Antonio Carluccio:

«To grådige italienere»-stjerne er død

Døde som følge av et fall i sitt eget hjem.

DØD: TV-kokken Antonio Carluccio er død. Han ble 80 år gammel. Foto: NTB Scanpix
DØD: TV-kokken Antonio Carluccio er død. Han ble 80 år gammel. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): TV-kokken Antonio Carluccio, kjent fra TV-programmet «To grådige italienere» som tidligere gikk på NRK, er gått bort.

Det skriver blant annet Independent og flere andre utenlandske medier.

Ifølge avisa ble kokken 80 år gammel, og dødsårsaken skal angivelig være et fall i sitt eget hjem.

Bak seg har kokken en over 50 år lang karriere, både som programleder i kokkeprogrammet «To Grådige Italienere» sammen med kollega Gennaro Contaldo (68), og som grunnlegger av restaurantkjeden Carluccio's.

- Vi er utrolig triste over nyheten om at Antonio Carluccio døde i dag. Han var en stor inspirasjon til oss og hans energi og sans for humor vil bli savnet, skriver restauranten i en Twitter-melding som ble delt tidligere i dag.

Saken fortsetter under:

I 1981 åpnet Carluccio sin første restaurant - Neal Street Restaurant i London - hvor blant andre den verdenskjente stjernekokken Jamie Oliver (42) gikk i lære.

Ti år seinere åpnet han restaurantsuksessen Carluccio's. Virksomheten utgjorde både en matbutikk og en restaurant, og ble etter hvert en kjede.

Han har også skrevet flere bøker, og vil bli husket som «gudfaren av italiensk mat». Ifølge Andreas Viestad, journalist i Dagbladet Mat, er det veldig få, eller ingen som har vært viktigere for spredningen av italiensk mat utenfor Italias grense på 1980- og 1990-tallet enn Carluccio.

Saken fortsetter under:

KOLLEGA: Antonio Carluccio gjorde stor suksess med kollega Gennaro Contaldo i programmet «To grådige italienere». Programmet gikk blant annet på NRK og i flere europeiske land. Foto: NTB Scanpix
KOLLEGA: Antonio Carluccio gjorde stor suksess med kollega Gennaro Contaldo i programmet «To grådige italienere». Programmet gikk blant annet på NRK og i flere europeiske land. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Solgte restauranten for 970 millioner

For hans hederlige innsats til catering-industrien mottok også Carluccio en OBE (order of the British Empire) av dronning Elizabeth i 2007.

I 2010 bestemte imidlertid kokken seg for å trappe ned, og solgte den suksessrike restaurantkjeden.

Carluccio's ble dermed solgt til The Landmark Group - men ikke for enhver pris. 90 millioner pund måtte firmaet ut med, ifølge The Sun, noe som tilsvarer rundt 970 millioner kroner.

- Det ble for kjedelig. Jeg er ingen forretningsmann, uttalte Carluccio til Dagbladet Mat i fjor.

På sopptur i Norge

Da var han nemlig i Norge på en inspirasjonstur til en barnebok han holdt på å skrive - en soppbok om Herr Steinsopp og Frøken Kantarell.

Carluccio er født i Salerno i Italia. Faren hans jobbet i togbransjen og fikk jobb som stasjonsleder da familien flyttet lenger nord. Der fikk TV-kokken en stor fascinasjon for sopp, hvor han ofte var på sopptur med faren.

Og siden den gang har han hatt en stor forkjærlighet for sopp som har ført til en rekke oppskrifter og kokebøker verden over.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer