Hertugparet av Sussex:

Tilbake på Instagram

Hertugparet har opprettet felles Instagram-konto.

COMEBACK: Pris Harry og hertuginne Meghan har fått seg Instagram-konto. Foto: NTB Scanpix
COMEBACK: Pris Harry og hertuginne Meghan har fått seg Instagram-konto. Foto: NTB ScanpixVis mer

Da hertuginne Meghan (37) i mai i fjor giftet seg inn i den britiske kongefamilien, måtte hun gi slipp på mye av det hun var vant med. Blant annet la hun skuespillerkarrieren på hylla, og slettet alt av profiler hun hadde i sosiale medier.

Tidligere var 37-åringen aktiv på både Instagram, Facebook og Twitter, og hun hadde også en blogg der hun fikk en unik mulighet til å holde kontakt med fansen.

Etter en pause fra sosiale medier er hun nå tilbake igjen. Denne gangen sammen med ektemannen, prins Harry (34).

Tirsdag avslørte nemlig duoen at de har opprettet en felles Instagram-profil:

- Velkommen til vår offisielle Instagram-konto; Vi ser frem til å dele arbeidet vi bryr oss om, sakene vi støtter, viktige kunngjøringer og muligheten til å rette søkelyset mot nøkkelsaker. Tusen takk for all støtte og velkommen til @sussexroyal. - Harry & Meghan, står det i deres aller første innlegg.

Stor følgerskare

Sammen med teksten har paret også delt ni bilder som viser noen av oppdragene de har vært på den siste tiden.

Bildene inkluderer blant annet øyeblikk fra Australia-turen paret hadde i høst, Harry i militæret, hans arbeid for å bevare elefanter, og Meghans bånd med mennesker hun har møtt siden hun i mai i fjor fikk tittelen som britisk hertuginne.

Avslutningsvis er det et bilde av hertugparet som holder hender og vinker til en folkemengde fra besøket i Australia.

I løpet av få timer har Instagram-kontoen allerede fått nesten en million følgere, og innlegget de har publisert er likt av over 15 000 brukere.

Opprettelsen av hertugparets felles Instagram-konto kommer samme måned som terminen for deres første barn er.

Ble hetset i sosiale medier

Selv om mange har ønsket hertuginnen velkommen med åpne armer, er det ikke alle som er like begeistret over at den amerikanske skuespilleren har giftet seg inn i Storbritannias mest berømte familie.

Allerede da det ble kjent at prins Harry hadde funnet lykken med den tidligere «Suits»-stjerna, kom flere med slengbemerkninger angående hennes etnisitet, bakgrunn og tidligere ekteskap.

Etter hvert ble det så ille at Kensington Palace så seg nødt til å komme med en uttalelse, der de fortalte om hvordan påkjenningen hadde vært for paret. Forrige måned iverksatte det britiske kongehuset tiltak mot det som skal være omfattende netthets.

Ifølge Fox News besluttet derfor den britiske kongefamilien å utstede retningslinjer for sine sosiale medier.

Klare retningslinjer

Retningslinjene er satt på plass for å skape et trygt miljø på alle plattformer som inkluderer kongefamilien, Clarence House og Kensington Palace - og nå også Harry og Meghans Instagram-profil.

Sosiale medier-brukere som kommenterer med uanstendig eller støtende innhold, vil bli blokkert eller rapportert til politiet, advarte slottet.

- TJUKK DAME: Da Hertuginne Meghan av Sussex besøkte et eldresenter onsdag, kom en av beboerne med en kommentar som har fått mye oppmerksomhet. Video: NTB Vis mer

- Vi ber alle brukere av sosiale medier om å vise høflighet, godhet og respekt for alle andre medlemmer av våre sosiale medier, skrev den britiske kongefamilien på hjemmesiden sin i begynnelsen av mars, og la til:

- Vi forbeholder oss retten til å bestemme om bidrag til våre sosiale medie-kanaler bryter med retningslinjene våre. Vi forbeholder oss retten til å gjemme eller slette kommentarer på våre kanaler, samt blokkere brukere som ikke følger disse retningslinjene.

Videre stod det at de også kan vurdere og videreformidle upassende kommentarer til polititet.

Ifølge Fox News hadde kongehuset tilbrakt flere timer hver uke for å moderere upassende kommentarer på blant annet den offisielle Instagram-profilen til Kensington Palace.

Her er de nye retningslinjene:

Kommentarer skal ikke:

  • Inneholde spam, være ærekrenkende for enhver person, lure andre, være uanstendig, støtende, truende, voldelige, hatefulle eller fremme seksuelt eksplisitt materiale eller vold.
  • Fremme diskriminering basert på rase, kjønn, religion, nasjonalitet, funksjonshemming, seksuell orientering eller alder.
  • Krenke noen av vilkårene til noen av de sosiale medier-plattformene.
  • Være irrelevante eller uforståelige.
  • Inneholde reklame eller markedsføre tjenester.

- Med formål om å hetse

CNN skrev at det var en gruppe Twitter-brukere som stod for det meste av netthetsen mot hertuginne Meghan. En gruppe kalt «Hope Not Hate» kartla dette ved å se på mer enn 5 000 tweets som inneholdt en eller flere spesifikke hashtags.

Videre skal 20 Twitter-kontoer ha stått for rundt 70% av de mindre hyggelige meldingene som postet både tekst, bilder og hashtags. Dette gjorde at «Hope Not Hate» mistenkte at flere av kontoene var laget med formål om å hetse Meghan.

CNN tok kontakt med Twitter og Instagram, og førstnevnte utestengte flere av kontoene «Hope Not Hate» hadde gjennomgått.

Forsker i gruppen, Patrik Hermansson, sa at han var overrasket over funnene. Han beskrev for eksempel diskusjoner om hertuginne Meghan i sosiale medier som «rene konspirasjonsteorier».

- Slik jeg forstår det, virker det som et forsøk på å skape mistillit og få henne til å virke upålitelig og falsk, fortalte han.

INGEN LYD: Bildene fra før det første intervjuet med Prins Harry og Meghan Markle har ingen lyd, men likevel viser de tydelig kjemien de to i mellom. Video: CNN. Vis mer