Prins Harry:

- Tida renner ut

I et sjeldent intervju snakker den britiske prinsen ut om Kongress-angrepet for første gang.

SJELDENT INTERVJU: Prins Harry snakker ut om Kongress-angrepet i USA for første gang i et nytt intervju. Der advarer han mot rollen sosiale medier hadde. Foto: Shutterstock / NTB.
SJELDENT INTERVJU: Prins Harry snakker ut om Kongress-angrepet i USA for første gang i et nytt intervju. Der advarer han mot rollen sosiale medier hadde. Foto: Shutterstock / NTB. Vis mer
Publisert

I et nytt intervju med forretningsmagasinet Fast Company slår Storbritannias prins Harry hardt ned på sosiale mediers rolle under angrepet av Kongressen.

Det er første gangen den britiske prinsen snakker ut om angrepet på Kongressen i USA som fant sted 6. januar.

- Feilinformasjon blir ignorert

Han mener feilinformasjon på sosiale medier hadde mye av skylda for angrepet.

- Vi har gang på gang sett hva som skjer når feilinformasjon blir ignorert, sier prins Harry i intervjuet.

Han mener angrepet i starten av januar stort sett ble organisert på sosiale medier, og omtaler stormingen av Kongressen som «et angrep på demokratiet».

PYNT: USAs førstedame Melania Trump viser fram juledekorasjonene i Det hvite hus. Video: Det hvite hus Vis mer

Trump utestengt

Han viser også til flere eksempler på hvordan feilinformasjon på sosiale medier også har ført til andre humanitære kriser som folkemord i Myanmar, og ødeleggelser i Amazonas.

Demonstrantene som stormet Kongressen brukte angivelige det omstridte sosiale nettverket Parler til å organisere angrepet på den amerikanske kongressen, og til å oppfordre til ytterligere voldsbruk.

Apple suspenderte i ettertid alle nedlastinger av appen, og Amazon, som eier serverne som Parler brukte, tok det kontroversielle sosiale mediet av internett.

Også USAs tidligere president Donald Trump ble utestengt av nesten alle sosiale kanaler, blant annet Twitter og Facebook, etter angrepet. Noen av plattformene har han blitt utestengt fra på livstid.

Krever endring

Prins Harry sammenlikner sosiale medier med ideen om et «offentlig møtested» hvor alle kan dele ideene sine. Han mener det nå bør skje en endring i det digitale landskapet slik vil alle kjenner det.

- Hvis vi har lært noe så er det at teknologien ble bygd for å vokse og vokse, uten hensyn til ringvirkningene av den veksten. Vi må gjøre mer enn å bare revurdere denne modellen. Fallhøyden er for høy, og tida renner ut, advarer prinsen, og legger til:

- Jeg tror vi skal begynne å gjøre den digitale verden sunnere, mer medfølende, inkluderende og pålitelig.

STOLTE: Hertuginne Meghan og Prins Harry er takknemlige for at covid-19 har gjort at de reiser mindre - de har fått med seg flere av sønnen Archies milepæler. Video: Malala Fund Vis mer

«Tillater desinformasjon»

Det er imidlertid ikke første gang prins Harry uttaler seg om dårlig internettkultur.

Seinest i august i fjor skrev han et brev i samme forretningsmagasin, hvor han oppfordret bedrifter til å kreve endring av sosiale medier-aktører for å få bukt med hat og splittelse på nett.

«En kan argumentere for at tilgang til nøyaktig informasjon er viktigere enn noensinne nå enn noen annen tid i moderne historie. Likevel er de samme stedene som tillater desinformasjon å spre seg dem som kaster hendene i været når de blir bedt om å ta ansvar og finne løsninger», skrev han i et åpent brev publisert i Fast Company den gang.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer