Ivanka Trump:

Tjente 34 millioner på farens hotell i fjor

Seniorrådgiver og presidentdatter Ivanka Trump tjente i fjor nesten 35 millioner kroner på sin eierandel i Donald Trumps hotell nær Det hvite hus i Washington.

HOTELLGEVINST: Ivanka Trump tjente elleville summer på pappa Donald Trumps hotell i fjor, og kan smile hele veien til banken. Foto: NTB Scanpix
HOTELLGEVINST: Ivanka Trump tjente elleville summer på pappa Donald Trumps hotell i fjor, og kan smile hele veien til banken. Foto: NTB ScanpixVis mer

Det er bare småpenger i forhold til hva presidenten selv tjente på hotellet. Det hvite hus oppga i mai at Donald Trump i 2018 hadde en inntekt på 3,78 milliarder kroner, hvorav 350 millioner kroner kom fra hotellet.

Dokumentene som ble offentliggjort av Det hvite hus fredag, viser at Ivanka Trump samme år håvet inn minst 8,7 millioner kroner på vesker, sko og kjoler fra eget motemerke. Det er en nedgang på rundt 35 millioner fra 2017.

Trump sa i fjor at hun legger ned klesselskapet for å konsentrere seg om jobben som rådgiver i Det hvite hus.

FAR OG DATTER: Ivanka Trump er datter av USAs president, Donald Trump. Foto: NTB Scanpix
FAR OG DATTER: Ivanka Trump er datter av USAs president, Donald Trump. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ektemannen Jared Kushner tjente i fjor flere millioner dollar på i boliger i New York. Han har en eierandel verdt minst 215 millioner kroner i eiendomsselskapet Cadre, viser dokumentene.

Jobbet for pappa

Ivanka Trump ble tidlig indoktrinert i det rampelyset hadde å by på. Da hun ble født var faren hennes allerede en suksessfull eiendomskonge, og moren Ivana Trump var også svært synlig som modell, forretningskvinne og forfatter.

Som 14-åring gikk hun inn i modellbransjen, og da tida foran kameraet og på catwalken var over, gikk den unge Trump-datteras liv i en helt annen retning. Hun startet på forretningsskolen Wharton, og gikk inn farens selskap da hun ble uteksaminert.

BUET UT: Førstedatter, og president Trumps assistent, Ivanka Trump, deltok på «Womens20 summit» i Berlin. Her beskrev hun faren som en forkjemper for kvinner og familier. Det var ikke publikum helt enig i. Video: CNN / NTB Scanpix Vis mer

Hun har likevel ikke bare ridd på farens penger og suksess. Ivanka Trump er også grunder, og har startet flere egne selskaper. Det er imidlertid liten tvil om at Ivanka Trump har vokst opp noe mer privilegert enn andre, takket være familiens og særlig farens innflytelse.

Da hun i mars kom med en kommentar til en uttalelse fra at politiker Alecandria Ocasio-Cortez, fikk hun høre nettopp det.

KRITISERES: Da Donald Trump forlot G20-møtet noen minutter, steppet Ivanka Trump inn for faren. Det vakte reaksjoner. Video: CNN Vis mer

Uheldig kommentar

Den gang valgte nemlig president Trump å gå mot Ocasio-Cortez og demokratenes framtidsvisjoner, en plan de har valgt å kalle for Green New Deal. Forslaget kan sees på som en endring av landets klimapolitikk, samtidig som det også inneholder flere sosiale endringer.

Blant annet ønsker de at alle «garantert skal få en jobb med en familievennlig lønn». Dette bet Ivanka Trump seg merke i, og hun var raskt ute med et motsvar.

- Jeg tror ikke de fleste amerikanere innerst inne bare ønsker å bli gitt noe. Folk vil jobbe for det de får, så jeg synes denne ideen om et garantert minimum er noe folk ikke vil ha, sa hun til Fox News.

Uttalelsen ble, på grunn av Ivanka Trumps egen bakgrunn som rikmannsdatter, raskt slaktet i sosiale medier. Flere profilerte amerikanere gikk hardt til verks i sin kritikk, også den aktuelle politikeren hun kritiserte.

På Twitter kom Ocasio-Cortez med følgende uttalelse:

«Som en person som faktisk jobbet for tips og timelønn i livet mitt, i stedet for å lære om det andrehånds, kan jeg fortelle deg at folk flest ønsker å få betalt nok for å leve», skrev hun, og fortsatte:

«En levelig lønn er ikke en gave, det er en rettighet. Arbeidere blir ofte betalt mye mindre enn verdien de skaper».