Donald Trump:

Tilbyr seg å betale Asap Rockys kausjon - henges ut på Twitter

- Det morsomme er at Sverige ikke har noen kausjonsordning, lyder en av reaksjonene.

I SAMTALER MED SVERIGE: Donald og Melania Trump håper på å få Asap Rocky hjem. Lørdag tilbyr presidenten seg å betale rapperens kausjon. Mye tyder dermed på at presidenten ikke er helt klar over hvordan rettssystemet i Sverige fungerer. Foto: NTB Scanpix
I SAMTALER MED SVERIGE: Donald og Melania Trump håper på å få Asap Rocky hjem. Lørdag tilbyr presidenten seg å betale rapperens kausjon. Mye tyder dermed på at presidenten ikke er helt klar over hvordan rettssystemet i Sverige fungerer. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den amerikanske rapperen Rakim Mayers (30), bedre kjent som Asap Rocky, var 30. juni involvert i en voldshendelse i Stockholm. Artisten ble varetektsfengslet, siktet for grov kroppsskade, og fengslingen har sørget for overskrifter i internasjonale medier siden dag én. Fredag kastet også president Donald Trump (73) seg på.

SE TV: En video som ble tatt i Stockholm søndag kveld, skal vise Rakim Mayers, bedre kjent som Asap Rocky, gå til angrep på en mann på gata. Reporter: Emilie Rydning. Video: @asaprocky og NTB Scanpix Vis mer

Da ble det nemlig kjent at påtalemyndigheten bestemte seg for at rapperen skulle forbli varetektfengslet. De mener det fortsatt er mulig at han kan rømme landet eller etterforskningen kan påvirkes, og har derfor besluttet at han skal holdes i fengsel til den 25. juli. En ny avgjørelse skal bli tatt etter det.

Kjendisinnblanding

Reaksjonene på utvidelsen av varetektsfengslingen er mange, og blant andre har realitystjerna Kim Kardashian (38) og ektemannen Kanye West (42) bedt Jared Kushner (38), presidentens svigersønn, om å snakke med Trump om fengslingen. De har åpenbart nådd fram.

«Takk til Donald Trump, Mike Pompeo, Jared Kushner og alle som er involvert i å få Asap Rocky og hans to venner ut av fengsel», skrev blant andre Kardashian på Twitter fredag formiddag.

Samme ettermiddag uttalte president Donald Trump seg om fengslingen under en pressekonferanse i Det hvite hus.

- Sverige er et fantastisk land, venner av oss. Vi kommer til å snakke med dem, og er allerede i samtaler. Mange i det afroamerikanske samfunnet har spurt meg om jeg kan hjelpe. Jeg kjenner ikke Asap Rocky, men han har stor støtte her i landet, sa Trump, ifølge Expressen.

SE TV: - I dypet av mitt hjerte kjenner jeg at det er feil at min klient er fengslet. Han er fengslet bare på grunn av fluktfaren, sa Asap Rockys advokat, Slobodan Jovicic, til pressen etter fengslingsmøtet hvor det ble bestemt at rapperen blir i varetekt en uke til. Vis mer

Ville snakke med Löfven

Videre kunne presidenten fortelle at det var kona Melania Trump som gjorde ham oppmerksom på saken. Hun uttalte følgende under pressekonferansen:

- Vi jobber med utenriksdepartementet og håper å få ham hjem snart.

- Vi har en bra relasjon til Sverige, avsluttet Donald Trump.

President Trump delte også et innlegg på Twitter, der han skrev at han hadde planer om å ta en telefon til Sveriges statsminister, Stefan Löfven.

- Snakket akkurat med Kanye West om vennen hans Asap Rockys fengsling. Jeg vil ringe den talentfulle statsministeren i Sverige for å se hva vi kan gjøre for å hjelpe Asap Rocky. Så mange mennesker ønsker å se dette løst raskt, skrev han.

Vil betale kausjonen

Nå kan det se ut til at Trump har oppnådd kontakt med Löfven. På Twitter skriver han nemlig følgende lørdag ettermiddag:

- Hadde akkurat en veldig god telefonsamtale med den svenske statsministeren, som forsikret meg om at Asap Rocky vil bli behandlet rettferdig. Jeg forsikret ham om at det ikke er rømningsfare for Asap, og tilbød meg å personlig betale kausjonen hans, eller et alternativ.

Videre følger han opp med nok en tweet:

- (...) Teamene våre vil snakke videre, og vi ble enige om å snakkes igjen innen de neste 48 timene, skriver Trump.

Det kan imidlertid se ut til at presidenten ikke er klar over at løslatelse mot kausjon ikke er vanlig i skandinaviske land. Det er det flere som har påpekt under Trumps innlegg på Twitter.

«Det morsomme er at Sverige ikke har noe kausjonsordning», skriver en.

«Det svenske rettssystemet har ingen kausjonsordning, så å love å betale kausjonen hans er billig (som i gratis)», skriver en annen.

Åpen for samtaler

Ifølge den svenske avisa Expressen ga Löfven på sin side et tydelig svar til USAs president i forkant av samtalen lørdag.

Da sa han at «i Sverige er alle like innenfor loven, selv besøkende fra andre land». Han er imidlertid åpen for samtaler med Donald Trump om fengslingen:

- Jeg har forstått at presidenten er personlig interessert i saken med de fengslede amerikanerne. Han har uttrykt et ønske om en samtale, og det er naturligvis positivt, sa statsministeren til TT.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer