Donald Trump vant USA-valget 2016:

Symbolikken i Hillary Clintons siste antrekk gir folk nytt håp

Fargevalget til demokratenes tidligere presidentkandidat går internett rundt.

HÅPET ER MØRKELILLA: Demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton fikk mye skryt for «nederlagstalen» hun holdt på Manhattan i New York onsdag morgen lokal tid. Nå mener mange imidlertid at Clinton også sa mye mellom linjene - med antrekket sitt. Foto: Sipa USA / NTB Scanpix
HÅPET ER MØRKELILLA: Demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton fikk mye skryt for «nederlagstalen» hun holdt på Manhattan i New York onsdag morgen lokal tid. Nå mener mange imidlertid at Clinton også sa mye mellom linjene - med antrekket sitt. Foto: Sipa USA / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Onsdag morgen fikk mange seg en overraskelse da republikanernes presidentkandidat Donald Trump (70) vant valget i USA etter å ha slått Hillary Clinton (69) i flere sentrale vippestater.

Demokratenes presidentkandidat viste seg ikke på sin egen valgvake etter at sjokknederlaget var et faktum.

Først klokka 10.40, 17.40 norsk tid, inntok Clinton talerstolen på Manhattan i New York. Da, to timer forsinket, talte hun til folket mens hun takket for all støtte og manet til samhold og optimisme.

-SMERTEFULLT: Hør Hillary Clintons første tale etter at Donald Trump ble utnevnt som president. Video: AP Vis mer

Clintons tale er blitt omtalt som verdig og ektefølt av flere amerikanske berømtheter, ifølge Huffington Post. Likevel er det ikke bare 69-åringens ord som roses.

Symboltung farge

Mange har også bitt seg merke i antrekket Clinton var iført da hun talte til sine tilhengere etter å ha tapt valget. Hillary er blitt kjent for å kle seg i patriotiske farger som rødt, hvitt og marineblått, men onsdag overrasket hun.

Demokratenes nå fallerte presidenthåp entret podiet i en koksgrå buksedrakt fra Ralph Lauren. Det som lyste mot tilskuerne var de lilla jakkeslagene og den matchende blusen hennes. I bakgrunnen stod ektemannen Bill Clinton (70), iført et like lilla slips.

MATCHET: Bill Clintons slips var trolig ikke tilfeldig valgt, da han støttet kona Hillary på podiet i New York onsdag. Foto: Sipa USA / NTB Scanpix
MATCHET: Bill Clintons slips var trolig ikke tilfeldig valgt, da han støttet kona Hillary på podiet i New York onsdag. Foto: Sipa USA / NTB Scanpix Vis mer

Hvorfor valgte Hillary Clinton å vike fra sine vante fargevalg og stille i lilla da hun erklærte nederlaget sitt offentlig? Spekulasjonene går i amerikansk presse så vel som på sosiale medier.

Sjefen for Vogue Runway, Nicole Phelps, er blant dem som har kommet med en analyse av Clintons lillafarge:

- Lilla, selv om den sjelden finnes i naturen, har mange kulturelle betydninger. På grunn av fargens sjeldenhet, ble den et symbol på adelighet, velstand og makt. Den forbindes med magi, det overnaturlige og åndelighet, skriver hun på Vogue.com.

I BLÅTT: På talerstolen i Des Moines, Iowa mot slutten av valgkampen var Hillary Clinton ikledd fargen som er kjent som demokratenes farge. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB Scanpix
I BLÅTT: På talerstolen i Des Moines, Iowa mot slutten av valgkampen var Hillary Clinton ikledd fargen som er kjent som demokratenes farge. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB Scanpix Vis mer

Phelps nevner også at fargen kan forbindes med sorg, og hun påpeker at suffragettene (forkjempere for kvinners stemmerett i Storbritannia på 1900-tallet, journ.anm.) iførte seg lilla som et symbol på verdighet.

Mange forbinder også lilla med adventstida før jul. Denne tida er preget av refleksjon, venting og forberedelse innenfor kristendom, skriver Los Angeles Times.

Kanskje fargevalget også kan tolkes dithen at Hillary Clinton fortsatt venter på USAs første kvinnelige president, eller at hun forbereder seg på en tid der mye refleksjon blir nødvendig.

- Fargen får meg til å gråte

Både Vanity Fair og Entertainment Tonight skriver at Clintons fargevalg også er et hett tema på det sosiale mediet Twitter, der det tolkes på en rekke ulike måter.

Noen mener at lillafargen er et symbol på forening og harmoni i et splittet USA, ettersom republikanernes og demokratenes farger er henholdsvis rødt og blått. Blander man disse fargene, får man jo lilla.
Andre Twitter-brukere forbinder fargen med den ovennevnte suffragett-bevegelsen, noe som får en ekstra betydning når man tenker på Trumps mange mannssjåvinistiske utspill i valgkampen.

- Hillary Clinton er iført suffragette-farger til nederlagstalen sin. Jeg tror jeg kommer til å gråte, skriver Twitter-brukeren Emily Brock.

En annen tolkning er knyttet til Metodistkirken, som Clinton er medlem av. Flere Twitter-brukere påpeker at fargen forbindes med kongelighet og anger innenfor metodismen.

Den omstridte, nyvalgte presidenten Donald Trump er blitt beskyldt for å være en bølle under valgkampen, deriblant av popstjerna Lady Gaga (30), og han har fått kritikk for sitt syn på homofile.

I kjølvannet av Trumps valgseier er det noen som tolker Clintons lillafarge som en støtte til LHBT-miljøet og deres anti-mobbe-kampanje:

- Takk for at du minner oss på at vi fortsatt blir støttet, skriver Twitter-brukeren Andrea M. Reyes.

MOBBE-KRITIKK: Da Melania Trump, kona til presidentkandidaten Donald Trump, talte om mobbing, så Lady Gaga rødt. Video: CNN Vis mer