Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

- Tenk hva én av de kjolene kunne gjort for fattige barn i Kenya

Ber Mette-Marit donere bort luksuskjoler.

OPPFORDRES TIL DONASJON: I går kveld oppsto Twitter-trenden #kjoleforskole. Flere Twitter-brukere ber kronprinsesse Mette-Marit donere bort én eller flere av sine luksuriøse gallakjoler. Her sammen med kronprins Haakon i prinsesse Madeleines bryllup i Stockholm tidligere i sommer. Foto: Stella Pictures
OPPFORDRES TIL DONASJON: I går kveld oppsto Twitter-trenden #kjoleforskole. Flere Twitter-brukere ber kronprinsesse Mette-Marit donere bort én eller flere av sine luksuriøse gallakjoler. Her sammen med kronprins Haakon i prinsesse Madeleines bryllup i Stockholm tidligere i sommer. Foto: Stella Pictures Vis mer

(Dagbladet): Det begynte med en uskyldig og vennskapelig diskusjon på Twitter, i kjølvannet av kjoledebatten som har herjet etter at kronprinsesse Mette-Marit (39) i et Dagbladet Magasinet-intervju tok et oppgjør med klesfokuset hun har opplevd de siste åra.

Debatten om kronprinsessens dyre kjoler blusset opp etter intervjuet, og kort tid etter avslørte Slottet for første gang at hun får flere klær i gave.

Det fikk Twitter-brukerne Ann Helen Braathen og Henning Øland til å komme med en oppfordring til Mette-Marit: Hva med å donere noen av de luksuriøse kjolene?

Dugnadsånd Etter at de to kommuniserte oppfordringen til kronprinsessen gjennom hashtagen #Kjoleforskole på Twitter i går kveld, har ballen for alvor begynt å rulle. I løpet av et lite døgn har Braathen og Øland opplevd en enorm dugnadsånd.

- Jeg tenkte at dette var en fantastisk idé, så jeg laget bare en liten tweet om det. Jeg hadde ingen anelse om at dette ville bli så stort, sier Braathen til Dagbladet.

Flere profilerte mennesker i Finans-Norge har sagt seg villige til å donere flotte kjoler, og spredd ordet til sine mange Twitter-følgere.

Blant dem er Kapital-redaktør Vibeke Holth, administrerende direktør i Innovasjon Norge Gunn Ovesen, oljeanalytiker Thina Saltvedt og administrerende direktør i Hewlett-Packard Norge, Anita Krohn Traaseth.

Det var da sistnevnte kom på banen at Braathen forsto at noe virkelig stort var i ferd med å skje.

- Jeg forsto hvor stort det var, men samtidig tenkte jeg at dette kom til å gå greit. Med Anita i ryggen er det klart vi kommer til å få det til, sier Braathen.

Stiller med lokale Traaseth har engasjert seg såpass at hun har stilt Hewlett-Packards lokaler tilgjengelige på den store aksjonsdagen. 11. september kl. 17.30, vil auksjonen finne sted på Fornebu, om alt går etter planen.

- Jeg ble oppmerksom på prosjektet ved at en av mine følgere koblet navnet mitt til en av kjole-tweetene. Da jeg så konseptet, tenkte jeg at dette var fantastisk. Dette gir kjoledebatten et nytt ansikt, og tilfører den noe positivt, sier Traaseth til Dagbladet.

STILLER MED LOKALE: Administrerende direktør i Hewlett-Packard Norge, Anita Krohn Traaseth, har selv donert bort et lokale til auksjonen. Foto: Kristin Svorte /Dagbladet
STILLER MED LOKALE: Administrerende direktør i Hewlett-Packard Norge, Anita Krohn Traaseth, har selv donert bort et lokale til auksjonen. Foto: Kristin Svorte /Dagbladet Vis mer

Selv skal hun også donere bort tre av kjolene fra klesskapet. Blant dem ligger Burberry-kjolen hun kjøpte i London for en stund siden.

- Den var svindyr, men jeg har ikke brukt den en eneste gang. Jeg har ikke så dyre klær i klesskapet mitt, så den passer ikke inn. Jeg kan like godt bruke den til å gjøre noe bra, sier hun.

Kjolemottak i stua Det var Henning Ølands synspunkter på Mette-Marits klesskap som startet det hele. Spørsmålet «tenk hva én av de kjolene kunne gjort for fattige barn i Kenya?» satte Ann Helen Braathen på ideen.

Nå er det datteren til Øland som er blitt ansvarlig for kjolemottaket. Til tross for at kjolene ennå ikke er blitt sendt inn, er det flere profilerte personer som har lovet vekk designerkreasjonene på Twitter.

- Kjolene vil havne i stua til datteren min, så det kan bli interessant å se hvor mange det blir, sier Øland til Dagbladet.

Sminke, catwalk og styling har allerede blitt ordnet. Øland regner med å ha en fotoshoot før auksjonen, og deretter dele alle bildene på Instagram, for å skape oppmerksomhet rundt kjolene.

Blir utfordret Flere personligheter i kjendis-Norge har blitt utfordret til å donere kjolene sine. Dorthe Skappel, Jenny Skavlan og kronprinsesse Mette Marit er blant dem.

Oppfordringen fra Øland til kronprinsessen er klar:

- Sender hun inn en kjole, skal jeg personlig tre den over hodet og gå ned catwalken med den. Det hadde betydd så utrolig mye om hun støttet opp om dette prosjektet, sier han til Dagbladet.

Anita Krohn Traaseth er på sin side overbevist om at kronprinsessen kommer til å ta dette på strak arm.

- Det er klart hun stiller opp. Hun har jo solgt klærne sine på nettstedet «bloppis» tidligere. Kanskje hun nå ser at kjoledebatten også kan få et positivt fokus, sier hun.

NY PÅ TWITTER: Ann Helen Braathen registrerte seg på Twitter for to måneder siden, og var helt uvitende om hvilket prosjekt hun satte igang med hashtagen. Foto: Lars Wilberg
NY PÅ TWITTER: Ann Helen Braathen registrerte seg på Twitter for to måneder siden, og var helt uvitende om hvilket prosjekt hun satte igang med hashtagen. Foto: Lars Wilberg Vis mer

Pengene som kommer inn på auksjonsdagen går til den humanitære organisasjonen, Cigiit Manyatta, som blant annet jobber for et bedre utdanningstilbud for barn i Kenya.

Dagbladet har ikke lyktes å komme i kontakt med kommunikasjonssjef ved slottet, Marianne Hagen.

LUKSUSKJOLER: Kronprinsessen kler seg gjerne opp i luksuriøse kjoler når hun representerer Norge i utlandet. Det får hun kritikk for. F.v.: I Valentino-kjole under kongeinnsettelsen i Nederland, Giambattista Valli-kjole på gallamiddag i samme forbindelse, mintfarget Pucci til prinsessebryllupet i Stockholm, rød Pucci-kjole i prins Guillaumes bryllup og i Valentino-kjole på designerens kjendisball. Foto: NTB scanpix og Stella Pictures
LUKSUSKJOLER: Kronprinsessen kler seg gjerne opp i luksuriøse kjoler når hun representerer Norge i utlandet. Det får hun kritikk for. F.v.: I Valentino-kjole under kongeinnsettelsen i Nederland, Giambattista Valli-kjole på gallamiddag i samme forbindelse, mintfarget Pucci til prinsessebryllupet i Stockholm, rød Pucci-kjole i prins Guillaumes bryllup og i Valentino-kjole på designerens kjendisball. Foto: NTB scanpix og Stella Pictures Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media