BLE 96 ÅR GAMMEL: da Nikoline «Tikken» Manus døde fredelig i formiddag. Foto: SCANPIX
BLE 96 ÅR GAMMEL: da Nikoline «Tikken» Manus døde fredelig i formiddag. Foto: SCANPIXVis mer

«Tikken» Manus er død

Ida Nikoline «Tikken» Manus er død, 96 år gammel.

||| Ida Nikoline «Tikken» Manus døde fredelig tirsdag formiddag etter kort tids sykeleie, opplyser familien til NTB.

Tikken Manus var født i Bergen, og er kjent for sin innsats under andre verdenskrig.

Under krigen arbeidet hun ved den britiske legasjonen i Stockholm. Hun ble nestkommanderende i avdelingen som regisserte sabotasjeoppdrag mot tyske anlegg i Norge.

Bidro mye Tikken samarbeidet med norske motstandsfolk, og er karakterisert som en uvurderlig støttespiller for blant andre medlemmene i Kompani Linge.

- Hun var utrolig omtenksom. Hun hadde opplevd en del av hva okkupasjonen innbærer, og hun måtte flykte. Det var veldig godt å ha henne i Stockholm, for hun skjønte det meste. Vi hadde et nært forhold, sier Gunnar «Kjakan» Sønstebye.

Etter krigen giftet Tikken seg med motstandshelten Max Manus, og krigsinnsatsen hennes er kjent blant annet gjennom filmen «Max Manus» som gikk på norske kinoer i fjor.

Under produksjonen av filmen bidro Tikken som konsulent for å gi historien genuinitet. Dessuten er hun selv en sentral figur i filmen, i skuespiller Agnes Kittelsens skikkelse.

- Utrolig raus Tikken Manus har også gitt ut selvbiografien «Tikken Manus - sabotørenes hemmelige medspiller», som ble ført i pennen av NRK-journalisten Kaja Frøysa.

Frøysa har selv nettopp fått høre om dødsfallet. Hun sier til Dagbladet at hun synes det er vanskelig å sette ord på følelsene akkurat nå, men overfor NRK, beskriver hun Manus som et raust menneske som ga utrolig mye av seg selv.

BIDRO MYE TIL FILMEN: Tikken Manus var konsulent under innspillingen av filmen om ektemannen. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.
BIDRO MYE TIL FILMEN: Tikken Manus var konsulent under innspillingen av filmen om ektemannen. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET. Vis mer

- Tikken Manus var på en måte et eventyr i seg selv. Jeg vil minnes henne som en utrolig historieforteller med hjerterom for alle, sier Frøysa.

Tikken Manus var bosatt på Landøya i Asker kommune.


TIKKEN PÅ FILM: Agnes Kittelsen spiller Tikken Manus i filmen Max Manus, med Aksel Hennie i hovedrollen.
TIKKEN PÅ FILM: Agnes Kittelsen spiller Tikken Manus i filmen Max Manus, med Aksel Hennie i hovedrollen. Vis mer