Kathrine Sørland:

- Tenker på ham hver dag

Kathrine Sørlands liv har ikke vært så glamorøst og pyntelig som det har framstått.

OKSEDRAMA: Det oppstod stor dramatikk på gården da oksen «Sondre» gikk til angrep på deltagerne. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
STRIKE A POSE: Kathrine Sørlands dager som toppmodell ligger fortsatt latent i henne, og hun bryter gjerne ut i flere uanstrengte positurer for Dagbladets fotograf. Bildene står i kontrast til hva hun pratet om under intervjuet, der død, sorg og smerte sto i fokus. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
STRIKE A POSE: Kathrine Sørlands dager som toppmodell ligger fortsatt latent i henne, og hun bryter gjerne ut i flere uanstrengte positurer for Dagbladets fotograf. Bildene står i kontrast til hva hun pratet om under intervjuet, der død, sorg og smerte sto i fokus. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

AKER BRYGGE (Dagbladet): Skulle Kathrine Sørland (40) egentlig gidde å skrive bok? Jo da, hun har jo levd et modelliv få kan drømme om, men skulle nok en norsk kjendis virkelig brette ut om egne opp- og nedturer i bokformat? Akkurat dette dvelte hun lenge ved da tilbudet dukket opp, og da hun begynte å gå i samtaler med en potensiell forfatter, var hun fortsatt ikke sikker.

- Men hun, Liv Loftesnes, ble egentlig mer som en psykolog enn som forfatter. Vi fikk så utrolig god kontakt underveis, og bestemte oss vel egentlig for mot slutten at resultatet var godt nok, sier hun til Dagbladet.

JANTELOVEN: Pillemisbruk, spiseforstyrrelser, #metoo, død og en separasjon. Kathrine Sørland sparer ikke på kruttet i selvbiografien. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
JANTELOVEN: Pillemisbruk, spiseforstyrrelser, #metoo, død og en separasjon. Kathrine Sørland sparer ikke på kruttet i selvbiografien. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Resultatet Sørland nevner, er boka «Du skal ikke tro at du er noe». På omslaget er «ikke» strøket over med en tynn sølvstrek - noe som symboliserer akkurat det Sørland mener. Selvsagt skal hun få gi ut bok, hun har jo en spennende historie å fortelle.

Skåner sønnen

Norske medier har den siste uka skrevet flere saker om bokas kanskje mest sjokkerende innhold. At Sørland misbrukte piller, at hun hadde spiseforstyrrelser, at hun avviste Donald Trump og at hun gikk på en psykisk smell. Boka kunne fint vært på 200 sider til, mener hun.

- Vi måtte velge oss ut historiene vi skulle ta med, og det var ingen enkel jobb. Jeg vil ikke gå inn på hva vi har valgt å utelate, men jeg tror likevel ingen som leser denne boka blir skuffet over mangelen på ekte historier og sjokkfaktor, sier hun, og tenker seg om.

DEN GANG DA: Her er Sørland fotografert i London i 2002, som ung missedronning. Det er slik hun har framstått lenge, glamorøs og pent kledd, men det er ikke alltid sånn livet har vært. Foto: Nina Eirin Rangy / NTB
DEN GANG DA: Her er Sørland fotografert i London i 2002, som ung missedronning. Det er slik hun har framstått lenge, glamorøs og pent kledd, men det er ikke alltid sånn livet har vært. Foto: Nina Eirin Rangy / NTB Vis mer

- Eller, forresten. Jeg har vært veldig bevisst på å ikke utlevere andre. Dette er ikke deres fortelling, det er min. Derfor har jeg valgt å fokusere på å utlevere meg selv, i den grad det har vært forsvarlig av meg å gjøre.

Sønnen Leon (12), som Sørland har med eksmannen Andreas Holck, har i løpet av prosessen fungert som en brems. Han er selv gammel nok til å lese hva det står om mora i mediene, og hun har derfor skånet ham fra enkelte hendelser og ting ved å utelate det.

- Det er heller ikke alt offentligheten trenger å vite. Jeg skulle være ærlig, men jeg må tenke på de rundt meg.

- Tenker på ham hver dag

En av historiene hun har valgt å ta med, handler om ung kjærlighet. Det er i hvert fall sånn hun liker å tenke på nå, alt tatt i betraktning.

På starten av ungdomsskolen fikk hun nemlig sin første kjæreste. Han spilte fotball, hadde en kul CD-samling og var god til å kline. Stormfulle tenår bød også på et stormfullt forhold, og de var litt av-og-på i perioder.

De forlot hverandre imidlertid som kjærester, på leirskole på skistedet Gullingen sammen. På den turen mistet han nemlig livet i en tragisk skiulykke, etter å ha truffet en rot i bakken.

- Det var jeg som fant ham, sier Sørland, fortsatt preget av hendelsen.

- Han lå der, urørlig, i den grønne skidressen sin. Jeg fikk ikke kontakt med ham, og kjørte ned for å finne de voksne. Seinere på kvelden fortalte lærerne oss at han dessverre ikke hadde klart seg. At han hadde dødd i bakken, forteller hun videre.

Den påfølgende tida var tung for hele lokalsamfunnet, men kanskje særlig for Sørland. Hjemme på rommet til kjæresten fant hun kjærligheten med påskriften «I love you» som hun hadde gitt ham et par dager før den fatale ulykken. Den skulle aldri bli spist.

- Jeg tenker fortsatt på ham hver dag. Det var så utrolig vondt, og jeg tror det har gjort meg mer engstelig. Som mamma er jeg skikkelig hønemor, og jeg kjenner det ekstra om noen skal kjøre slalåm eller utsette seg for andre farer. Det melder seg hver gang, sier hun nå.

HØNEMOR: Ulykken som kostet ungdomskjæresten livet, preger fortsatt 40-åringen. Om sønnen skal i skibakken, kjenner hun fort at det dundrer i brystet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
HØNEMOR: Ulykken som kostet ungdomskjæresten livet, preger fortsatt 40-åringen. Om sønnen skal i skibakken, kjenner hun fort at det dundrer i brystet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Livets krise

Kjærligheten fant hun imidlertid igjen, flere ganger. Som en av Norges mest kjente modeller har det ikke stått på tilbud, men det var Andreas Holck som skulle bli hennes lengstvarende partner. De ga hverandre sine «ja» i Stavanger Domkirke i 2006, og fikk en sønn sammen.

Overskriftene ble derfor mange da de i 2018 bestemte seg for å gå fra hverandre etter 12 års ekteskap. Hun ser separasjonen i tydelig sammenheng med smellen hun gikk på i sommer.

UTSSLITT: Fra 2006 til 2018 var Kathrine Sørland gift med Andreas Holck, som hun også fikk sønnen Leon med. I sommer gikk hun på en smell som følge av separasjonen. Foto: Knut Falch / NTB
UTSSLITT: Fra 2006 til 2018 var Kathrine Sørland gift med Andreas Holck, som hun også fikk sønnen Leon med. I sommer gikk hun på en smell som følge av separasjonen. Foto: Knut Falch / NTB Vis mer

- Kroppen sa bare stopp. Jeg hadde gjennomgått en separasjon, jeg var utslitt og jeg orket ikke mer. Jeg lå i senga dagen lang, og lurte på om jeg ville komme meg ut av det. Når man er så vant til å stråle, og har gjort det hele karrieren, er fallhøyden stor når man ikke klarer det lengre, sier hun.

I tillegg til å ha «psykologsamtaler» med bokforfatteren, fikset hun seg også profesjonell hjelp. Hun har gått til samme psykolog siden seint i sommer, og mener det virkelig har hjulpet å få slippe lufta ut av ballongen.

STJERNEMØTE: Kathrine Sørland møtte president Donald Trump da hun konkurrerte om å bli Miss Universe i 2004. Slik var det. Video: Nina Hansen. Reporter: Ruben Pedersen. Foto: Geir Hamnes. Faksimile: Se og Hør. Klipp: Ingebjørg Iversen / Se og Hør Vis mer

Sørland har for tida ingen mann i livet sitt. Ryktebørsen skal lenge ha hatt det til at hun hadde funnet kjærligheten på nytt, men det får være ryktespredernes problem, sier hun med et lurt smil.

- For å si det sånn - nå er det bare meg og sønnen min. Jeg har hatt mange år der jeg ikke har fått fokusere på meg selv og mitt indre, men den tida har kommet nå. Det skal bare være fokus på «Me, myself and I», slår hun fast.

«ME, MYSELF AND I»: Kathrine Sørland mener det ikke er hold i ryktene om at hun skal ha funnet kjærligheten på ny. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
«ME, MYSELF AND I»: Kathrine Sørland mener det ikke er hold i ryktene om at hun skal ha funnet kjærligheten på ny. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Jævlig ekkelt

Det står imidlertid ikke på interessenter. Den norske modellen forteller at hun har fått flere tekstmeldinger de siste dagene fra menn som gjerne vil by henne ut. Dagbladet får kikke på flere av dem, og enkelte er ivrige i sine frierier.

- Han her er 25 år, og vil gjerne møte meg. Hva gjør man liksom med sånt? Skal man svare? Ikke at jeg kommer til å gi et positivt svar, men burde man?, humrer hun.

Hun ser på meldingene som hyggelige, men har også opplevd sin porsjon med slibrige henvendelser opp gjennom åra. Etter skilsmissen fikk hun blant annet en mail fra en tidligere arbeidspartner, som hun skriver åpent om i boka. Mannen, som ikke er navngitt, bydde på følgende #metoo-oppgulp:

«Dine øyne, smale skjøre fingre, linjene nedover halsen som fortsetter over til disse sårbare kragebenene gjør meg helt stum (...) Faen også … Nå har du gjort meg hard».

- Jeg blir rett og slett litt kvalm av å lese det der. Det er jævlig ekkelt. Han burde skamme seg, sier hun, og forteller at hun fikk en god venn til å si tydelig fra om den upassende oppførselen.

- Da beklaget han seg, men det endrer lite. Den mailen her er så ekkel og grenseoverskridende atte fysj. Det finnes grenser for hva vi skal gå gjennom. Jeg blir fortsatt forbauset av sånn, sier hun.

KVALM: Den slibrige e-posten hun fikk, har hun lite til overs for. Måkene på Aker Brygge vekket imidlertid begeistring hos Sørland, som matet dem med en kjeks hun fant i veska. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KVALM: Den slibrige e-posten hun fikk, har hun lite til overs for. Måkene på Aker Brygge vekket imidlertid begeistring hos Sørland, som matet dem med en kjeks hun fant i veska. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Trump-anger

En annen mann hun synes fint lite om, er USAs avtroppende president Donald Trump (74). I likhet med flere norske kvinner, har også Sørland hatt sitt møte med den republikanske politikeren.

Den gang var han imidlertid kjent for noe helt annet. Da hun representerte Norge i Miss Universe i Ecuador i 2004, møtte hun den eksentriske milliardæren. Han eide konkurransen, og hilste på flere av deltakerne.

Sørland fikk bare knipset et raskt bilde og slått av en liten prat med ham. Det er det som skjedde etterpå som overrasker.

ANGRER: Kathrine Sørland er på langt nær den eneste norske kvinnen Donald Trump har lagt sin elsk på. Hele to ganger måtte han avvises av Sørland før han ga seg. Å tenke på hva som kunne ha hendt om hun ble med til New York, er et artig tankeeksperiment. Faksimile: Se og Hør
ANGRER: Kathrine Sørland er på langt nær den eneste norske kvinnen Donald Trump har lagt sin elsk på. Hele to ganger måtte han avvises av Sørland før han ga seg. Å tenke på hva som kunne ha hendt om hun ble med til New York, er et artig tankeeksperiment. Faksimile: Se og Hør Vis mer

- Livvakten hans kom bort til meg og spurte om jeg ikke ville være med Mr. Trump til New York. Jeg hadde jo kjæreste hjemme i Norge, og takket pent nei til det, sier hun, og fortsetter:

- Så kom han tilbake enda en gang, og spurte på nytt. Denne gangen mer insisterende. Jeg takket nei igjen, og har ikke hatt noe med Donald Trump å gjøre siden. Man kan jo alltids tenke «hva om», og jeg angrer litt på at jeg ikke ble med. Ikke fordi jeg var interessert i ham, men en gratis tur til New York er aldri feil, humrer hun.

Det er gøy å leke med tanken om at Kathrine Sørland kunne vært en potensiell førstedame i USA, men det er ikke amerikansk politikk hun tenker på når hun ser for seg et mulig forhold med Trump.

- Jeg hadde tatt saksa og klippet av ham den sveisen med en gang.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer