«The Crown»:

«The Crown»-stjerna fikk etikette-sjokk: - De er veldig, veldig strenge

Claire Foy (32) spiller dronning Elizabeth i suksesserien. 

STORE SKO Å FYLLE: For å klargjøre seg til rollen som dronning Elizabeth II i «The Crown», gjorde 32 år gamle Claire Foy mye research. Foto: Netflix 
STORE SKO Å FYLLE: For å klargjøre seg til rollen som dronning Elizabeth II i «The Crown», gjorde 32 år gamle Claire Foy mye research. Foto: Netflix Vis mer

(Dagbladet): Den amerikansk-britiske Netflix-suksessen «The Crown» hadde premiere den 4. november på strømmetjenesten, og alle de totalt ti episodene fra første sesong ble sluppet samtidig.

Serien har nå blitt en snakkis, og fansen sulter allerede etter en ny sesong. Serien følger dronning Elizabeth II fra bryllupet hennes i 1947, og tar for seg hvordan den regjerende monarkens liv har blitt preget av både hell og uhell.

Det er den 32 år gamle britiske skuespilleren Claire Foy som portretterer dronninga. Hun har tidligere vært å se i flere britiske serier og filmer, men dette kan sies å være karrierens høydepunkt.

Det er likevel ikke bare bare å spille en av de mest omtalte og velrespekterte kvinnene på hele planeten.

I et intervju med Vanity Fair snakker stjerneskuddet om hvordan hun forberedte seg til rollen, og går spesielt innom hva som sjokkerte henne mest med det britiske kongehuset.

NY NETFLIX-SERIE:  «The Crown» handler om en ung kvinne som tar kronen i Storbrittania. Ikke av fri vilje, men av plikt. På Netflix 4 november. Video: Netflix Vis mer

- Ble overrasket

For å så et innblikk i hvordan dronningen av England er og har vært, fikk 32-åringen tilgang på flere av kongefamiliens private hjemmevideoer.

Som ung fikk dronning Elizabeth et videokamera av sin far, og har både filmet og er med i flere av snuttene tv-stjerna fikk se.

Hun forsøkte også å komme i kontakt med flere av de nærmeste rundt dronninga.

- Vi snakket med folk som jobbet på Slottet, men jeg la merke til en merkelig detalj: de er veldig lojale, og det som skjer på innsiden av slottet blir hemmeligholdt. De er veldig profesjonelle, og det var vanskelig å komme bak sløret, forteller hun til magasinet.

Artikkelen fortsetter under.

SPILLER DRONNING: Claire Foy spiller dronning Elizabeth II i serien «The Crown». Før innspillingen startet gjorde hun mye research, og lærte blant annet at etiketten innenfor det britiske kongehuset fortsatt står sterkt. Foto: Netflix 
SPILLER DRONNING: Claire Foy spiller dronning Elizabeth II i serien «The Crown». Før innspillingen startet gjorde hun mye research, og lærte blant annet at etiketten innenfor det britiske kongehuset fortsatt står sterkt. Foto: Netflix  Vis mer

Selv hadde hun kanskje trodd at den strenge etiketten ved Slottet, deriblant tituleringer av kongelige, hadde forsvunnet med tida.

Hun fikk seg derfor et realt sjokk da hun innså at det var stikk motsatt.

- Jeg ble overrasket over hvor strenge de fortsatt er på protokoller og på hvordan folk observerer etiketten. Slottet er et ganske moderne nå, så jeg trodde kanskje de ville være mer «Nei da, du trenger ikke kalle meg det» eller «Du trenger ikke neie. Så flaut», sier hun og fortsetter:

- Men de er veldig, veldig strenge rundt det fortsatt. Jeg tror ikke de ser etikette som noe som ikke bør dyrkes, mend et er veldig viktig for fortsettelsen av monarkiet, forklarer hun.

Lengstsittende monark

I midten av juni hadde dronning Elizabeth II sin offisielle bursdagsfeiring med en stor parade i Londons gater.

Det var under denne paraden at dronningen i all offentlighet ga sønnesønnen William en oppstramming. Den egentlige bursdagen hennes var 21. april.

Dronning Elizabeth har sittet på tronen siden 1952. I fjor ble hun den lengst regjerende monarken i Storbritannia, da hun slo rekorden etter sin tipp-oldemor, dronning Victoria.

Hun er elsket i hjemlandet, og er kjent for sine fargerike antrekk og humor.

Til tross for at dronninga verken har lov til å stemme eller uttale seg om politiske spørsmål, lettet hun etter Brexit-avgjørelsen på sløret under et møte med Nord-Irlands vise-førsteminister Martin McGuinness i juni.

Det kommer fram i et videoklipp som har fanget møtet mellom de to.

- Har du det bra, spør McGuinness høflig.

- Tusen takk. Vel, jeg er fortsatt i live, sa dronninga og lo.

Den britiske monarken sier videre at hun har vært svært opptatt i det siste, og legger til:

- Jeg har feiret to bursdager, så det har vært svært travelt.

LIKE?: Selv om det kanskje ikke er så enkelt å se likheten mellom de to nå, mye på grunn av aldersforskjellen, har Claire Foy fått skryt i flere anmeldelser for sin tolkning av en ung dronning Elizabeth.Foto:  AFP PHOTO, NTB scanpix
LIKE?: Selv om det kanskje ikke er så enkelt å se likheten mellom de to nå, mye på grunn av aldersforskjellen, har Claire Foy fått skryt i flere anmeldelser for sin tolkning av en ung dronning Elizabeth.Foto:  AFP PHOTO, NTB scanpix Vis mer