Dronning Elizabeth

Tette Norge-bånd: - Et familiemedlem

De tette båndene mellom Norges kongehus og det britiske kongehuset skiller seg ut. Kongehusekspert tror ikke mange i Norge er klar over at den nåværende kongen er oppkalt etter kong Haralds bestefar.

FAMILIEVENNER OG KOLLEGER: Kong Harald i samtale med dronning Elizabeth under den internasjonale sermonien i Ouistreham, Frankrike i 2014. De to hadde felles oldefar og var dermed tremenninger. Foto: Terje Bendiksby / NTB
FAMILIEVENNER OG KOLLEGER: Kong Harald i samtale med dronning Elizabeth under den internasjonale sermonien i Ouistreham, Frankrike i 2014. De to hadde felles oldefar og var dermed tremenninger. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert

LONDON (Dagbladet): På andre rad i en fullsatt Westminister Abbey, bare meter unna kisten med den avdøde dronning Elizabeth, satt det norske kongeparet.

Blant de 2000 gjestene, var kong Harald og dronning Sonja trolig blant få som også kjente dronningen privat.

- Kong Harald og dronning Sonja så tydelig alvorstynget og berørt ut under begravelsen i dag. De tok farvel med en kongelig kollega, men også et familiemedlem og en god venn, sier Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle.

SANG: Kong Harald sang med under «God Save the King» i begravelsen til dronning Elizabeth i Westminster Abbey. Vis mer

Dronning Elizabeth avla totalt tre statsbesøk til Norge i løpet av sin tid på tronen - flere enn noen andre statsoverhoder. De sterke båndene mellom den norske og britiske kongefamilien handler imidlertid ikke bare om at de begge er kongelige.

Dronning Elizabeth og kong Harald var også tremenninger.

- Kongehuset skriver selv på sine nettsider at de to monarkene har bidratt til å knytte fortid og framtid sammen. Fra deres besteforeldre kong George V og dronning Maud til deres oldebarn og barnebarn, prins George og prinsesse Ingrid Alexandra, forteller Vagle.

Hun mener dette er en slags bekreftelse på at alle generasjoner i kongehusene har møttes mer enn det vi kjenner til.

- Det vil bli spennende å se hvordan de yngre generasjonen viderefører disse sterke båndene.

- MOTBYDELIG: En gruppe briter Dagbladet snakket med på gata i London, etter dronning Elizabeths begravelse, er ikke nådig i kritikken av sine egne medier. Vis mer

Årlige julegavehandling i London

Ifølge Vagle har også kong Harald og dronning Sonja i dag et nært forhold til det nye monarken og hans kone Camilla. Kongehuset har selv bekreftet at de besøker hverandre årlig.

- Kong Olav pleide å dra til London hvert år for å kjøpe julegaver, og det er en tradisjon vi vet at dronning Sonja og kong Harald har videreført. Jeg tipper at dette er en anledning der de besøker hverandre privat, sier Vagle videre og legger til:

- Vi vet også at Charles og Camilla og Sonja og Harald har hatt felles venner i skuespiller Kjersti Døvigen og hennes mann Halvor Astrup.

Oppkalt etter norsk onkel

Hun tror dessuten mange i Norge i dag ikke er klar over at kong Charles faktisk er oppkalt etter kong Haralds bestefar, kong Haakon.

Kong Haakon het nemlig prins Carl før han ble konge av Norge, og navnet Charles er den britiske varianten av Carl.

- Dronning Elizabeth omtalte Kong Haakon som «uncle Charles», som skal ha vært favorittonkelen hennes. Derfor oppkalte hun også sin førstefødte etter ham.

Kong Haakon var også fadderen til Charles. Vagle forteller at han skal sagt at han var glad for at prinsen ble oppkalt etter ham.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer