Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Frode Viken er død

Terje Tysland: - Et fryktelig savn

Artist-Norge i sorg.

LÅTSKRIVEREN: Frode Viken (t.h.) skrev veldig mange av D.D.E.s store hits sammen med tekstforfatter Idar Lind. Her er bandet avbildet i 2007. Bak f.h. Eivind Berre, Arnt Egil Rånes, Bård Jørgen Iversen, Eskil Brøndbo. Foran t.v. Bjarne Brøndbo. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet
LÅTSKRIVEREN: Frode Viken (t.h.) skrev veldig mange av D.D.E.s store hits sammen med tekstforfatter Idar Lind. Her er bandet avbildet i 2007. Bak f.h. Eivind Berre, Arnt Egil Rånes, Bård Jørgen Iversen, Eskil Brøndbo. Foran t.v. Bjarne Brøndbo. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Artist og låtskriver Frode Viken (63) gikk bort påskeaften etter kort tids sykeleie. I en uttalelse fra familien - gjengitt på D.D.E.s Facebook-side - heter det at han «bli minnet i hver og en av hans fantastiske låter».

- Det er brutalt

Viken vil bli husket som en markant bakmann i et av de mest suksessrike norske bandene de siste 30 åra. Han er mannen som har skrevet blant annet melodien til «Vinsjan på kaia», «E6» og «Det går likar no».

- Det er brutalt. Han har vært en venn i mange år og har vært en enorm låtskriver, sier en tydelig preget Terje Tysland i telefonen til Dagbladet.

- Veldig nært

Han forteller at det er vanskelig å finne ord på en sånn dag som denne.

I SORG: Terje Tysland. Foto: NTB Scanpix
I SORG: Terje Tysland. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Tysland har vært venn med Viken i 40-50 år. Viken var blant annet medlem i Tyslands legendariske 70-tallsband Prudence i en periode.

- Sønnen hans, Daniel, spiller i bandet mitt nå. Det er veldig nært. Det blir et fryktelig savn. Hans betydning kan aldri overdrives. Han har skrevet fantastisk mange fine sanger, sier Tysland.

- Hans skatter vil leve for evig

- Det er veldig trist. Jeg vil sende gode tanker og kondolanser til hans familie og også D.D.E.-familien, sier Jan Fredrik Karlsen, manager og musikk-kjenner, til Dagbladet.

Karlsen forteller at det ikke er lenge siden han så Viken på scenen.

- Det er rart. Jeg så ham på scenen for en måned siden i Narvik, da han spilte sammen med D.D.E. Han virket frisk og leverte sammen med bandet, slik de pleier å gjøre, sier han.

Ifølge Karlsen er det sterkeste Viken har lagt igjen, det han har skapt med D.D.E.

TAKKNEMLIG: Jan Fredrik Karlsen er takknemlig for musikken vi har fått av Frode Viken. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
TAKKNEMLIG: Jan Fredrik Karlsen er takknemlig for musikken vi har fått av Frode Viken. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

- Det er et unikt band som gikk mot strømmen, men som befestet seg i folkesjela. Han laget unike melodilinjer og enkle tekster som festet seg i hjerterota. Han hadde en unik evne som tekstforfatter og dikter. Hans skatter vil leve for evig gjennom D.D.E. Man kan bare si tusen takk, sier Karlsen.​

Ikke det samme uten

Dagbladets mangeårige musikkanmelder Øyvind Rønning har denne kommentaren til den triste nyheten:

- At Frode Viken måtte gi tapt for kreften, er et stort tap for D.D.E. og bandets mange fans. Bjarne Brøndbo er bandets frontfigur, men Frode var sentral i utformingen av det lydbildet vi alle kjenner. Han var ikke bare gitarist i bandet, men sto bak de fleste melodiene og mange av tekstene, sier Rønning.

- «Vinsjan på kaia», «E6» og «Rompa mi» er D.D.E.s signaturlåter. Viken skrev melodien til alle tre, mens Idar Lind sto for ordene. Sammen skrev de også en av D.D.E.s fineste låter, «Det umulige e mulig». Festlåtene «Rai-rai» og «Det går likar no» var det Viken alene som sto bak. D.D.E. vil nok bestå, men bandet vil ikke bli det samme uten Frode Viken, sier Rønning.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!