Den svenske kongefamilien:

- Synes det er forferdelig

Kong Carl Gustaf avslører hva han tenker om grunnlovsendringen som resulterte i at sønnen, prins Carl Philip, ikke fikk bli Sveriges neste konge.

URETTFERDIG: Kong Carl Gustaf av Sverige innrømmer at han synes det var urettferdig at sønnen prins Carl Philip ikke fikk bli konge. Foto Jonas Ekströmer / Scanpix / NTB
URETTFERDIG: Kong Carl Gustaf av Sverige innrømmer at han synes det var urettferdig at sønnen prins Carl Philip ikke fikk bli konge. Foto Jonas Ekströmer / Scanpix / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da prins Carl Philip (43) kom til verden ble en ny kronprins født. Han skulle opprinnelig bli Sveriges neste konge, men slik ble det altså ikke.

Bare et drøyt halvår seinere endret Riksdagsvedtaket den svenske arvelinja, som vil si at det eldste barnet arver tronen uavhengig av kjønn. Det skriver Aftonbladet og SVT.

Grunnlovsendringen ble allerede igangsatt da kronprinsesse Victoria (45) ble født. Men det var først noen år seinere at den trådte i kraft.

ÆRLIG OM AVGJØRELSEN: Onsdag holdt kong Carl Gustaf sin årlige juletale. Da gikk han nærmere innpå hvorfor han i høst valgte å fjerne fem av sine barnebarn fra kongehuset. Utdrag fra «H.M. Konungens jultal 2019» (SVT) Vis mer

Nå kommer det fram hva kong Carl Gustaf (76) egentlig synes om endringen. I den splitter nye SVT-dokumentaren «Sveriges sista kungar» beskriver kongen avgjørelsen som «vanskelig».

- Å ha lover som virker tilbakevirkende er ikke lurt, det synes jeg fortsatt, innrømmer kongen.

Han fortsetter:

SAMLET: Kongefamilien samlet ved resepsjonen i Logen i Det kongelige slott i anledning kronprinsesse Victorias 40-årsdag. Foto: Christine Olsson/ TT / NTB
SAMLET: Kongefamilien samlet ved resepsjonen i Logen i Det kongelige slott i anledning kronprinsesse Victorias 40-årsdag. Foto: Christine Olsson/ TT / NTB Vis mer

- Sønnen min, prins Carl Philip, ble født og så endrer de det plutselig slik at han mister alt. Det er ganske rart, synes jeg.

På spørsmål om han synes det var urettferdig, svarer han:

- Ja, jeg tror det. Som forelder synes jeg det er forferdelig.

Kongen mener likevel at skiftet har vært styrkende for monarkiet, men påpeker imidlertid at det kanskje heller skulle ha skjedd i forkant av neste generasjonsskifte.

SA FEIL: Kong Carl Gustaf holdt ikke tunga rett i munnen da han holdt tale på nasjonaldagen. Vis mer

I dokumentaren kommer det også fram at det svenske hoffet hadde bedt om et supplerende intervju for å avklare hva kongen mener om arven, hvor det kommer fram at han står på sitt.

Kong Carl Gustaf legger til at endringen ikke har ført til splid mellom søsknene, og at prins Carl Philip har «tatt det bra».

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer