ÅRETS FORBILDE: Journalist og blogger Thea Steen fikk prisen for Årets forbilde under Se og Hørs Kjendisgalla. Steens mor og søster mottok prisen på vegne av den avdøde. Thea Steen mottok prisen for sitt arbeid med kampanjen #sjekkdeg. Video: Se og HørVis mer Vis mer

Thea Steen ble kåret til «Årets forbilde»:

- Thea ville delt prisen med alle de tusen som hun ble glad i og som ble glad i henne

Bloggeren berørte en hel nasjon med sin åpenhet om kreftsykdommen som hun døde av i sommer. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Under Se og Hørs Kjendisgalla forrige helg var det ikke et øye som var tørt da NRK-profil Carina Olset (34) delte ut prisen for «Årets forbilde» til Thea Steen (26) som døde 17. juli i år.

– Thea ville delt æren og prisen med alle de tusen som hun ble glad i og som ble glad i henne, sa mamma Tove Steen.

Se den rørende takketalen fra prisutdelingen over!

Den tidligere Dagbladet-journalisten hadde bodd et halvt år i New York og jobbet som frilansjournalist da hun fikk livet snudd på hodet. Etter feber, smerter og blødninger i februar 2015 oppsøkte hun legen, hvor hun fikk operert bort en svulst ved livmoren.

Blogget om sykdommen

Kort tid senere fikk hun vite at svulsten var ondartet og at hun hadde livmorhalskreft. Fra mandag 13. april og i sju sammenhengende uker fikk hun stråling fem dager i uken og cellegift én dag i uken.

I september samme år får hun vite at kreften er mindre, men ikke borte. I midten av desember konstateres det at hun har fått tilbakefall.

Seks uker før hun døde ble Thea innlagt på Stavanger Universitetssykehus fordi lungene sviktet. St. Hansaften fikk familien beskjed om at kreften hadde spredt seg til lever og lunger. De siste ukene ble all behandling stoppet og familien fokuserte på smertelindring og på å skape best mulige dager.

«Thea satte stor pris på at mange fant trøst og glede i å følge hennes blogg. Hun hadde håpet å være en historie om å overleve, om å kjempe og vinne. Thea kjempet. Og Thea vant: Mange hjerter, mange gode møter med fine mennesker.», skrev familien på bloggen samme dag Thea døde.

Viktig kampanje

Sammen med daværende Det Nye-journalist Sofia Storhaug, tok Steen initiativ til kampanjen #sjekkdeg. Kampanjen, som ble lansert sammen med Det Nye og Kreftforeningen, oppfordret unge kvinner til å ta celleprøve og sjekke seg for livmorhalskreft. Dette førte til at 6500 flere jenter sjekket seg for livmorhalskreft.

For dette engasjementet ble Thea tidligere i år tildelt Kreftforeningenes hederspris.

- Jeg føler at det er julaften. Det er så stort at jeg skal få denne prisen og jeg syns det er veldig stas, sa Thea i et intervju med Dagbladet.

På det tidspunktet hadde Thea nylig avsluttet all behandling og ventet på hva som skulle skje videre. Noe av det verste for 26-åringen var uvissheten og ventingen.

<strong>HEDRET:</strong> For sitt engasjement for #sjekkdeg-kampanjen ble Thea tildelt Kreftforeningenes hederpris bare måneder før hun gikk bort. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
HEDRET: For sitt engasjement for #sjekkdeg-kampanjen ble Thea tildelt Kreftforeningenes hederpris bare måneder før hun gikk bort. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

«Vi sitter i Radiumhospitalets niende etasje, spiser salat med falafel, i en kantine med utsikt mot sentrum. Mor, Tonje og meg. Det er for mye salat, for mye av alt, jeg klarer ikke spise. Jeg vil vite hva søsteren min tenker. Passe på at hun, som oss, er innstilt på hva som kan komme. Ethvert utfall. For kanskje blir det altså ikke som vi håper, heller ikke denne gang. Man skulle vel tro pessimismen var det mest nærliggende for oss nå. Alt Tonje trenger er noe, sier hun, noe håndfast, noe å bygge videre på», skrev Thea i det som ble hennes siste blogginnlegg i mai.

- Har både gruet og gledet meg

Fra scenen under Se og Hørs Kjendisgalla var Tonje Steen åpen om savnet etter søsteren og at hun skulle ønske at Thea hadde vært der selv og mottatt prisen.

- Dette er en dag jeg har både gruet og gledet meg til, sa en beveget lillesøster.

<strong>RØRT:</strong> Thea Steens søster Tonje og mor Tove tok i mot prisen på vegne av datteren under Se og Hørs Kjendisgalla. - Dette er en dag jeg både har gruet og gledet meg til, sa Tonje fra scenen. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
RØRT: Thea Steens søster Tonje og mor Tove tok i mot prisen på vegne av datteren under Se og Hørs Kjendisgalla. - Dette er en dag jeg både har gruet og gledet meg til, sa Tonje fra scenen. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

Etter at Thea døde opprettet familien Thea Steens minnefond som skal bidra til at flest mulig unge kvinner unngår livmorhalskreft og får gode framtidsutsikter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer