HANS LIV I BILDER: Grunnleggeren av Se og Hør i Norge, Knut Haavik, er død. Haavik døde i sitt hjem i Spania natt til fredag 8. februar. Han ble 75 år gammel. Haavik publiserte den første utgaven av Se og Hør i september 1978, og var redaktør for bladet fram til sin avgang i 2003. Vis mer Vis mer

Knut Haavik

Tidligere Se og Hør-redaktør Knut Haavik er død

Ble 75 år gammel.

Grunnleggeren av Se og Hør i Norge, Knut Haavik, er død.

Haavik døde i sitt hjem i Spania natt til fredag 8. februar. Han ble 75 år gammel.

- Han spilte golf så sent som i går, og døde der han ønsket å være, sier sønnen Svein Arne Haavik, som legger til at dødsfallet var helt udramatisk, til VG.

Haavik publiserte den første utgaven av Se og Hør i september 1978, og var redaktør for bladet fram til sin avgang i 2003.

Nåværende ansvarlig redaktør for bladet, Ulf André Andersen, minnes Haavik som en særegen redaktør.

SE OG HØR: Knut Haavik startet Se og Hør i 1978. Her sammen med fotograf Oddvar Walle Jensen og journalist Vera Myhre da bladet ble startet. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB Scanpix
SE OG HØR: Knut Haavik startet Se og Hør i 1978. Her sammen med fotograf Oddvar Walle Jensen og journalist Vera Myhre da bladet ble startet. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB Scanpix Vis mer

- Knut Haavik har satt dype spor etter seg i norsk presse. Han var en unik leder og særegen redaktør som alltid så kreative løsninger, sier Andersen.

- Vi som lager Se og Hør i dag forvalter arven etter ham så godt vi kan. Grunnmuren han laget for oss, står fortsatt sterkt 40 år etter at han bygget den. Vi er alle preget av det tunge budskapet, og har hans nærmeste i tankene.

Gode venner

Tidligere sjefredaktør i Se og Hør, Odd Johan Nelvik beskriver Haavik som en av de beste venner man kunne ha.

- Og jeg er stolt av å kunne kalle ham en av mine. Vi jobbet sammen dag og natt i en årrekke, og i gamle dager ble vi enige om å støtte den andres familie dersom en av oss skulle falle fra. I dag går tankene til Sol, som er i Spania, sier han.

- I tillegg til at vi var venner og kolleger, delte vi en lidenskap for jakt. Seinest i fjor jaktet vi sammen i Hemsedal. Jeg snakket sist med Knut på 75-årsdagen i desember. Vi spøkte og lo om at det var en sensasjon at han var blitt 75 år. Han levde et tøft liv i perioder der han slet med sykdom, blant annet diabetes. Han var ikke alltid like snill med helsa.

Hva lærte du av Knut?

ALLER MEDIA: Knut Haavik var tidligere konsernsjef for Aller Media AS, som eier Dagbladet og Se og Hør. Han er best kjent som tidligere sjefredaktør Se og Hør. Her var Knut og Solveig Haavik avbildet på kjendisfest i Oslo i 2010. Foto: Anders Grønneberg
ALLER MEDIA: Knut Haavik var tidligere konsernsjef for Aller Media AS, som eier Dagbladet og Se og Hør. Han er best kjent som tidligere sjefredaktør Se og Hør. Her var Knut og Solveig Haavik avbildet på kjendisfest i Oslo i 2010. Foto: Anders Grønneberg Vis mer
NÆRT VENNSKAP: Tidligere sjefredaktør i Se og Hør, Odd Johan Nelvik beskriver Haavik som en av de beste venner man kunne ha. Foto: NTB Scanpix
NÆRT VENNSKAP: Tidligere sjefredaktør i Se og Hør, Odd Johan Nelvik beskriver Haavik som en av de beste venner man kunne ha. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Det å stole på sin egen teft, og det å vise hensyn. Han ga jo ut boka «En ramp i rampelyset». Han hadde et image, men var egentlig en veldig snill mann.

Også tidligere sjefredaktør Harald Haave er preget av den triste nyheten.

- Det er trist å våkne opp til nyheten om at Knut er død. For meg og de fleste andre av bladets trofaste lesere vil Knut alltid være synonymt med Se og Hør. Det er han som skapte bladsuksessen, han som drev medarbeiderne til å jakte på de saftigste avsløringer, spillopper og oppdateringer på hva Kjendis-Norge holdt på med og han som personifiserte bladets profil gjennom sine tidvis omdiskuterte ledere.

- Knut opplevde stor suksess som konsernsjef, men han forble journalist til det siste. Med meninger om alt og alle og med mottoet: «Jeg tok et ja for et ja, og et nei for et kanskje». En ramp har forlatt manesjen. Nå går mine tanker til hans nærmeste, sier han.

VAR SAMMEN I SPANIA: Knut og kona Solveig. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
VAR SAMMEN I SPANIA: Knut og kona Solveig. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Lang karriere

Han startet sin karriere innenfor journalistikken i Larvik Morgenavis i 1963, som journalistlærling. Han var i avisa fram til 1965.

Han fortsatte å jobbe med lokalavis, og jobben i Sandefjords Blad skulle vise seg å bli svært viktig. Der avslørte han blant annet den første narkotikaligaen her i landet, noe som i 1969 ga han stillingen som kriminalreporter i VG.

Preget av budskapet i avisa jobbet han seg opp til stillingen som nyhetssjef, men i 1978 sluttet han i VG for å starte Se og Hør.

På den tida da han ga seg som sjefredaktør i Se og Hør, ble han medlem at Norsk kulturråd. Der satt han fra 2004 til 2009. Fra 1988 til 2003 var han dessuten konsernsjef i Norsk Aller.

Giftet seg på ny

Knut Haavik etterlater seg kona Solveig Halseth Haavik, barna Cecilie, Svein Arne og Knut jr., samt flere barnebarn. Haavik fikk sine tre barn med sin første kone, Torunn. Hun døde av kreft i 2002, etter over 35 års ekteskap.

I 2006 sa Haavik til Se og Hør at han nyter vinteren i Spania sammen med kona.

- Vi har det godt sammen. Dette er det nest beste stedet å komme til. Men paradiset er tross alt hytta i Sandefjord - om sommeren.

Han fortalte også hvor viktig kona har vært for han på flere plan i livet.

- Før pleide jeg å si at en god sjefredaktør ikke bør ha venner. Sånn sett var jeg nok en svært god redaktør. Men etter at Sola mi kom inn i mitt nye univers, fikk jeg nye venner. For hun hadde mange! Og det er faktisk ganske fint, sa han.