Tar farvel med pappa Per

Ine Jansen deler en varm avskjed til skuespiller-faren Per Jansen.

MISTET FAREN: Ine Jansens far, skuespiller Per Jansen, er død. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
MISTET FAREN: Ine Jansens far, skuespiller Per Jansen, er død. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag kom nyheten om skuespiller Per Jansen (80) har gått bort.

Ifølge familien døde han etter kort tids sykeleie, og han vil bli dypt savnet, skriver Nationaltheatret i en pressemelding til NTB.

Det går bra med familien. Han er dypt savnet, men har hatt ett langt og godt liv i en alder av 80 år, både privat og på scenen, sier Maren Onsaker til Dagbladet på vegne av familien.

Skuespillerens datter, Ine Jansen (49) har lagt ut en siste hilsen til faren på Instagram.

- Min snille, rampete, uvoksne, varme pappa døde i går. Han vil bli dypt savnet, skriver Jansen på sin Instagram, akkompagnert av et barndomsbilde med faren.

- Betydd enormt mye

Per Jansen hadde lang fartstid som skuespiller, og markerte seg blant annet i roller som Vladimir i Samuel Beckett-stykket «Mens vi venter på Godot» (1986) og soloforestillingen «Kontrabassen» (1988), samt for tittelrollen i John Bartons oppsetning av «Peer Gynt» (1990).

Han er også kjent for å flere ganger ha spilt store Shakespeare-roller, og han spilte rollen som Henrik Ibsen i Niels Fredik Dahls skuespill «Henrik og Emilie» på Riksteateret i 2006.

Jansen hadde også en utstrakt karriere på lerretet, og hadde blant annet hovedroller i filmer som «Balladen om mestertyven Ole Høiland» (1970) og «Sigurd Drakedreper» (1989).

Han spilte også rollen som vestlandsbonden Sivert Nedrebø i TV-serien «Vestavind», som gikk på NRK fra 1994 til 1995.

- Han har betydd enormt mye for norsk teater og norsk film, gjennom en lang karriere. Han gikk ut av teaterskolen allerede i 1965, og jobbet aktivt fra det og frem til etter at han ble pensjonert i 2011, sier Maren Onsaker ved Nationaltheatret, om Per Jansen til Dagbladet.

Fikk spille med datteren

Ved hans siste forestilling i «Minus 2» på Nationaltheatret i 2015 spilte han sammen med skuespiller-datteren Ine.

- Det var en opplevelse jeg ikke ville vært foruten. Han gikk virkelig av med flagget til topps, sa Ine Jansen om å jobbe med faren på hans siste skuespill, til avisa Bergens Tidende i 2018.

SPILTE MED FAREN: Pers Jansens siste teaterstykke, fikk han spille sammen med datteren Ine Jansen. Her er de to (t.h) avbildet utenfor Nationaltheatret, sammen med gode kollegaer. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
SPILTE MED FAREN: Pers Jansens siste teaterstykke, fikk han spille sammen med datteren Ine Jansen. Her er de to (t.h) avbildet utenfor Nationaltheatret, sammen med gode kollegaer. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

De to skulle egentlig sette opp stykket i 2011, men måtte utsette prosjektet da Per Jansen fikk slag samme år.

Fire år senere var han blitt frisk nok til å gjenoppta samarbeidsprosjektet, selv om han i utgangspunktet da hadde gått av med pensjon.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer