Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Thomas Seltzer får kritikk etter taxi-stunt

Thomas Seltzer gikk undercover som afrikansk taxisjåfør.

(Dagbladet): I onsdagens episode av «Trygdekontoret» på NRK gikk Thomas Seltzer undercover som afrikansk taxisjåfør i Oslo.

På Twitter har Seltzer lagt ut et bilde av seg selv, hvor man ved første øyekast trolig vil ha vansker for å dra kjensel NRK-profilen. 

Overfor Dagbladet forklarer programmets prosjektleder, Eirik Ingstad, at redaksjonen henta inspirasjon i den tyske journalisten Günter Wallraff.

- Fascinert Ingstad skriver i en e-post at det var journalisten bak fenomenet «wallraffing» som var tanken bak. «Wallraffing» betyr at journalisten arbeider under skjult identitet.

- Vi i redaksjonen har lenge vært fascinert av den tyske journalisten Günter Wallraff, som ble verdenskjent da han på 70-tallet gikk undercover i det tyske samfunnet som den tyrkiske Ali, og senere som somalieren Kwami, skriver Ingstad, og fortsetter:

- I denne serien av sketsjer ville vi finne ut hva som skjedde når Thomas selv brukte denne journalistiske metoden, for å få nordmenn til å forklare aspekter ved det norske samfunnet til en nysgjerrig innvandrer, i den uforpliktende praten som gjerne oppstår mellom passasjer og sjåfør i en taxi, mener Ingstad.

- Fungerte Prosjektlederen mente eksperimentet var en suksess, og at bare en av passasjerene ante ugler i mosen ved Seltzers utkledning.

- Metoden fungerte godt, det var kun en enkelt passasjer som fattet mistanke om at det var skjult kamera og vi synes det ble et både interessant, underholdende og tankevekkende møte mellom programlederen og intetanende passasjerer, avslutter han.

Ingstad vil derimot ikke kommentere hvorvidt de er forberedt på reaksjoner og hvordan de vil håndtere dette. Det kalles «blackface» når hvite mennesker sminker seg til å se ut som afrikanere.

I kommentarfeltet under bildet på programmets Facebook-side har flere kommentert at dette er «blackface». En seer stiller spørsmål ved om man slipper å bli kalt rasist om man «wallraffer».

Thomas Seltzer har ikke vært tilgjengelig for kommentar onsdag.

Skaper oppstyr «Blackface» er ikke nytt. Før ble det brukt for å imitere en arketyp av mennesker med afrikansk opprinnelse. Dette ofte under show på starten av 1900-tallet.

De seinere åra har det blitt sett på som rasistisk å imitere enn annen rase ved hjelp av kosmetikk.

I fjor skrev Dagbladet om flere universiteter i USA hvor det den siste tida har vært utbrudd av sterk rasisme. På flere skoler har studentgrupper arrangert såkalte blackface-fester, der festdeltakerne har brukt en svært kontroversiell form for sminke. Ved universitetet i Sør-California ble en av studentlederne kalt for «en indisk drittsekk».

På tampen av 2015 fikk også den nye «Absolutly Fabulous»-filmen kritikk for såkalt «yellowface». Skuespiller Margaret Cho uttalte seg svært kritisk til hendelsen.