Kronprinsesse Victoria:

Tar uventet pause etter presset

Tross mer ansvar, tar Sveriges tronarving nå en pause.

TAR DET LUNGT: Kronprinsesse Victoria av Sverige har nylig fått store mengder ansvar på sine skuldre. Likevel kan kongehuset nå opplyse om at hun tar en pause. Foto: NTB scanpix
TAR DET LUNGT: Kronprinsesse Victoria av Sverige har nylig fått store mengder ansvar på sine skuldre. Likevel kan kongehuset nå opplyse om at hun tar en pause. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I starten av oktober valgte det svenske kongehuset å komme med en nokså overraskende kunngjøring. I en pressemelding skrev de at barna til prinsesse Madeleine (37) og prins Carl Philip (40) ikke lenger skulle være en del av kongehuset, slik at de kunne få større frihet til å velge hva de vil selv i livet.

Samtidig får de to, kongeparets yngste barn, mindre ansvar enn før. Kongelige plikter fordufter derimot ikke, og med det får kronprinsesse Victoria (42) brått mer ansvar på sine skuldre.

De fem unge barna er fortsatt medlemmer av kongefamilien, men de vil ikke lenger bære tittelen som Deres Kongelige Høyheter. Dette gjør at kronprinsessa i økende grad vil ta ansvar for oppdrag som landets representant.

- Det hører vel med det hele. Det er ikke så merkelig, egentlig. Jeg kjenner meg trygg på framtida, har hun uttalt om den nye rollen.

Det kan fort bli mange oppdrag og mye ansvar på én person. Selv om hun er født inn i rollen og har gått i dronninglære siden hun var liten, er hun også mamma, kone, søster og venn. Derfor kan kongehuset nå melde om at kronprinsesse Victoria tar seg en pause.

- JEG STREVER: Hennes Kongelige Høyhet prinsesse Madeleine røpet hos «Skavlan» at hun aldri har vent seg til å være i oppmerksomhetens sentrum. - Jeg strever med det, sier svenskeprinsessen. Video: NRK Vis mer

Familieferie

Det er Svensk Damtidning som først omtaler saken. De skriver at kronprinsessa har tjuvstartet høstferien, og skal tilbringe etterlengtet kvalitetstid med barna. Sammen med prins Daniel (46) har hun de to barna prinsesse Estelle (7) og prins Oscar (3), som hun ikke har fått tilbringe så mye tid med i det siste.

Magasinet skriver at «Victoria tar en pause etter det tunge presset fra kongen», som stemmer om man tenker på det økte ansvaret hun har fått.

Riksmarskalk Fredrik Wersäll, den høyeste embetsmannen ved Det kongelige hoff i Sverige, fortalte da nyheten ble kunngjort at barna til prinsesse Madeleine og prins Carl Philip vil betraktes som privatpersoner, og at levekostnadene deres ikke lenger vil dekkes av den kongelige apanasjen.

Samtidig skal tronarvingen bli mer synlig. Likevel er det lov å unne seg en ferie i ny og ne. Nå venter late dager med familien og ektemannen i høstsolen et eller annet sted.

FAMILIEKOS: Denne uken skal kronprinsessa, ektemannen og barna bare slappe av og nyte tida sammen. Her er de fotografert på den svenske nasjonaldagen, 6. juni, i fjor. Foto: NTB scanpix
FAMILIEKOS: Denne uken skal kronprinsessa, ektemannen og barna bare slappe av og nyte tida sammen. Her er de fotografert på den svenske nasjonaldagen, 6. juni, i fjor. Foto: NTB scanpix Vis mer

Kongehuset vil nemlig ikke si hvor familien skal nyte den kommende tida.

- Hensikten med denne pausen er selvfølgelig at familien skal få muligheten til å være sammen med sine barn, og det gjelder også for kronprinsparet, sier kommunikasjonssjef Margareta Thorgren til bladet.

JAPAN: Forrige uke var kronprinsessa på besøk i Japan, da keiser Naruhito skulle krones. Foto: NTB scanpix
JAPAN: Forrige uke var kronprinsessa på besøk i Japan, da keiser Naruhito skulle krones. Foto: NTB scanpix Vis mer

Familien er kjent for å feriere utenlands, men det er altså ikke kjent hvor de eventuelt har tatt turen nå. Det kan hende at kronprinsessa bare vil slappe av i Sverige, etter det som har vært en intens høst. Forrige uke var hun i Japan sammen med faren sin, for å markere kroninga av landets nye keiser.

Til stede var også kronprins Haakon (46), som her til lands har ganske lignende oppgaver som den svenske tronarvingen. Hans søster, prinsesse Märtha Louise (48), tar færre offisielle oppdrag enn før, og barna hun har med Ari Behn (47) er heller ikke ansett som en del av kongehuset.

NYGIFTE: Mens Chris O'Neill svarte tydelig «I will», kom det et klart og rungende «ja» fra prinsesse Madeleine, da biskopen viet dem i 2013. Foto: NTB Scanpix og Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Ingen plikter

Den svenske beslutningen innebærer en større frihet for barna til å forme sin egen framtid, og de vil blant annet stå friere til å for eksempel velge yrke.

De fem barna fratas også alle kongelige plikter, og blir derfor ikke nødt til å følge tradisjonen når det kommer til blant annet skolegang.

Ifølge den svenske avisa Aftonbladet tolket nemlig Sveriges tidligere riksmarskalk, Svante Lindqvist, arveordningen som at alle de kongelige barna måtte oppdras og gå på skole i hjemlandet fra de er seks år gamle. I og med at barna nå er friere, uteblir denne tolkningen.

I 2020 fyller Madeleines eldste datter, prinsesse Leonore (5), seks år, og hvis arveordningen hadde blitt tolket som før, måtte prinsessefamilien ha flyttet tilbake til Sverige igjen. Ifølge det svenske ukebladet Hänt, var dette en av grunnene til at kongens avgjørelse kom akkurat nå.

SKOLEKLAR: Prinsesse Madeleines eldste datter begynner på skolen neste år. Det betyr imidlertid ikke at familien må flytte hjem til Sverige, slik de tidligere ville vært nødt til. Her er Madeleine og ektemannen med Leonore da hun var ett år gammel. Foto: NTB Scanpix
SKOLEKLAR: Prinsesse Madeleines eldste datter begynner på skolen neste år. Det betyr imidlertid ikke at familien må flytte hjem til Sverige, slik de tidligere ville vært nødt til. Her er Madeleine og ektemannen med Leonore da hun var ett år gammel. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, understreket på sin side at det ikke er sagt noe om at arverekkefølgen skal endres, og at det nødvendigvis ikke er derfor den nye endringen nå er satt til verks.

- Tidligere ble regelverket tolket som at alle kongelige barn måtte gå i svensk skole og bli oppfostret i Sverige fra de var seks år gamle for å beholde sin plass i arverekka, men det virker ikke som at dette er årsaken, sa kongehuseksperten.

RØRT: Kronprinsesse Mette-Marit ble rørt til tårer da dattera hennes holdt en tale etter konfirmeringen. Video: NRK. Vis mer

- Det virker som om dette er noe familien har diskutert seg fram til sammen, og at både prinsesse Madeleine og prins Carl Philip er glade på barnas vegne. Med denne endringen står de langt friere til å forme livet sitt selv, la hun til.

Vagle mener derimot at det er et økonomisk spørsmål rundt valget.

- Familien er blitt veldig stor de siste åra. Det faktum at fem av kongens barnebarn nå ikke har krav på apanasje, gjør jo regnestykket helt annerledes, fortalte Vagle.

Hvor lenge Madeleine og familien blir værende i Florida gjenstår med andre ord bare å se, men det er ikke noe som binder dem til Sverige nå.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer