Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Gunhild Stordalen:

Tilbake etter «hemmelig» infeksjon

Delte helseoppdatering på Instagram.

HAR FØLT SEG DÅRLIG: Gunhild Stordalen har den siste tida følt seg dårlig som følge av en infeksjon, og har derfor holdt seg unna sosiale medier. Nå skriver hun at hun håper å kunne være med på EAT-konferansen i juni. Foto: NTB Scanpix
HAR FØLT SEG DÅRLIG: Gunhild Stordalen har den siste tida følt seg dårlig som følge av en infeksjon, og har derfor holdt seg unna sosiale medier. Nå skriver hun at hun håper å kunne være med på EAT-konferansen i juni. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De siste åra har Gunhild Stordalen (40) kjempet mot den livstruende bindevevssykdommen systemisk sklerose. Diagnosen er en meget sjelden sykdom som det i dag ikke finnes noen konkret behandling for.

Det var i oktober 2014 at Stordalen fikk påvist sykdommen. Siden den gang har hun gjennomgått tøffe og krevende behandlinger - deriblant eksperimentell stamcelletransplantasjon i Nederland.

Til tross for sykdommen, har 40-åringen levd et aktivt liv som ofte er veldokumentert i sosiale medier.

Den siste tida har det imidlertid vært svært stille fra Stordalen. I et innlegg på Instagram, avslører hun at dette skyldes at hun har vært dårlig som følge av en infeksjon.

- Disse to gjør livet bedre

Det er under et bilde av seg selv og ektemannen på tur med hunden, at Stordalen kommer med oppdateringen til sine mange følgere.

«Jeg har vært stille en stund fordi jeg har følt meg dårlig som følge av en infeksjon. Men disse to og antibiotika gjør livet så mye bedre. Håper å være tilbake snart - og til å kunne være med på EAT #dreamteam i de siste forberedelsene til EATforum19!», skriver hun i innlegget.

EAT forum 2019 vil foregå i Stockholm 12-13 juni. Konferansen samler flere av de store, globale selskapene og tiltrekker seg innflytelsesrike personer fra mange ulike miljøer. Blant annet har kongelige fra både Norge og Sverige tidligere vært med på å kaste glans over arrangementet.

Dagbladet har foreløpig ikke lyktes med å få en kommentar fra EAT mandag ettermiddag.

Fikk tilbakefall

Til tross for at Stordalen har bygget seg en enorm karriere som lege, gründer og leder av EAT Foundation, har hun de siste åra slitt med den alvorlige sykdommen. I oktober 2016 erkjente hennes ektemann at hun ikke kommer til å få et langt liv.

Året etter åpnet han seg om de siste åra i et intervju med Anna Hedenmo i SVT-programmet «Min Sanning».

- DET GÅR LITT OPP OG NED: Petter Stordalen snakket om kona Gunhilds sykdom da han gjestet «Skavlan» fredag 16. oktober 2015. Video: NRK Vis mer

Stordalen la ikke skjul på at konas sykdom er svært alvorlig, og fortalte at Gunhild var den første i verden som gikk gjennom en stamcelletransplantasjon for andre gang, med denne type sykdom.

Etter at ekteparet fikk vite at de beste spesialistene holdt til i Amsterdam, så de seg ikke tilbake og tilbrakte en lengre periode der. Da 40-åringen hadde gjennomgått første transplantasjon, var Petter Stordalen optimistisk.

- Vi trodde det hadde gått bra, men så får hun et jævla tilbakefall, sa han.

- Da visste vi at det var den siste sjansen vi hadde. Kommer det tilbake nå, så har vi ingenting, fortsatte han.

Ga ut bok

I høst ga Gunhild ut selvbiografien «Det store bildet», ført i pennen av forfatter Jonas Forsang, hvor sykdommen også er en sentral del av biografien.

Her forteller hun blant annet om at hun i mange år før hun fikk diagnosen i oktober 2014, helt siden slutten av videregående, ble akutt dårlig og fikk anfall.

Sittende på en buss under en klassetur til Tsjekkia fikk hun det hun trodde var influensa. På et tidspunkt låste hun seg inn på busstoalettet og så seg i speilet. Hun kjente ikke igjen sitt eget ansikt:

«Det var oppblåst. Kinnene bulte. Det var som om huden hadde hevet, som en brøddeig som velter ut av formen. Da jeg satte meg i setet, var jeg redd, jeg visste ikke hva som hadde skjedd, og turte ikke si noe til læreren.»

Anfallene ble en del av livet hennes som hun holdt strengt hemmelig. Bortsett fra moren fortalte Stordalen ingen om dem, ikke engang nære venner og kjæresten.

Siden hun fikk diagnosen har både hun og ektemannen vært svært åpne om sykdommen og den tøffe behandlingen Gunhild har vært gjennom, og har blant annet delt flere rørende bilder og videoer fra sykesenga.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!