FARGESPRAKENDE SHOW: «Moods of Norway»-gutta, med Peder Børresen, Simen Staalnacke og Jan Egil Flo, inviterte i går til storslått VM-visning på Universitetsplassen i Oslo. Her med tidligere Surferosa-medlem Mariann Thomassen, som holdt konsert. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
FARGESPRAKENDE SHOW: «Moods of Norway»-gutta, med Peder Børresen, Simen Staalnacke og Jan Egil Flo, inviterte i går til storslått VM-visning på Universitetsplassen i Oslo. Her med tidligere Surferosa-medlem Mariann Thomassen, som holdt konsert. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIXVis mer

Til sengs med «Moods»

- Hva er egentlig Ski-VMs forhold til norsk design? spør Dagbladets kommentator.

(Dagbladet): Jeg vet ikke om Ski-VM er klar over hvilket potensielt klagekor de satte i gang da de ga bort halve VM-festen til Moods of Norway i går kveld.

Midt i Oslo sentrum fikk designerne stå i spissen for et timelangt show, direktesendt på tv.

- Hvis jeg hadde vært et annet norsk motemerke hadde jeg vært ganske sur, sa Ivar Vereide i reklamebyrået Dinamo til DN i det avisen fastslo at VM-festen var Moods' «millionkupp» .

Mye tyder på at Vereide tok tempen i Design-Norge ganske godt.

- Vi blir ikke sett. Pressen bryr seg bare om kjendiser, ikke om klærne våre, hørte jeg en rekke norske designere si i en paneldebatt under moteuka for et par sesonger siden.

Det er på tide at jeg stiller et spørsmål tilbake til norske designere, litt på etterskudd: Hva blir gjort for å få den oppmerksomheten Moods får? Og enda viktigere; Er dere villig til å gjennomføre det som må til?

Man skal være klar over at Moods-gutta for lengst har gått til sengs med folk flest. De ligger riktignok i samme handlegate som Mulberry og Louis Vuitton, men ingen må la seg lure til å tro at det egentlig er fashion de driver med.

Mote kanskje (fra det landet som elsket fram Kurt Nilsen til World Idol). Men ikke fashion.

COMEBACK: Wenche Myhre var tilbake i slag etter kreftbehandlingen, og framførte VM-klassikeren «Vinter og sne» fra 1966. Foto: Pål Bergstad / STELLA PICTURES
COMEBACK: Wenche Myhre var tilbake i slag etter kreftbehandlingen, og framførte VM-klassikeren «Vinter og sne» fra 1966. Foto: Pål Bergstad / STELLA PICTURES Vis mer

Jeg var på visningen deres allerede for fem år siden, da den var i langt mindre skala enn det vi fikk se i går. Helt uten Madcon og Wenche, men fortsatt med vafler, luftgitarer og rosa partybusser som kjørte gjestene på fest etter visning.

Moods har vært entertainere fra dag én. Og de elsker det. Det vises i hvert fiber av det de holder på med. I konseptet deres betyr klærne aller minst. I hvert fall for publikum, og ganske sikkert for dem som skulle lage tv og avisartikler.

Å kreve at Ski-VM skulle hyre inn flere norske designere i diplomatiets ånd ville være det samme som å kreve at siden Wenche Myhre fikk spille (på det samme showet i går), så måtte Bettan også få lov.

Moods og Norway er entertainere mer enn moteskapere. Om det finnes ett råd til ignorerte, norske designere så må det være: Man må nesten velge. Enten utfolder du din egen skapertrang, lever ut kunstneren i deg og ser deg selv i speilet hver morgen - selv om det betyr at ingen kjøper tingene dine.

Eller så spør du deg selv hva folket vil ha, og om du er i stand til å levere det. Ved sistnevnte ender du på tv.

NRK presiserer i dag overfor Dagbladet at de ikke har noen innflytelse på det kunstneriske under Ski-VM, til tross for at kanalen sender fra arrangementet, slik Dagbladet opprinnelig kom i skade for å skrive.

«LUSEKOFTE»-MOTE: «Moods of Norway» sin karakteristiske traktorlogo var selvfølgelig tilstede i designerguttas siste kolleksjon. Foto: Pål Bergstad / STELLA PICTURES
«LUSEKOFTE»-MOTE: «Moods of Norway» sin karakteristiske traktorlogo var selvfølgelig tilstede i designerguttas siste kolleksjon. Foto: Pål Bergstad / STELLA PICTURES Vis mer