- Tilfeldig at hun ble Askepott

Libuse (55) spilte jenta som fikk prinsen.

||| (Dagbladet.no): Det var en tilfeldighet at Libuse Safránková fikk tittelrollen i den tsjekkoslovakiske eventyrfilmen «Tre nøtter til Askepott» (1973).

Regissøren Václav Vorlícek hadde forkastet alle jentene som hadde møtt på audition. Så husket han den lille jenta som hadde spilt i filmen «Babicka» («Bestemor») to år tidligere.

- Så jeg inviterte Libuse Safránková til settet. Hun leste manuset og ble bergtatt, forteller Vorlícek i et kommentarspor på den tsjekkiske DVD-utgivelsen av Askepott.

-  Jeg kunne se at hun ville gi alt i rollen. Så skjøt vi noen prøvescener med henne, og hun vant castingen, sier Vorlícek ifølge den tyske fansiden Drei Haselnuesse fuer Aschenbroedel.

Slår tilbake mot rykter
Tre nøtter til Askepott sementerte Libuse Safránková som en oppadgående stjerne i Den sosialistiske republikken Tsjekkoslovakia.

Safránková har spilt i over 40 filmer og tv-serier, ifølge Imdb. Underveis har hun blitt en av landets mest folkekjære, men også folkesky skuespillere.

Sistenevte skyldes særlig alle ryktene som publiseres om henne i tsjekkiske medier.

I 2002 gikk tok hun ut søksmål mot grunnleggeren av bladet «Super», Jiri Janousek, som hadde publisert rykter om at hun var alkoholiker og mishandlet mannen sin.

Safránková vant, og redaktøren ble idømt fire måneders fengsel.

«Kolja»
Da hun igjen dukket opp i Norge, var det som Klara i den tsjekkiske filmen «Kolja» (1997), som vant en Oscar samme år for beste utenlandske film. Filmen fikk terningkast fem av Dagbladets anmelder.

Men det var få, om noen, norske seere som gjenkjente den unge jenta fra eventyrfilmen.

Safrankova spilte en russisk alenemor som gifter seg med en tsjekker for å få innpass i Vest-Tyskland hvor elskeren bor. Sønnen Kolja forlater hun hos den nye stefaren.

- Ser aldri på tv i julen
Noen få intervjuer har hun imidlertid gjort, som med «Zeitschrift Televize».

- Hvert år samler hele storfamilien seg for å feire jul på den tradisjonelle måten. Jeg kan aldri huske at vi noensinne har slått på tv'en, sier Libuse Safránková til tv-bladet.

- Hjemme i Moravia feiret vi også jul slik den tradisjonelle måten er på landsbygda. Vi dro til gravlundene for å synge julesanger, og etterpå dro vi på midnattsmesse. Fremdeles forbinder jeg messen med jul, forteller hun.

I mange norske hjem er det imidlertid Libuse Safránková og prinsen som ringer julen inn.

Måtte dubbes på tjekkisk
Den navnløse prinsen i «Tre nøtter til Askepott» heter Pavel Travnicek (58), og kommer i likhet med Safrankova fra Brno. Dialekten hans var imidlertid så bred at filmprodusentene så seg nødt til å få en annen tsjekker til å lese over stemmen hans.

Etter hvert ble han selv en populær stemme i Tsjekkoslovakia, og Travnicek har blant annet vært den tsjekkiske stemmen til Chuck Norris og Alex Baldwin.

Travnicek ble en folkekjær skuespiller etter Askepott-filmen, og har spilt i en rekke teateroppsetninger, filmer og tv-serier. I 1982 spilte han igjen sammen med Lubisa Safronkova, i filmen «Den tredje prinsen». Han har vært programleder for et tsjekkisk talentshow, og i 1998 grunnla han sitt eget teater, «Skelet», der han er både skuespiller, regissør og produsent.

• Lurer du på hvordan prinsen ser ut i dag? Se bilde her!