Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Kendall Jenner:

Tar avstand fra bilde: - Redigert

Fansen raser etter bilde av Kendall Jenner. Nå tar modellen avstand.

KRITISERES: Kendall Jenner har vært i hardt vær i kjølvannet av Geroge Floyd-drapssaken. Foto: NTB scanpix
KRITISERES: Kendall Jenner har vært i hardt vær i kjølvannet av Geroge Floyd-drapssaken. Foto: NTB scanpix Vis mer

I flere land har det den siste tida oppstått en rekke demonstrasjoner som følge av George Floyd-drapssaken i USA, der fire politimenn i seinere tid har blitt siktet.

Det hele bunner i det flere mener er rasistiske holdninger av landets politistyrke, der det hevdes at svarte menn og kvinner blir lettere mistenkeliggjort for kriminelle handlinger, enn folk med hvit hudfarge.

Tusenvis har etter Floyds bortgang tatt opp kampen mot rasismen, deriblant en rekke kjendiser. Noen har selv møtt opp i gatene for å demonstrere, mens andre har utnyttet sin plattform på sosiale medier til å spre sitt budskap - og blant dem er Kendall Jenner (24).

EMOSJONELL: Talkshow-verten James Corden bryter i tårer etter en samtale med sin kollega Reggie Watts, i kjølvannet av George Floyds dødsfall. Video: Rød Løper/The Late Late Show With James Corden Vis mer

- Gjorde ikke dette

Modellen har i løpet av de siste dagene delt informasjon om rasisme på Instagrams historiefunksjon, i et forsøk på å bidra til økt kunnskap rundt temaet. Det er derimot ikke kjent om hun har demonstrert, noe som har fått flere til å kjenne sinnet koke. Det ble heller ikke bedre etter at det dukket opp et redigert bilde av 24-åringen.

På bildet ser man nemlig Jenner posere med hendene opp i været, der det ser ut som at «Keeping Up With the Kardashians»-profilen holder en plakat med følgende trykk: «Black Lives Matter».

Problemet er bare det at plakaten verken gjenspeiles i skyggen eller ser ut til å faktisk bli holdt av 24-åringen, og flere har kommet fram til at bildet er redigert. Bildet har likevel fått medfart i sosiale medier, blant annet på Twitter, der flere tror at Jenner selv har redigert bildet.

Det stemmer imidlertid ikke.

- Det er redigert av noen andre. Jeg delte ikke dette, skriver Jenner selv på Twitter om det omstridte bildet.

Dermed tar hun avstand fra bildet, som fikk flere til å sette spørsmål ved hennes integritet rundt kampen mot rasismen.

En av grunnene til at bildet ble så hardt kritisert var nemlig fordi flere har undret seg over hvordan 24-åringen ikke bare har vært fraværende i demonstrasjonene, men heller ikke har orket å lage en ekte plakat.

- Det er ikke engang vanskelig å faktisk delta i protestene, hva tenkte hun på?, har en kommentert til bildet.

ETTERLYSES: Flere fans etterlyser modellen i protestene. Foto: NTB scanpix
ETTERLYSES: Flere fans etterlyser modellen i protestene. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Dette er bare flaut, har en annen skrevet.

Flere tok henne også i forsvar da bildet så dagens lys, og kunne fortelle at bildet var redigert av en fan, og ikke av modellen selv, noe Jenner nå har bekreftet.

Kritiseres for kampanje

Mye av sinnet som har blusset opp stammer også fra en tidligere reklame modellen gjorde med brusgiganten Pepsi i 2017.

I reklamen så man at Jenner kasta fra seg en blond parykk og smurte bort leppestiften før hun deltok i en protest av aktivister som holdt bannere med fredsskilt. Men istedenfor å protestere, tok hun en Pepsi-boks, og overleverte den til en politimann som et fredsoffer, mens publikum jublet bak henne.

POPULÆR: Kendall Jenner har 122 millioner følgere på Instagram, og hos Ellen DeGeneres forteller hun om populariteten. Video: TV3 / Rød Løper Vis mer

Reklamestuntet gikk mildt sagt i vasken, og filmen ble slaktet av flere seriøse medier, og ble omtalt som et tonedøvt forsøkt på å skape en politisk motstandsbevegelse.

Kampanjen ble trukket tilbake etter all kritikken, og selskapet måtte legge seg flate. Pepsi beklaget seg også overfor Jenner, som «ble satt i denne posisjonen» av brusgiganten selv.

Fansen har likevel ikke vært nådige, og beskylder henne nå for å være hyklersk fordi hun kunne stille opp i en reklame for Pepsi som fredsmekler, men nå velger å sitte hjemme i California uten å stå opp for saken eller marsjere for rettferdighet.

«Veldig interessant hvordan Kendall Jenner var med i reklamefilmen for Pepsi i 2017, men har vært forferdelig stille den siste tida», har en skrevet på Twitter.

«Når verden trenger henne mest, forsvant hun», skrev en annen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!