norske lovene er ikke så strenge rundt det, og om du klarer å bli valgt inn på Stortinget, ja, da klarer du nok å kle deg også, sier hun til Dagbladet.

- I USA er det imidlertid ganske trist. Det er ikke akseptabelt at en kvinne ikke får gjøre jobben sin bare fordi hun viser skuldrene.

Mehlen mener det er praktisk at Stortinget er stengt nå i den varmeste perioden, og at det sørger for mindre trøbbel for de folkevalgtes antrekksvalg.

- De klarer nok å kle seg etter protokollen, selv om det er varmt ute. Man bør vise litt skjønn, uavhengig av eksterne elementer som varme. Det viktigste er jo uansett ikke hvordan du kler deg, men politikken.

- Hva er det som ikke sømmer seg?

- Jeg ser ikke for meg at noen dukker opp i badeshorts eller noe lignende i nær framtid, de fleste i nasjonalforsamlingen er relativt oppegående, forklarer hun.