Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

«Tangerudbakken borettslag»:

«Tangerudbakken»-Hans deler farens bortgang på tv: - En sterk opplevelse

Visste om kreftsykdommen da innspillingen begynte, men ikke at det skulle gå så fort.

TAPPER: Hans Korsgaard, kjent fra tv-serien «Tangerudbakken», snakker om tapet av faren på tv. Her får han trøst av en god arbeidskollega. Video: Discovery Vis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TANGERUD (Dagbladet): - Pappa kommer ikke hjem. Pappa er død.

Som utviklingshemmet har Hans Korsgaard (43) kanskje enkelte vanskeligheter med å uttrykke seg - men han gjør det bedre enn de fleste nå.

43-åringen, som er blitt en folkekjær tv-snakkis gjennom dokuserien «Tangerudbakken borettslag», snakker fattet og bestemt om tingenes tilstand, og er tydelig på at pappa, Harald Korsgaard, ikke lenger er blant oss.

TETTE BÅND: Hans Korsgaard hadde et nært forhold til faren sin, og tenker ofte på ham. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
TETTE BÅND: Hans Korsgaard hadde et nært forhold til faren sin, og tenker ofte på ham. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Sånn er det, og livet må gå videre. Men så er det selvfølgelig den delen som er vanskelig å akseptere, også.

Alt på ett sted

Dagbladet besøker Hans og mora, Aashild Korsgaard (78), hjemme på Tangerud helt øst i Oslo, et steinkast fra bygrensa. Her har familien Korsgaard bodd siden huset sto klart i 1992, og levd mange år under samme tak. Familiebildene henger tett i de fleste rom, selv om de fleste minnene kanskje sitter i, og ikke på veggene.

MOR OG SØNN: Aashild har hatt sønnen på besøk den siste uka. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
MOR OG SØNN: Aashild har hatt sønnen på besøk den siste uka. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Selv flyttet Hans ut for elleve og et år halvt år siden, til ovennevnte borettslag, som bare er en kjapp spasértur unna.

De siste dagene har både mor og sønn slitt med sykdom, så Hans har vært borte fra jobb og tilbrakt dagene i barndomshjemmet.

- Du liker å sove lenge, Hans, men i dag var du faktisk oppe tidlig. Riktignok la du deg igjen. Du er vanligvis veldig treig om morgenen. Det krever en del tålmodighet, erter Aashild, før hun sender et blikk mot sønnen på andre siden av bordet.

- Mamma er så tullete, konstaterer Hans, før han bryter ut i et barmhjertig latterbrøl.

Annet uttrykk

Gjennom de foreløpige episodene fra årets sesong av «Tangerudbakken borettslag», som ifølge Aashild blir den absolutt siste, har tv-seerne fått små drypp om Hans' foreldres sykdomsforløp. Ved siden av å være med mamma til fysioterapeut, etter at hun ble rammet av et hjerneslag, er farens kreftsykdom også et sentralt tema.

COMEBACK: Ny sesong av «Tangerudbakken Borettslag», som har gått på norske tv-skjermer i ti år. Hva gleder de seg mest til og hva har de gjort siden sist? Svarene får du her. Video: Christian Roth Christensen / Reporter: Henriette Eilertsen Vis mer

- Da produksjonsselskapet spurte om vi ville lage en ny sesong, var vi alle (foreldrene, journ.anm.) enige om at det måtte lages noe annet. Tanken var at disse episodene skulle handle om tida framover, hva som skjer når vi ikke er her lenger, og hvordan vi forbereder oss. Vi begynner tross alt å bli gamle nå, sier Aashild, og legger til:

- Det er ikke lenge siden vi sa: «Hvis vi dør». Der er det et «når» inne i bildet nå. Det skjønner man også når det ikke har gått så heftig for seg som i vårt tilfelle.

«Hans er ofte lei seg, men han er en modig gutt.» Aashild Korsgaard, Hans' mor

Selv om ektemannen allerede hadde fått kreftdiagnosen da Tangerudbakken-familiene takket ja til en ny sesong, var verken Aashild eller Hans forberedt på at det skulle gå så fort.

- Vi visste at han var syk, men han hadde blitt bedre da innspillingen startet. Han forlot oss altfor tidlig, og det har vært en stor påkjenning, erkjenner Aashild.

- Sterk opplevelse

Hans' foreldre skulle etter planen flytte til en mindre leilighet da sistnevnte ble syk, men det ble aldri noe av. I stedet har Aashild valgt å bli værende i huset.

POPULÆR GJENG: Serien om Tangerudbakken borettslag har vært en stor suksess for TVNorge, og ble kåret til beste dokusåpe i 2015. Her er beboerne avbildet i anledning borettslagets 5-årsjubileum. Foto: John T. Pedersen / Dagladet
POPULÆR GJENG: Serien om Tangerudbakken borettslag har vært en stor suksess for TVNorge, og ble kåret til beste dokusåpe i 2015. Her er beboerne avbildet i anledning borettslagets 5-årsjubileum. Foto: John T. Pedersen / Dagladet Vis mer

- Det var et prosjekt vi hadde sammen, og ble rett og slett for mye styr. Da blir jeg heller her, forteller hun.

Haralds bortgang, med perioden før og etterpå, har fått stor plass i kveldens tv-sendte episode. Hans og Aashild har sett programmet i forkant, sammen med storesøster Kaja.

- Det var en sterk opplevelse, men også fint, sier Aashild.

- Hvordan opplevde dere å ha et tv-team med i prosessen?

- Vi hadde ikke sluppet hvem som helst inn på oss i en slik situasjon, men dette er filmfolk vi har jobbet med i flere år, og som vi stoler på. De har gode etiske refleksjoner, og alt er gjort med stor varsomhet, forteller Aashild, som sammen med de andre pårørende godkjenner alt av tv-materiale, tilhørende produksjonsselskapet Zacapa Film, på forhånd.

Aashild titter bort på Hans, som er stille:

- Hans, det som er fint er at vi allerede har sett episoden - sammen. Når den vises på tv skal vi ikke være alene, oppmuntrer hun.

- Modig gutt

Å fortelle sønnen at faren var alvorlig syk, så Aashild naturlig nok på som en vanskelig oppgave.

- Vi snakker mye om ham, og tar vare på minnene. Hans er ofte lei seg, men han er en modig gutt, sier Aashild.

GOD STØTTE: Aashild er opptatt av å ta vare på minnene etter ektemannen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
GOD STØTTE: Aashild er opptatt av å ta vare på minnene etter ektemannen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Mandag for halvannen uke siden var det ett år siden Hans mistet pappa. 43-åringen legger ikke skjul på at han synes det er tungt å tenke på.

- Mandag var en veldig trist dag, sier han, før han forteller videre om uka som er gått, der han for det meste har vært i dårlig form på grunn av en forkjølelse.

Selv om det er litt tøft å se igjen pappa på tv, er det heldigvis flere elementer fra de nyeste «Tangerudbakken»-episodene som er fint å tenke på. Fotballkamper og onkelbarna, som også får plass i programmet, sørger for favorittøyeblikkene.

Best i mål

Hans spiller fotball i BUL (Bondeungdomslaget i Oslo), som har flere lag for utviklingshemmede. Før spilte han spiss, nå er han keeper. Tv-profilen er ikke i tvil om hvilken bane-posisjon han liker best:

- Keeper!

ENGASJERT: Hans Korsgaard får ikke snakket nok om fotball. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ENGASJERT: Hans Korsgaard får ikke snakket nok om fotball. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Hans, tenk godt etter, hvorfor trives du bedre som målmann enn spiss, skyter Aashild inn.

- Det er bare sånn, svarer Hans.

- Skal jeg si hva jeg tror? Jeg tror du er litt lat, og så gidder du ikke løpe så mye, konstaterer mor.

- Ja, men jeg er god, forsikrer Hans.

- Han er blitt god i mål, men begrunnelsen min er nok ikke så langt unna, humrer Aashild, før Hans trekker på smilebåndene og følger etter.

TILBAKEBLIKK: Tidligere i år var det premiere på siste sesong av den folkekjære serien «Tangerudbakken» . Her mimrer deltagerne tilbake til både forelskelse og fotball. Video: TVNorge Vis mer Vis mer Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!