Lill-Babs:

Tenåringsmor, norsk mann og kreft. Slik var Lill-Babs' liv

Lill-Babs trosset hindring på hindring for å nå toppen.

1938 - 2018: Lill-Babs døde på sykehuset etter funn av en ondartet kreftsvulst, like etter sin egen 80-årsdag. Her fotografert i 2013, frisk og rask som alltid. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
1938 - 2018: Lill-Babs døde på sykehuset etter funn av en ondartet kreftsvulst, like etter sin egen 80-årsdag. Her fotografert i 2013, frisk og rask som alltid. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Med kløkt, humor og sang, alt på den karakteristiske Järvsö-dialekten hennes, klarte svenske Barbro Margareta Svensson å bli en folkehelt i hele Norden.

Hun var kjent under artistnavnet Lill-Babs, og hun udødeliggjorde seg selv med flere album, mange tv-opptredener og en innlemmelse i Swedish Hall of Fame. Mellom 1963 og 1994 hadde hun 18 låter på listene, som sammenlagt lå der i 77 uker.

SOLSTRÅLE: Lill-Babs var kjent for sin humor og kløkt. Her fotografert på 60-årsdagen i 1998. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SOLSTRÅLE: Lill-Babs var kjent for sin humor og kløkt. Her fotografert på 60-årsdagen i 1998. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Vi skal derimot alle dø. Den 3. april gikk den svenske artisten bort. Hun hadde akkurat fylt 80 år, og skulle etter planen ha en gedigen feiring med venner og familie. Det ble det ikke noe av, og jubileet måtte i stedet feires i sykesenga.

Viljen til å holde fest for sine venner, selv når man er åtte tiår gammel og har en uoppdaget kreftsvulst, som til slutt viste seg å være fatal, peker mot legitimiteten i entusiasmen Lill-Babs blir omtalt av sine venner med.

Slik er historien om den svenske stjerna, og hvordan hun klarte å erobre hele Norden.

Idrettshåp

Artisten ble født den 9. mars i 1938. Familien bodde på tidspunktet i en leilighet i Tå, som ligger i Järvsö. Artistens mor var bare 21 år da hun fikk sitt første barn med mannen Ragnar – lille Barbro.

Totalt skulle Lill-Babs bli en del av en søskenflokk på fire, med brødrene Uffe og Lasse, og søsteren Birgitta. De leide et lite rom på tidspunktet, og flyttet seinere til en større bolig ved Öjeberget. Her til en leilighet uten innlagt vann eller toalett.

1960: Lill-Babs i begynnelsen av sin karriere. Her signerer hun autografer. Foto: NTB Scanpix
1960: Lill-Babs i begynnelsen av sin karriere. Her signerer hun autografer. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Arbeiderklassefamilien bodde her i flere år, samtidig som barna var opptatte med skole. Av venner ble hun omtalt som både «Babsan» og «Lillian», to kallenavn som seinere skulle vise seg å bli svært viktige når hun trådte inn i rampelyset som artist.

Ifølge artistens egne nettsider var det gym som var favorittfaget, og som 13-åring ønsket hun seg en karriere som gymlærer.

At hun i tillegg klarte å bli nordsvensk ungdomsmester i høydehopp senket ikke ambisjonene. Gleden over idrett måtte imidlertid konkurrere med sanggleden.

Den unge svensken har sunget siden hun kunne snakke, og at hun i tillegg elsket å stå på en scene, gjorde henne perfekt for rollen som artist. Hun sang litt i kirken, blant annet, til lokalbefolkningens begeistring.

Gjennombruddet

En opptreden under barnas dag i hjembyen i 1953 regnes som hennes første offisielle opptreden. Der sang hun låta «Min vän Spiken». Hun hadde allerede sunget på et hotell i Söderhamn, sammen med en kamerat av faren, men starten på karrieren var altså i 1953.

Lokalavisa spurte den gang hva hennes største drøm var:

- Å få synge på Wivex i Sundsvall, sa hun stolt.

Direktøren tok kontakt noen dager seinere, og selvfølgelig skulle den unge jenta få lov til å synge. De små, sporadiske opptredende ble oftere og oftere, og året etter ga hun ut sitt første album: «Min mammas boogie».

Det skulle bli mer og mer jobb på den unge stjerna. Hun spilte rundt i folkeparker i hele Sverige, og har besøkt så godt som hver eneste folkepark i landet – som resulterte i at hun fikk en fortjenestemedalje i gull.

Tv-debuten hennes gjorde hun i 1957, og to år seinere kom det største gjennombruddet. Låta «Är du kär i mej ännu Klas-Göran?», skrevet av legendariske Stikkan Anderson, ble en landeplage og ble sunget rundt om i hele landet.

SKJØNNHET: Barbro Svensson ble etter hvert et yndet objekt for svensk sladderpresse. Hun hadde talent, skjønnhet og en god kontakt med folket. Her fotografert i 1997. Foto: Leif Høel / Dagbladet
SKJØNNHET: Barbro Svensson ble etter hvert et yndet objekt for svensk sladderpresse. Hun hadde talent, skjønnhet og en god kontakt med folket. Her fotografert i 1997. Foto: Leif Høel / Dagbladet Vis mer

Ble gravid

At hun skulle få muligheten til å gå etter musikkdrømmen var ikke gitt. I 1954 opplevde hun som 16-åring å bli gravid, en hendelse som fort kunne vært den permanente bremsen for karrieren.

Det fortalte hun i TV4s dokumentarserie «Lill-Babs–Leva livet», som ble sendt i desember.

Hun hadde nettopp startet karrieren sin i Stockholm, under ledelse av den kjente kapellmesteren Simon Brehms. I dokumentarserien fortalte Lill-Babs om hvor tungt det var å finne ut at hun var gravid, samtidig som hun nettopp hadde fått sjansen til å skape seg en stjernekarriere.

1969: Lill-Babs gjestet NRK-programmet «TV9», en slags fjernsynsbingo der seerne kunne kjøpe bingo-kuponger og vinne tv-apparater. Inntekten gikk til Radiogavefondet. Her opptrer hun sammen med programleder Ragnar Baartvedt. Foto: NTB Scanpix
1969: Lill-Babs gjestet NRK-programmet «TV9», en slags fjernsynsbingo der seerne kunne kjøpe bingo-kuponger og vinne tv-apparater. Inntekten gikk til Radiogavefondet. Her opptrer hun sammen med programleder Ragnar Baartvedt. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg hadde fått drømmesjansen som sanger i Stockholm og jeg var 16 år, men hadde akkurat oppdaget at jeg ventet barn. Hva skulle mamma, pappa … før det kom så langt at mamma kom for å se til meg … jeg ville bare bort, sa hun, ifølge Aftonbladet.

Den folkekjære mintes at hun var så fortvilet over situasjonen at hun vurderte å ta sitt eget liv. Plutselig var det imidlertid noe som fikk henne til å ombestemme seg.

- Da kjenner jeg noe som bobler, jeg bare kjenner det: «Nei, jeg gjør det ikke», sa sangstjerna i dokumentarserien, og fortsatte:

- Siden har jeg tenkt: «Hva søren tenkte jeg på? Hva slags dumheter var dette?». I ettertid fatter jeg ikke hvordan jeg kunne tenkte tanken, ta livet sitt …

Artikkelen fortsetter under:

Du saknas oss så mycket mamma! Kan inte ta in jag inte ska få känna din hud igen. Den enorma kärlek du givit mig, Leon och Filip, hela vår familj, dina vänner, kollegor och publik... ja hela Sverige, den kärleken lever kvar och så gör även du i våra hjärtan. Vi får så mycket kärlek från allt och alla nu och det stärker i den sköra tid jag står i. Tack alla för alla fina ord om mamma. Tack mina vänner för att ni håller om mig och inte låter mig vara själv. Tack min fantastiska familj. Jag är så lycklig över att ha er alla och mamma är med oss hela tiden. Mamma, jag vill krama dig nu, känna din doft, höra ditt skratt, se mina barn krama dig. Med alla fina minnen så ser jag det framför mig och bär det alltid med mig. Du är unik på alla sätt. Jag är obeskrivligt stolt över dig. Jag saknar dig så det gör ont, men din alltid närvarande kärlek läker. Så innerligt tacksam jag fick dig som mamma Så innerligt tacksam du är Leon och Filips mormor Så innerligt tacksam för att du är du! Så fantastisk stolt över dig! Vila nu mamma. Men känner jag dig rätt så har du redan börjar repeterat inför nästa turné med de andra fantastiska stjärnor som lämnat oss senaste åren. Eller så spelar du kort med mormor Brita och moster Birgitta. Omfamna de alla, låt de omfamna dig. Vi tar hand om varandra, jag lovar det! Mamma... min älskade mamma... älskar dig så fantastiskt mycket. Tårarna tar aldrig slut. Men jag ler också. Ler över att du är min mamma... alltid.

Et innlegg delt av kaspersen (@kaspersen)

Etter å ha reist fra Stockholm og hjem til Järvsö, opplevde hun en uventet støtte fra foreldrene sine. Etter at en nabojente hadde sett at hun var gravid, tok moren og faren henne med på en gåtur, og moren hennes ba henne «rette seg opp og stolt vise» at hun ventet barn.

Nye høyder

Noen måneder seinere ble Lill-Babs mor for første gang, til datteren Monica Svensson (62). Hun skulle også få to andre barn, men mer om det seinere.

Graviditeten forverret ikke karrieren, og i 1961 - allerede to år etter gjennombruddet med «Klas-Göran»-låta - deltok hun i Eurovision. Hun sang låta «April, april», som Siw Malmkvist originalt hadde opptrådt med.

Den var på denne tiden Wenche Myhre for første gang møtte artisten. Overfor Dagbladet forteller den folkekjære, norske artisten om det livslange vennskapet med svensken.

SUKSESS: Wenche Myhre, Lill-Babs og Siw Malmkvist på scenen sammen i Stockholm i 1995. Foto: NTB scanpix
SUKSESS: Wenche Myhre, Lill-Babs og Siw Malmkvist på scenen sammen i Stockholm i 1995. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Jeg møtte henne nok for første gang da jeg var 13 år gammel, og da var vi bare på hils. Men da jeg hadde fylt 16 møtte jeg henne igjen, da hun spilte med radioorkesteret. Vi dro på turné sammen, og var i Skandinavia, Tyskland og Holland, sier hun og fortsetter:

- Hun var en fantastisk musiker, og jeg ble kjent med henne under reisen. Barbro var ni år eldre enn meg, og ble en slags storesøsterfigur. Hun var veldig morsom og omsorgsfull, forteller Myhre.

Siden har de to vært på besøk hos hverandre, dratt på båtturer og fått mange, fine minner sammen.

GOD VENNINNER: Lill-Babs på scenen med Wenche Myhre. Foto: Dagbladet
GOD VENNINNER: Lill-Babs på scenen med Wenche Myhre. Foto: Dagbladet Vis mer

Sist Myhre møtte Lill-Babs, var i 90-årslaget til den svenske sopranen Kjerstin Dellert.

- Jeg fulgte Barbro til bilen, og det fløt av ting der inne. Bøker, CD-plater og annet rot. Jeg ga henne en klem og lo godt av rotet, som vi har til felles. Sånn er det når man er reisende musiker. Så satt hun seg inn i bilen, og kjørte av sted. Det var over et gårdstun med bare stein på, og hun sladdet bilen skikkelig. Det var det siste jeg så av henne - en røyksky og steinsprut, minnes Myhre om venninnen.

Norsk ekteskap

Karrieren til Lill-Babs vokste og vokste utover 1960-tallet. Totalt var hun med i Melodifestivalen, Sveriges MGP, tre ganger. Hun blir også, i likhet med sin venninne Wenche Myhre, stor i Tyskland.

Lill-Babs gjester flere programmer i Tyskland under 60-tallet, og skrev ofte autografer til fansen. I 1963 skrev hun autografer til sine kanskje mest kjente fans: The Beatles. De møttes under innspillingen av det svenske programmet «Drop-In».

Tiåret var også en kjærlighetens tid for Lill-Babs. Hun giftet - og skilte seg - med to menn. I 1965 giftet hun seg med artisten Lasse Berghagen, som var kjent for sine opptredener i Melodifestivalen og seinere skulle bli kjent som programleder for «Allsång på Skansen».

NORGESVENN: Lill-Babs med bandasjert fot etter at hun falt utenfor scenekanten ned i salen og orkestergraven på Chat Noir i 1967. Her viser hun fram foten sin til direktør Einar Schanke (t.v.) og ektemannen Lasse Berghagen. Foto: NTB scanpix
NORGESVENN: Lill-Babs med bandasjert fot etter at hun falt utenfor scenekanten ned i salen og orkestergraven på Chat Noir i 1967. Her viser hun fram foten sin til direktør Einar Schanke (t.v.) og ektemannen Lasse Berghagen. Foto: NTB scanpix Vis mer

De hadde et fint ekteskap, men det varte ikke lenge. I 1968 gikk de to hver til sitt. Sammen fikk de dattera Malin Berghagen. Året etter skilsmissen skulle stjerna finne kjærligheten på ny - denne gangen i Norge.

Hun møtte den tidligere landslagskeeperen Kjell Kaspersen, og ble stormende forelsket. På den tida kunne man lese alle mulige slags rykter om forholdet i norsk presse, og det ble blant annet hevdet at Lill-Babs skulle flytte hit for kjærligheten. Hun pendlet fram og tilbake, og jobbet mye i landet i 1969.

Samme år fikk hun og Kaspersen dattera Kristin. Etter et langvarig ekteskap, som ble godt dokumentert den gang, gikk paret hver til sitt i 1973.

GIFT MED NORDMANN: Lill-Babs og den norske fotballspilleren Kjell Kaspersen var gift mellom 1969 og 1973. Her fra bryllupsdagen. Foto: NTB Scanpix
GIFT MED NORDMANN: Lill-Babs og den norske fotballspilleren Kjell Kaspersen var gift mellom 1969 og 1973. Her fra bryllupsdagen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Hun var en flott kvinne, en stor artist og en fantastisk mor for vår datter Kristin, sa han til Dagbladet da det ble kjent at Lill-Babs hadde avgått ved døden.

Verdensstjerne

I 1967 døde artistens manager, Simon Brehm. Hun var i Oslo på tidspunktet, og skulle opptre på Chat Noir. Opptredenen ble preget av tårer.

Hun husket også veldig godt det siste han sa til henne før han døde, bare 46 år gammel. Det har hun tatt med seg gjennom hele artistkarrieren.

MANGE SCENEUTTRYKK: Lill-Babs på scenen i 1980. Foto: NTB Scanpix
MANGE SCENEUTTRYKK: Lill-Babs på scenen i 1980. Foto: NTB Scanpix Vis mer

-Det var 14 dager før premieren, og jeg falt ned fra scenen. Simon satt på første rad, og jeg ramlet ned på hans føtter. Han trodde jeg døde. Etter det sa han: «Barbro, hva som enn skjer: Lov meg at du alltid har føttene plantet på jorda.» Det var det siste jeg husker han sa til meg, har hun tidligere uttalt til Dagbladet.

Livet skulle likevel gå videre, og karrieren skulle bringe henne rundt om hele jorda. Hun spilte blant annet i «Annie get your gun», sang i bursdagen til skuespiller Roger Moore, hang med superprodusenten Quincy Jones og møtte kongen.

I 1977 dro hun faktisk på turné med selveste Sammy Davis Jr.

- Levde for andre

På 1980-tallet bodde hun i Sverige, og det var der hun første gang møtte Elisabeth «Bettan» Andreassen. Til Dagbladet forteller artisten at hun kommer til å huske Lill-Babs som det omtenksomme mennesket hun var.

- Vi vanket i samme miljø, og møttes på alt fra fester til på teater. Jeg husker spesielt godt 60-årslaget hennes. Det var helt fantastisk, forteller Andreassen og fortsetter:

- Jeg har turnert masse med henne, og vet hvordan hun er som både artist og menneske. Bak scenen hentet hun kaffe til alle, og hun stryker gjerne kjolen din samtidig som hun fikser sitt eget hår. Man må liksom dytte henne ned i stolen. Hun vil være tilgjengelig for alle, sier hun, og poengterer at artisten brydde seg såpass mye om andre at hun glemte å ta vare på seg selv.

«Bettan» mener hennes avdøde venninne levde for andre, og minnes spesielt artistens evne til å få kontakt med publikum. De møttes sist på Chat Noir i januar, og har ofte spist lunsj sammen i Stockholm.

Andreassens avdøde ektemann Tor var også glad i Lill-Babs.

- Hun var så utrolig glad i Tor, og kjente ham godt. Hun hadde et stort hjerte for alle, sier hun.

Av minneverdige opplevelser sammen med venninna, minnes hun lange reiser i turnébusser. Latteren satt ofte svært løst.

- Hun var veldig direkte, og tullet mye. Jeg husker at jeg, Kikki, Siw og Barbro alle satt sammen, og det var et enormt spetakkel. Det var helt fantastisk, vi ble som en liten jentegjeng, minnes Andreassen.

Ensom

De siste åra av livet sitt, tilbrakte Lill-Babs i Järvsö. Hennes siste tv-opptreden ble i programmet «Anders knackar på» på TV4, der hun blant annet fortalte om ensomheten hun følte på nå i sine eldre år.

- Det er fantastisk å være alene, men det er aldri gøy å være ensom. Og det tror jeg alle kan kjenne på. Ensomhet er ikke gøy for noen mennesker, sa hun den gang.

I sommer skulle hun egentlig ut på nok en turné, noe hun reiste fram og tilbake til Malmö for å forberede.

Hun brukte også mye tid på å holde seg i form, og var spesielt glad i golf og svømming. Ifølge Expressen uttalte hun følgende da hun fikk spørsmål om å trappe ned:

- Haha, synes det at jeg elsker jobben min altså? Etter 65 år uten comeback så gjør man jo det, flirte artisten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer