Erna Solberg:

Tar grep: - Kan la seg lure

Flere og flere utgir seg for å være den tidligere statsministeren.

FALSK: Erna Solberg har blitt et uheldig offer for falske nettprofiler. Her med ektemannen Sindre Finnes. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør
FALSK: Erna Solberg har blitt et uheldig offer for falske nettprofiler. Her med ektemannen Sindre Finnes. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør Vis mer
Publisert

I Norge er det slik at selv politikere kan oppnå kjendisstatus, kanskje spesielt fordi flere av toppolitikerne i Norge har egne sosiale medier-kontoer med flere hundre tusen følgere.

Tidligere statsminister og Høyre-leder Erna Solberg (62) har nærmere en halv million følgere fordelt på ulike plattformer, hvor hun legger ut alt fra politiske budskap og 17. mai-gratulasjoner, til små innblikk fra hverdagslivet i hjembyen Bergen.

Tirsdag morgen våknet Dagbladets reporter til en følgeforespørsel på Instagram, fra det som tilsynelatende var selveste Solberg. Det viste seg derimot å være snakk om en falsk profil.

Foto: Skjermdump Instagram
Foto: Skjermdump Instagram Vis mer

Profilen har nærmere 800 følgere, og profilen inneholder samme bilder som Høyre-lederen selv har publisert på Instagram. Der er også ektemannen Sindre Finnes (59) avbildet.

«Tidligere statsminister i Norge, partileder Høyre», står det i bioen.

Foto: Skjermdump Instagram
Foto: Skjermdump Instagram Vis mer

For det utrente some-øyet kan profilen se ekte ut. Den tidligere statsministerens ekte konto har tilnærmet lik bio som den falske profilen.

Til Dagbladet forklarer pressesjef i Høyre Cato Husabø Fossen at de ser en økende tendens til falske profiler som utgir seg for å være Høyre-lederen.

NAKENBADING: Erna Solberg fikk seg en overraskelse under Trebåtfestivalen i Risør torsdag 4. august. Video: Silje Rognsvåg/NRK. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

- Vi forsøker å rapportere alle falske profiler vi oppdager, men er helt avhengige av å få tips om slike, og at også andre rapporterer når de kommer over profiler som åpenbart er falske, sier han.

Husabø Fossen forklarer at de tidvis har dialog med selskapet Meta, som driver Facebook og Instagram, om problematikken.

- Det er på de plattformene vi har inntrykk av at omfanget av falske profiler er størst, sier han, og fortsetter:

- Vi ser dessverre en økende tendens til falske profiler som utgir seg for å være Erna i sosiale medier. Og de ser dessverre stadig mer ekte ut i form av både bilder som brukes, tekst som skrives i bio og poster. Så det er til å forstå at noen kan ta feil og la seg lure.

DEN GANG DA: Det er ikke en nyhet at også Erna Solberg har vært ungdom en gang. I Valgboden røper hun detaljer fra et festliv. Vis mer

Han påpeker at 62-åringen heter Erna Solberg på Facebook, og har 280 000 følgere, mens hun på Instagram-kontoen erna_solberg har 163 000 følgere.

- Det er bare disse to profilene som er hennes på disse to plattformene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer