Tara Lynn er den første «plus-size»-modellen som får pryde Elles forside

Jeg håper at det kan vise at skjønnhet ikke har en størrelse, sier Elle-redaktør Signy Fardal.

NATURLIG: Sjefredaktør i ELLE, Signy Fardal, ønsker at et cover men en såkalt «plus-size»-modell skal være helt naturlig. Foto: Roger Fosaas / Stella Pictures / Faksimile ELLE
NATURLIG: Sjefredaktør i ELLE, Signy Fardal, ønsker at et cover men en såkalt «plus-size»-modell skal være helt naturlig. Foto: Roger Fosaas / Stella Pictures / Faksimile ELLEVis mer

(Dagbladet): Både menn og kvinner har et forhold til forsidepiker. Stereotypisk sett kan man si at menn sikler over de, mens jenter ønsker de så ut som dem.

Modellen som pryder norske Elles mai-utgave, heter Tara Lynn og er supermodell.

Men, hun er en litt annerledes supermodell. Hun befinner seg nemlig i «plus-size»-kategorien, og er den første i sitt veldreide slag til å være på forsiden av det norske bladet.

- Hun er en fantastisk vakker modell, og dette bildet er først og fremst valgt fordi det er et veldig bra cover. Vi har ikke gjort et poeng ut av at vi har en «plus-size»-modell av coveret, men det er fordi vi har lyst til at et slikt cover skal være selvsagt, helt naturlig, sier sjefredaktør Signy Fardal til Dagbladet.

Utfordrer norske blader Bladet har hatt Tara Lynn på sine glansede sider før, og har også brukt Crystal Renn, kanskje enda mer kjent enn førstnevnte. Franske Elle har brukt samme omslag som sin norske søster med tittelen «The Body», og Fardal er spent på reaksjonene.

- Hun har en størrelse som jenter flest faktisk har, i motsetning til hva modellene ellers oftest har. Vi vil ha et bra Elle-cover og hadde ikke valgt dette hvis vi ikke mente det. Jeg håper at det kan vise at skjønnhet ikke har en størrelse, sier hun.

Elle har planer om å bruke flere «plus-size»-modeller.

- Utfordrer dere andre norske kvinnemagasiner til å følge i Elles fotspor?

- Det tror jeg nok vi gjør, for ofte følger andre etter når vi gjør noe. Men når det gjelder dette er det ikke nødvendigvis så enkelt heller. Det er ikke så mange såkalte plus-size-modeller som er på Taras nivå, kanskje en håndfull bare, sier hun.

For selvkritiske - Har glansede magasiner et ansvar for unge jenters selvfølelse?

- Elle er et motemagasin og jeg tror leserne skjønner hva det innebærer. Vi skriver om det som rører seg i  moteverdenen, og det blir selvfølgelig en glanset verden med vakre jenter. Men selv om vi i aller høyeste grad har et ansvar, ser jeg det ikke som større enn andre medieaktører, være seg alt fra popstjerner til realityserier på tv, sier hun. 

Hun tror også jenter er altfor kritiske til hverandre.

- Jenter bli flinkere til å være mindre kritiske til seg selv og til andre. I stedet bør de hjelpe hverandre til å finne positive ting, og ikke fokusere på det man ikke liker. Alt ligger ikke i utseendet, livet bør handle om mye mer enn det, sier Fardal.

Fornøyd med egen kropp Bikinisesongen nærmer seg, og det er mye kroppsfokus i vente framover. Fardal nevner det i sin leder i bladet, og synes ikke selvfølelse  burde bli vurdert ut fra kroppsfasongen. Akkurat dét er en feil Fardal tror mange jenter har begått.

Modell Tara Lynn (29) er fornøyd med egen kropp, og synes formfulle kvinner ofte skjuler kroppen sin i feil type klær. Hun tror fyldige kvinner ofte har en følelse av at de må unnskylde seg for hvordan de kler seg. Selv elsker hun å vise formene, og å stå på vekta bruker hun ikke tid på.

- Riktignok passer jeg litt på hva jeg spiser, for hvis jeg spiste absolutt alt jeg hadde lyst på, så ville jeg stadig legge på meg. Men jeg veier meg faktisk aldri, det synes jeg er helt uinteressant, sier hun til Elle.

VAKKER: Tara Lynn på forsiden av nyeste ELLE. Foto: Faksimile / ELLE
VAKKER: Tara Lynn på forsiden av nyeste ELLE. Foto: Faksimile / ELLE Vis mer

Som en del av motebransjen er Fardal ærlig på at bransjens eksponeringsvindu er for snevert.

- Ja, det tror jeg nok alle kan være enige om. Samtidig har Vogue hatt plus-size-modeller på coveret, og slikt har skjedd litt oftere den siste tiden. Kanskje er det blitt et større fokus, også innad i bransjen, på at jenter kommer i mange fasonger. Nettopp det er det viktigste budskapet, sier hun.

Naturlig Men selv om mer normalvektige modeller har fått noe gjennomslag, tror ikke Fardal en revolusjon er i vente.

- Bransjen har hatt ekstreme utslag som at artist Beth Ditto var på coveret av LOVE, gikk for Jean Paul Gaultier, og ble Karl Lagerfelds yndling. Det var i grunn en overraskelse. Jeg tror ikke catwalkene vil se drastisk annerledes ut, men bransjen er kommersiell, og derfor retter den seg etter et marked.

Tara Lynn blir intervjuet i bladet, men det er lite snakk om kropp og vekt. Redaktøren forteller at nettopp det var hensikten.

-Det er greit å presentere dette som det det er, helt naturlig.

Fardal presiserer at den norske redaksjonen helt fritt velger hvilket cover de vil ha, og ikke har fulgt noen føringer i forbindelse med veldreide Tara Lynns cover.

FORSIDEPIKE: Tara Lynn har vært på forsiden av franske ELLE tidligere. Her for mars-utgaven tilbake i 2010. Foto: Stella Pictures
FORSIDEPIKE: Tara Lynn har vært på forsiden av franske ELLE tidligere. Her for mars-utgaven tilbake i 2010. Foto: Stella Pictures Vis mer