NRK MGP Delfinale 1 2024 Foto: Espen Solli @espensolli
NRK MGP Delfinale 1 2024 Foto: Espen Solli @espensolli Vis mer

Ni artister kjemper om å få representere Norge i Eurovision Song Contest, i mai.

Dagbladet har snakket med samtlige finalister, og spurt alle de samme ti spørsmålene.

Finalistene svarer

Publisert
Sist oppdatert

18 håpefulle deltakere har blitt til ni. Ni drømmer har gått i knus, men ni lever fortsatt. Men bare én vil få muligheten til å representere Norge, og forsvare Alessandra Meles (21) femteplass fra Liverpool i fjor.

På scenen står Keiino, Annprincess, Gothminister, Ingrid Jasmin, Miia, Margaret Berger, Dag Erik og Anne, Gåte og Super Rob og Erika Norwich klare for å kjempe om seieren.

MGP: Det var spesielt ett grep Margaret Berger tok før hun gikk på MGP-scenen igjen. Vis mer

Dagbladet har i anledning finalen stilt finalistene de samme ti spørsmåla. Deres tanker og svar presenteres i rekkefølgen de opptrer under sending.

Oslo 20240105. Keiino med låta «Damdiggida» er klar for årets utgave av Melodi Grand Prix. MGP-deltakerne presenteres hos NRK på Marienlyst i Oslo fredag. Tekst og melodi: Alexandra Rotan, Fred Buljo, Tom Hugo Hermansen, Alexander N. Olsson og Jakob RedtzerFoto: Heiko Junge / NTB
Oslo 20240105. Keiino med låta «Damdiggida» er klar for årets utgave av Melodi Grand Prix. MGP-deltakerne presenteres hos NRK på Marienlyst i Oslo fredag. Tekst og melodi: Alexandra Rotan, Fred Buljo, Tom Hugo Hermansen, Alexander N. Olsson og Jakob RedtzerFoto: Heiko Junge / NTB Vis mer

KEiiNO «Damdiggida»

Keiino er førstemann ut på scenen lørdag kveld. Gruppa har tidligere vunnet MGP, og sikret Norge en sjetteplass i Eurovision Song Contest. I 2021 måtte trioen ta til takke med en andreplass, etter å ha tapt mot Tix.

Trioen beskriver «Damdiggida» som en energisk poplåt med flere lag om det som gjør deg glad.

- Siden det statisk ikke er en fordel å ha vært med i MGP før, eller å være første artist ut, føler vi oss som underdogs. Heldigvis har vi to fantastiske breakdanserne fra Bergen; Alexander Andersen og Daniel Grindeland, som byr på noe helt nytt så lenge de holder seg skadefrie gjennom prøvene!

Før de går på scenen legger de hendene i en stabel, løfter de mot himmelen mens de skriker: «Čajet dan čuovgga» så falskt som mulig.

- Vi har lagt så utrolig mye tid og krefter på å lage noe vi er superfornøyd med, og vi tror på ekte at vi har en låt som kan vinne hele greia internasjonalt. Så om vi blir stemt inn på poplandslaget igjen, ville det bety ekstremt mye. Og veldig lite fritid, siden vi da skal rett ut å promotere låta over hele Europa!

Gruppa synes det er vanskelig å spå hvem som vinner.

- Ifølge oddsen hadde vi 60 prosent sjanse til å vinne i 2021, men det skjedde ikke. I år er vi ikke favoritter på oddsen, mens internasjonale avstemninger har oss på topp. Så det kommer nok an på hvor bra låta og framføringen treffer de som hører og ser for første gang. Og om folk vil ha noe lettere eller tyngre akkurat på lørdag.

KJENTE FJES: Dette er alle artistene som skal kjempe om å skulle representere Norge i Eurovision. Video: NRK Vis mer

- Hvordan går det med nervene i forkant av den store finalen lørdag?

- Det kommer til å krible godt når vi skal på scenen. Heldigvis er vår faste med-låtskriver Alexander Olsson psykolog, så vi har lært oss noen teknikker om vi trenger å roe nervene.

Oslo 20210111. KEiiNO er forhåndskvalifisert for MGP-finale. Artistene til den norske Melodi Grand Prix presenteres under en digital pressekonferanse sendt fra NRK på Marienlyst i Oslo mandag.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Oslo 20210111. KEiiNO er forhåndskvalifisert for MGP-finale. Artistene til den norske Melodi Grand Prix presenteres under en digital pressekonferanse sendt fra NRK på Marienlyst i Oslo mandag.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

- Vi har alle vært glade i MGP så lenge vi kan huske, og Alexandra og Tom Hugo har drømt om å vinne Eurovision siden de var små. Vi var så nære i 2019, så når vi lagde en låt vi har stor tro på internasjonalt måtte vi prøve å kvalifisere oss igjen.

Bandet har Loreens «Euphoria» som sitt favorittbidrag gjennom tidene.

De opplever situasjonen rundt Israel og Palestina som fortvilende å følge med på.

- Det eneste vi kan ha fokus på nå før den norske finalen er å gjøre det vi er best til: Bidra til samhold og glede gjennom musikk.

Annprincess «Save Me»

Annprincess (32) er nummer to ut på scenen under finalen. Drammenseren er opprinnelig fra Liberia og flyktet til Norge sammen med sin mor da hun var sju år gammel. Tidligere har hun blant annet vært å se i «Norske talenter» og «The Voice»

Annprincess Johnson Koffa beskriver «Save Me» som en Power Anthem som gjør deg glad.

- Det er mange der ute som ønsket mer show, men det er ikke det nummeret handler om, det skal ikke være så «flashy». Men vi ser på hvordan vi kan innlemme MGP-sirkuset inn i nummeret, men vi må også være tro mot historien som fortelles.

Også før den andre delfinalen i MGP har det samlet seg demonstranter utenfor NRK på Marienlyst. Video: Edward Stenlund / Dagbladet TV. Vis mer

- Har du et ritual før du går på scenen?

- Ja, gjennom hele dagen er det lunket vann, ikke snakke høyt og ikke anspenne kroppen. Rett før scenen passer jeg på å ikke tenke på alt som kan gå galt og alt jeg må huske på.

Johnson Koffa tror Keiino blir den sterkeste konkurrenten lørdag.

- Hva ville det betydd å vinne MGP og få representere Norge i Eurovision Song Contest?

- Som den underdogen jeg er, hadde det betydd så ubeskrivelig mye! Det hadde betydd at vi får sunget den sangen til enda flere som trenger å høre budskapet og vi får spredt glede til enda flere mennesker på en enda større scene! Det hadde betydd hele verden å vinne MGP.

- Hvordan blir det å stå foran over 8000 ivrige publikummere?

- Hehe... Joda! Det blir jo en drøm! Hvis man ser bort fra nervene og alt som kan psyke en ut, er det jo en drøm! Det er jo det største som har hendt meg som artist.

Alexander Rybaks «Fairytale», Emmeli De Forests «Only Teardrops», Duncan Laurence «Arcade» og «alt» Loreen gjør, er favorittbidragene til Annprincess fra Eurovision. Hun synes det er vanskelig å bare velge ett bidrag.

- Jeg begynte å se på Eurovision etter Rybak vant med «Fairytale», og for meg har det bare vært en stor fest som går på tv hvert år. Jeg har aldri i mitt liv noensinne sett for meg at jeg skulle være en del av det.

Som de andre finalistene opplever hun krigen mellom Israel og Hamas som fortvilende.

På lørdagens MGP-delfinale var TV- og radioprofil Christine Dancke og influenser Oskar Westerlin hentet inn for å synse om bidragene. Det har fått flere fans til å reagere. Vis mer

- Krigen og konflikten som pågår påvirker så mange uskyldige mennesker. Jeg håper at lederne og de som sitter med makten til å finne en løsning gjør det snarest mulig slik at ikke flere uskyldige mennesker skal bli påvirket av dette. Alle fortjener trygghet og alle fortjener en hverdag som ikke er dette.

Gothminister «We Come Alive»

Bandet Gothminister ble startet av Bjørn Alexander Brem i 1999. Ved siden av det goth-industrielle metal-bandet er Brem advokat. De opptrer som nummer tre under MGP-finalen.

Gothminister beskriver «We Come Alive» som en hybrid av mørk metal og synth, og forteller at budskapet i låta handler om å inkludere de som er annerledes.

Brem forteller at det føles som en seier bare å ha kommet til finalen, og at han går inn i «superhelt-Gothminister-modus» før han går på scenen, og at han tenker det å være annerledes er den største styrken.

- Den sterkeste konkurrenten er meg selv. Jeg ønsker stadig å utvikle meg selv, og alt jeg gjør er fordi jeg har tro på det, og elsker det.

Advokaten og artisten gleder seg til å opptre foran et fullsatt Spektrum, men forteller at det ikke er første gang han har opptrådt for et stort publikum. Videre forteller han at de som ikke er nervøs eller har puls er vel død.

Gothminister beskriver MGP og Eurovision som en fantastisk musikkfest, og har «Hard Rock Hallelujah» av finske Lordi som favoritt.

Rockeren forteller at det ville betydd alt å få representere Norge, spesielt fordi metal er en viktig sjanger for Norge i utlandet.

- Mitt aller største ønske for MGP og Eurovision 2024 er at denne musikkonkurransen ikke skal brukes som en arena for politisk maktspill. Det er ikke rettferdig hverken for artistene eller nasjonene som deltar.

Brem forteller at demonstrasjonene i forbindelse med årets konkurranse, og debatten rundt Israels deltakelse, har preget ham og hans artistkollegaer i stor grad. Han mener EBU og NRK burde tatt grep mye tidligere.

Fredag 5. januar presenterte NRK de 18 artistene som skal kjempe om å vinne Melodi Grand Prix 2024. En av artistene gjorde kanskje ekstra inntrykk på programlederne med sine spesialeffekter. Video: NRK Vis mer

- Jeg mener at mennesket i oss må si tydelig ifra en gang for alle, at nasjoner som bruker tvangsmilitær makt for å drepe uskyldige sivile, kvinner og barn, ikke skal ha noen plass i den kjærlighetsfesten Eurovision er. Dersom vi ikke står opp for fred i Eurovision, vil vi kunne bli assosiert med det motsatte, og det kan vi ikke som mennesker, nasjoner eller artister, noen gang akseptere.

Han mener det er mye viktigere enn å vinne selve konkurransen.

Oslo 20240105. 
Ingrid Jasmin med låta «Eya» er klar for årets utgave av Melodi Grand Prix. MGP-deltakerne presenteres hos NRK på Marienlyst i Oslo fredag. Tekst og melodi: Ingrid Jasmin Vogt og Jonas Kroon
Foto: Heiko Junge / NTB
Oslo 20240105. Ingrid Jasmin med låta «Eya» er klar for årets utgave av Melodi Grand Prix. MGP-deltakerne presenteres hos NRK på Marienlyst i Oslo fredag. Tekst og melodi: Ingrid Jasmin Vogt og Jonas Kroon Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

Ingird Jasmin «Eya»

Ingrid Jasmin (37) slapp debutsingelen sin i 2021, og blander norsk tradisjonsmusikk med moderne produksjon. I 2022 vant hun Spellemann i Åpen klasse.

Ingrid Jasmin beskriver «Eya» som et dikt som handler om noe som står på spill, basert på norske tradisjonelle melodier og instrumenter.

- Før jeg går på scenen samler jeg alltid de jeg har med meg i en ring, for å gi hverandre god energi. Det er så mye hardt arbeid som ligger bak, så rett før vi går på scenen gjelder det å finne roen, gi hverandre styrke og minne hverandre på at nå skal vi virkelig nyte hvert sekund.

Ingrid Jasmin forteller at det ville betydd mye å få representere Norge, og at det ville vært gøy å få vist Europa hennes tilnærming til folkemusikk.

- Det er mange gode kandidater i år, som alle vil være verdige vinnere, så det er ikke et lett spørsmål, men jeg heier litt ekstra på Miia og Gåte. De er begge så sterke musikalsk, og med sine helt egne uttrykk.

Ingrid Jasmin forteller at det blir helt magisk å opptre for så mange, og kan avsløre at det er det største publikumet så langt i hennes karriere. Hun innrømmer at hun er spent, men at det går fint med nervene.

- MGP og Eurovision er ganske nytt for meg, og jeg er nesten litt overveldet over hvor engasjert publikum er og hvor mye kjærlighet folk viser. Jeg har fått så mange hyggelige meldinger fra hele verden. Det varmer skikkelig, jeg setter stor pris på hver eneste melding.

- Jeg er svak for vakker fele, så «Nocturne» av Secret Garden er nok mitt favoritt Eurovision-bidrag.

37-åringen er ærlig på at situasjonen rundt Israel og Palestina ikke har vært lett, og at hun i likhet med mange andre er opprørt over det som skjer på Gaza.

Mot slutten av den første delfinalen i Melodi Grand Prix lørdag forsøkte en demonstrant å avbryte det direktesendte TV-programmet. Video: NRK Vis mer

- Jeg mener at Israel ikke bør få delta i Eurovision i år. Eurovision er en fantastisk feiring av musikk, kjærlighet og mangfold. Da Russland invaderte Ukraina valgte EBU å utestenge Russland, etter press fra flere deltakerland. Da er det problematisk at EBU i år likevel velger å inkludere Israel mens israelske styresmakter begår krigsforbrytelser på Gaza, og jeg håper at deltakerlandene vil legge press på EBU også i denne saken.

Miia
«Green Lights»

Miia, eller Mia Virik Kristensen, som hun egentlig heter, fikk en stor hit med «Dynasty» tilbake i 2015. Sangen ble omtalt av blant andre Billboard og har vært på flere hitlister. Etter en lang pause er hun tilbake.

For Miia er «Green Lights» en reise hvor man kan føle seg både sårbar og sterk på en gang. På scenen skal hun gi alt hun har, være seg selv og bruke stemmen sin til å fortelle historien.

- Det ville betydd enormt mye å få representere Norge. For det ville jo betydd at jeg har nådd følelsene til mennesker der ute, og det er alltid målet mitt.

Hun synes det er vanskelig å peke ut én av konkurrentene, fordi hun synes alle er rå, men innrømmer at Gåte kan bli tøffe.

Det går bra med nervene til Miia, men at det kommer til å gå litt opp og ned, er hun sikker på. Hun tror det blir det største adrenalinkicket hun noen gang har hatt å gå på scenen i Trondheim.

For Miia er Eurovision og MGP nostalgi. Hun gjenoppdaget det de siste åra, særlig med Måneskin.

Hun har, i likhet med flere av de andre finalistene, Loreens «Euphoria» som favoritt, men elsker også finske Käärijäs «Cha Cha Cha»

SEIER: Vinneren av årets Melodi Grand Prix er avslørt. Video: NRK Vis mer

Når det kommer til protestene rundt Israels deltakelse, og den pågående krigen mellom Israel og Hamas, kan artisten fortelle at hun selv har demonstrert, både utenfor Stortinget, på Youngstorget og ved Israels ambassade.

- For meg er det ingen tvil om at Israel må boikottes på lik linje med Russland.

Situasjonen har gått hardt inn på den unge artisten, noe hun tror gjelder veldig mange andre også.

- Å se alle disse hjerteskjærende videoene og bildene av døde barn og mennesker i total sorg og fortvilelse. Jeg har grått mye. Også har jeg forsøkt å bruke stemmen min for de som ikke har en selv! Og det kommer jeg til å fortsette med.

- Jeg velger å være en stemme for de undertrykte. Fri Palestina.

Oslo 20240129. Margaret Berger er med i årets Melodi Grand Prix med låta «Oblivion».Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Oslo 20240129. Margaret Berger er med i årets Melodi Grand Prix med låta «Oblivion».Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

Margaret Berger «Oblivion»

Margaret Berger er et kjent fjes for mange. Hun har blant annet en andreplass i «Idol» bak seg, i tillegg til å stå for det beste resultatet til Norge i Eurovision siden Rybak vant i 2009. Berger og «I Feed You My Love» kom på en fjerdeplass i 2013, også da i Malmö.
Hun opptrer som nummer seks.

Hva får man om man blander Barcode i Oslo med rave? Jo, «Oblivion», ifølge Margaret Berger.

Overfor Dagbladet kan 38-åringen fortelle at hun skal kjøre på med spilleglede og kose seg på scenen. Hun mener folk bør stemme på den de vil skal representere Norge internasjonalt, men innrømmer at hun prøver å mobilisere litt stemmer her og der på veien.

Oslo 20240105. 
Margaret Berger med låta «Oblivion» er klar for årets utgave av Melodi Grand Prix. MGP-deltakerne presenteres hos NRK på Marienlyst i Oslo fredag. Tekst og melodi: Margaret Berger, Anders Kjær, Minoca Engeseth og Sivert Hjeltnes Hagtvedt
Foto: Heiko Junge / NTB
Oslo 20240105. Margaret Berger med låta «Oblivion» er klar for årets utgave av Melodi Grand Prix. MGP-deltakerne presenteres hos NRK på Marienlyst i Oslo fredag. Tekst og melodi: Margaret Berger, Anders Kjær, Minoca Engeseth og Sivert Hjeltnes Hagtvedt Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

Berger forteller at hun hadde eksplodert av lykke om hun hadde fått lov til å representere Norge igjen, og at hun ville følt seg utrolig beæret.

- Har du et ritual før du går på scenen?

- Ja, jeg danser og klemmer på danserne som er med meg på scenen.

Hun forteller at Keiino og Gåte blir de tøffeste konkurrentene, men føler seg ikke spesielt nervøs av den grunn. Hun gleder seg til å stå på scenen igjen.

MGP: Det er spesielt ett grep Margaret Berger gjør før hun går på MGP-scenen igjen. Vis mer

- Jeg vet at det blir helt vilt! Trondheim Spektrum og MGP er en magisk kombinasjon.

Bergers favoritt bidrag fra Eurovision gjennom tidene er Daði Freyr «10 Years» og Loreens «Euphoria».

- Jeg vant jo MGP i 2013, og har et sterkt forhold til begge deler. Så har jeg sett på det siden jeg var liten, og følger som regel med på alt. Men jeg har ikke dybdekunnskap om alle bidrag som noen gang har vært.

Årets MGP har blitt møtt med demonstrasjoner, og krigen mellom Israel og Hamas har preget konkurransen. Berger mener det er helt naturlig at det har tatt mye plass, og synes det er fint at en så viktig sak tar litt plass.

Dag Erik og Anne
«Judge Tenderly of Me»

Finalens kanskje mest jordnære bidrag er det Dag Erik Oksvold og Anne Fagermo som står for. «Judge Tenderly of Me» beskriver duoen som en låt om aksept.

På scenen i Trondheim skal de gjøre sitt beste for å treffe hjertene til folk.

AVSLØRT: Et år etter seieren tar sangduoen Subwoolfer av maskene under Melodi Grand Prix i Trondheim. Video: NRK Vis mer

Duoen forteller at det hadde betydd sinnssykt mye å få representere Norge, men innrømmer at Keiino kan bli vanskelig å slå.

- De har bevist før at de kan MGP og ESC. Et veldig dyktig band!

- Nervene er i sjakk nå, men spenninga kommer til å øke nærmere opptreden! Det blir heeelt fantastisk å stå på scenen foran så mange! Vi gleder oss så mye.

Videre kan de fortelle at MGP og Eurovision var en del av oppveksten, og at Dag Erik faktisk har vært med i MGP tidligere.

Begge har Bobbysocks' «La det swinge» som favoritt. Dag Erik forteller at Carolas «Fångad av en stormvind» også er en stor favoritt.

Dag Erik og Anne kan fortelle at de støtter andre norske artister som har signert oppropet mot Israels deltakelse i Eurovision.

Oslo 20240105. Gåte med låta «Ulveham» er klar for årets utgave av Melodi Grand Prix. MGP-deltakerne presenteres hos NRK på Marienlyst i Oslo fredag. Tekst og melodi: Sveinung Eklo Sundli, Ronny Graff Janssen, Marit Jensen Lillebuen, Gunnhild Sundli, Magnus Børmark og Jon Even SchärerFoto: Heiko Junge / NTB
Oslo 20240105. Gåte med låta «Ulveham» er klar for årets utgave av Melodi Grand Prix. MGP-deltakerne presenteres hos NRK på Marienlyst i Oslo fredag. Tekst og melodi: Sveinung Eklo Sundli, Ronny Graff Janssen, Marit Jensen Lillebuen, Gunnhild Sundli, Magnus Børmark og Jon Even SchärerFoto: Heiko Junge / NTB Vis mer

Gåte «Ulveham»

Gåte er nest sist ut i finalen. Bandet er storfavoritt til å vinne hele konkurransen, skal vi tro bettingselskapene.

Bandet beskriver «Ulveham» som en sang om frihet, som lokker fram din egen frigjøringskraft.

På scenen skal de være oppmerksomme, og la musikken komme til live sammen med publikum. Før scenen kommer bandet sammen for å senke pulsen, slik at de er til stede i øyeblikket.

STIKK: Atle Pettersen gikk videre til finalen i Melodi Grand Prix - og benyttet anledningen til å komme med et stikk til NRKs anmelder. Video: NRK Vis mer

- Hadde vi vunnet kunne vi ha turnert og møtt et mye større publikum internasjonalt som allerede er nysgjerrige på nordisk folklore som vi driver med.

Gåte anno i dag er Gunnhild Sundli, Magnus Børmark og Sveinung Sundli. De slipper ny EP i mai. Foto: Sebastien Ludvigsen  NTB kultur
Gåte anno i dag er Gunnhild Sundli, Magnus Børmark og Sveinung Sundli. De slipper ny EP i mai. Foto: Sebastien Ludvigsen NTB kultur Vis mer

Bandet forteller at de alle har forskjellige favoritter blant de andre deltakerne, og at det er flere virkelig sterke innslag i år.

Nervene er i sjakk, og de synes det er fantastisk å være med på dette eventyret. De tror det blir ubeskrivelig magisk å stå foran et fullstappa Spektrum, spesielt fordi MGP-publikummere er ikke som alle andre publikummere.

- Vi elsker MGP. Dog hadde vi kanskje aldri trodd at vi selv skulle delta noengang. En felles Eurovision-favoritt er Gjon's Tears med «Tout l'Univers» fra 2021

Bandet har snakket veldig mye om krigen mellom Israel og Hamas og hvordan det har preget konkurransen.

- Man kan ikke krige seg til fred. Om vi går videre, så tar vi en ny vurdering ut ifra forholdene da. Nå er det først og fremst musikken vi gjør og kan gjøre.

Oslo 20240105. 
Super Rob og Erika Norwich med låta «My AI» er klar for årets utgave av Melodi Grand Prix. MGP-deltakerne presenteres hos NRK på Marienlyst i Oslo fredag. Tekst og melodi: Lars Horn Lavik, Super Rob, Erika Norwich og Kristian Liljan
Foto: Heiko Junge / NTB
Oslo 20240105. Super Rob og Erika Norwich med låta «My AI» er klar for årets utgave av Melodi Grand Prix. MGP-deltakerne presenteres hos NRK på Marienlyst i Oslo fredag. Tekst og melodi: Lars Horn Lavik, Super Rob, Erika Norwich og Kristian Liljan Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

Super Rob og Erika Norwich «My A.I»

TikTok-stjerna Erika Norwich har med seg den tre meter høye roboten Super Rob, og er siste bidrag ut på scenen lørdag. Hvem som skjuler seg bak roboten er ikke kjent, men flere har spekulert i om det kan være Gaute Ormåsen.

Erika og Super Rob fikk terningkast én av Dagbladets anmelder. Selv omtaler hun låta som en guilty pleasure.

Overfor Dagbladet forteller artisten at hun må klare å holde roen, og at hun skal gjøre sitt beste og være seg selv. Norwich sier hun er superspent på å stå foran et så stort publikum, men at hun har fått et tips fra faren sin.

- Pappa sier at jeg skal se for meg at alle i salen er nakne, og at jeg er den eneste med klær på. Da blir det plutselig litt mindre skummelt.

Oslo 20240105. 
Programlederne Fredrik Solvang og Marion Ravn sammen med Super Rob og Erika Norwich med låta «My AI» som er klar for årets utgave av Melodi Grand Prix. MGP-deltakerne presenteres hos NRK på Marienlyst i Oslo fredag. Tekst og melodi: Lars Horn Lavik, Super Rob, Erika Norwich og Kristian Liljan
Foto: Heiko Junge / NTB
Oslo 20240105. Programlederne Fredrik Solvang og Marion Ravn sammen med Super Rob og Erika Norwich med låta «My AI» som er klar for årets utgave av Melodi Grand Prix. MGP-deltakerne presenteres hos NRK på Marienlyst i Oslo fredag. Tekst og melodi: Lars Horn Lavik, Super Rob, Erika Norwich og Kristian Liljan Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

- Å få representere Norge ville vært en drøm som gikk i oppfyllelse. Å få den tilliten av det norske folk hadde betydd hele verden for meg. Det hadde nok tatt lang tid for meg å prosessere at det er virkelig.

Norwich mener alle numrene bidrar på forskjellige måter, men trekker fram spesielt tre av de andre bidragene som sterke konkurrenter.

- Keiino har vært med og vunnet før, og er jo en kjempekonkurrent, mens Gåte er jo faktisk fra Trondheim sånn som meg. Gothminister er en helt annen sjanger igjen men kjempekul! Jeg tror det er ganske åpent og det er veldig spennende. I tillegg kan jurystemmene snu alt, så det blir veldig interessant å se!

VIDERE: Erika Norwich og roboten SuperRob gikk videre til finalen av Melodi Grand Prix, men ansiktsuttrykket til Norwich fører til undring i studio. Video: Rød Løper/NRK TV Vis mer

Hun er utrolig takknemlig overfor MGP og NRK for å ha fått muligheten til å oppleve sirkuset konkurransen er. Hun forteller at både MGP og Eurovision er noe som alltid har fascinert henne veldig.

- Jeg elsker hele konseptet og følger med hvert år. Dette er jo ikke første gang jeg har vært med i et bidrag i MGP. Det beste med MGP er at det er rom for alle sjangre og alle type låter, og det er et åpent rom for å by på både humor, show og karakterer. Alt fra showet, fargene, stemningen og det faktum at så mange ulike land møtes for å dele musikk, kultur, humor og minner.

HEMMELIG: Hvem som skjuler seg bak den rosa roboten holdes hemmelig. Foto: Julia Marie Naglestad / NRK
HEMMELIG: Hvem som skjuler seg bak den rosa roboten holdes hemmelig. Foto: Julia Marie Naglestad / NRK Vis mer

- Mitt favoritt Eurovision-bidrag er «Cha Cha Cha»! Det var dette bidraget fra ifjor som inspirerte meg til å prøve noe nytt innen musikken, som går litt bort fra det sårbare og triste som jeg vanligvis fokuserer på.

Som de andre finalistene har hun merket hvordan årets konkurranse har vært preget av krigen mellom Israel og Hamas.

- Jeg synes det er bra at folk kjemper for det de tror på, og demonstrerer. Det som skjer i verden nå er helt forferdelig, og syns det er utrolig trist at krig er noe som fortsatt preger menneskers liv i 2024.