Eurovision:

Tidenes første Eurovision-vinner er død

Lys Assia ble 94 år gammel.

LEGENDE: Lys Assia var den første som noen gang vant Eurovision. Nå har hun gått bort, 94 år gammel. Her fotografert i 2011. Foto: AP, NTB scanpix
LEGENDE: Lys Assia var den første som noen gang vant Eurovision. Nå har hun gått bort, 94 år gammel. Her fotografert i 2011. Foto: AP, NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Eurovision Song Contest ble for første gang arrangert i 1956, og den gang var det Lys Assia som stakk av med seieren. Hun representerte Sveits med låta «Refrain», og deltok også de to påfølgende åra i konkurransen.

Siden den gang har hun vært å se på utallige arrangementer i forbindelse med den årlige musikkonkurransen, og har for blodfansen blitt et symbol for alt Eurovision har representert.

Nå har hun gått bort, 94 år gammel. Det melder Eurovision på sine egne nettsider lørdag kveld. Hun døde på Zollikerberg-sykehuset i Zürich. Selv om helsen hennes forverret seg de siste åra, var hun fortsatt aktiv i musikkonkurransen og sto for det den representerte. Hun var til stede under finalen i Kiev i fjor, blant annet.

Sist hun forsøkte å komme til finalen var i 2013, men sangen nådde ikke opp. Året før var hun også med, men da havnet hun bare på en åttendeplass i Sveits.

Gjennom karrieren sin spilte hun blant annet for dronning Elizabeth, Eva Perón og kongen av Egypt.

Musikkstjerna giftet seg med Johann Heinrich Kunz i januar 1957, men han døde ni måneder seinere som følge av sykdom. Hun giftet seg så med Oscar Pedersen i 1963.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer