Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut
HEMMELIG TALENT: Silje Sandmæl er best kjent for sin økonomiske sans, men i ungdommen var det helt andre talenter som sto i fokus. En gang i tiden var hun nemlig tagger, noe hun viser hos «En kveld hos Kloppen». Video: TV 2 Vis mer

Silje Sandmæl:

Tøff tid: - Tente på håret mitt

Silje Sandmæl vokste opp langt fra fasjonable banklokaler og tv-kameraer.

Vi er kanskje aller mest vant til å se økonom og tv-profil Silje Sandmæl (41) foran en tavle med penger, i forbindelse med «Luksusfellen». Hun er heller ikke fremmed for å kommentere privatøkonomi i landets største aviser, og stiller gjerne opp med de nyeste grafene og dataene om det skulle være noe. Som oftest ikledd skjorte og dressjakke, selvsagt.

Derfor kommer det muligens overraskende på at Sandmæl har ei fortid bak seg som tagger. Det avslører hun i kveldens episode av «En kveld hos Kloppen» på TV 2, der hun er usedvanlig åpen om sin oppvekst på østkanten i Oslo.

Da foreldrene skilte seg i barndommen hennes, bestemte mora seg for å flytte til Romsås i Groruddalen. Det var her det var billig, i tillegg til at det lå rett ved marka og hadde forbindelse til sentrum med T-bane. Det er likevel ikke til å stikke under stol at drabantbyen fra 1970-tallet også den gang hadde et litt rufsete rykte, noe Sandmæl bekrefter at stemmer når hun prater med Dagbladet.

Røffe kår

- Det så jo ut som en perle, men det er alltid en bakside av medaljen. Den fikk jeg virkelig smake på. Det er nok belastede miljøer overalt, men Romsås sitt var spesielt tungt, sier hun, og mimrer tilbake til ungdomstida.

ÅPNER OPP: Silje Sandmæl er en av landets fremste økonomer. Nå åpner hun opp om privatlivet. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet
ÅPNER OPP: Silje Sandmæl er en av landets fremste økonomer. Nå åpner hun opp om privatlivet. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer

Lenge før hun ble utdannet økonom, var hun altså å finne med en graffitiboks i Oslo. Hun ler av det i dag, og påpeker at hun aldri var spesielt flink eller engasjert, men hun har tagget et par ganger.

Mens noen tagget «Crew» rundt om på østkantens vegger, tagget hun «Crow». Først da hun fikk vite at det betydde kråke, og ikke var så kult likevel, la hun fra seg boksene.

  • Se video av Sandmæls graffitikunster øverst i saken!

Andre aspekter ved oppveksten på Romsås er imidlertid vanskeligere å prate om.

- Det var mye gjenger og bråkmakere der oppe, og jeg hadde det ikke så lett alltid, sier hun.

Sandmæl bodde der fra hun var fem år og helt fram til familien flyttet etter videregående. Den gang var hun myndig, og kunne legge bak seg de skremmende hendelsene hun hadde opplevd på hjemplassen. Hun husker flere episoder.

- Det var flere som ikke var veldig snille mot meg eller andre. En gang fikk jeg håret mitt påtent. Jeg ble også truet mye. Guttene sa at de skulle voldta og drepe meg. Sånne trusler går inn på deg når du er tenåring. Jeg ble aldri sparket eller slått, heldigvis, men jeg ble dyttet rundt og truet. Jeg var ganske ofte redd, forteller hun.

REVIDERT NASJONALBUDSJETT: Forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, forteller til Dagbladet at nordmenn nødvendigvis ikke er bortskjemte. Video: Dagbladet TV Vis mer

- Løfte opp etter veggen

Gikk hun gjennom senteret, som leder ned til T-banestasjonen, kunne hun bli truet. Hun kunne bli skubbet på gata, få bemerkninger slengt etter seg. Det ble ifølge Sandmæl så ille at familien hennes på et tidspunkt måtte ta affære for å få stoppet det.

- Broren min bodde hos pappa, og flyttet seinere til mamma og meg. Det var først da han dukket opp at det ga seg. Han er seks år eldre, og en folk ikke ville kødde med. Mamma tok også affære. Uten at jeg skal gå for mye inn på det, kan det hende hun måtte løfte noen opp etter veggen, flirer hun.

I kveldens episoden av «Senkveld med Helene og Stian» har forbrukerøkonom Silje Sandmæl sett hvor mye penger programleder Stian Blipp årlig bruker på Fortnite. Og det er sjokkerende mye penger. Vis mer

Det er med lett tone at Sandmæl snakker om den vanskelige oppveksten. Hun er ikke en som ser bakover, noe hun tror den tøffe tida lærte henne. Lev i nuet, se framover, ikke dvel ved fortida. Minnene sitter likevel igjen, men hun mener det heller er litt som en film.

- Man ser det for seg, og husker det godt, men man kjenner ikke på følelsene. Man husker at det var tøft og vondt, men man kjenner det ikke. Glemme gjør man aldri, forklarer hun.

I dag bor hun og ektemannen Bent Tore på Slependen sammen med barna de har sammen. Hun har ingen planer om å flytte tilbake til Romsås, men forteller at hun har tatt med barna opp dit.

FLYTTET: Sandmæl bor i dag sammen med ektammen og barna på Slependen. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
FLYTTET: Sandmæl bor i dag sammen med ektammen og barna på Slependen. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

- Viktig å ta tak i

Som nevnt, er det ikke denne settingen vi er vant med å se Sandmæl i. Hun har hjulpet utallige nordmenn med sin privatøkonomi opp gjennom åra, men har sjelden delt sine egne erfaringer og historier. Akkurat dette med mobbing mener hun likevel er så viktig at hun har sett seg nødt til å ta bladet fra munnen - for å forhåpentligvis kunne hjelpe andre.

- Jeg har forstått at jeg har en historie og en erfaring som kan bidra til at andre får det bedre. Jeg er ikke bare tall. Da jeg i Dagbladet Magasinet åpnet meg om smellen jeg hadde gått på, fikk jeg kanskje tusen meldinger fra folk som takket meg, sier hun, og fortsetter:

- Derfor håper jeg at denne åpenheten kan hjelpe andre. Man må snakke om det som er ubehagelig for å få en slutt på det.

OVERRASKET: Da Silje Sandmæl leste igjennom Mia Gundersens kontoutskrifter, begynte hun nesten å tro at noe manglet. Reporter: Malini Bjørnstad. Video: Viafree og Ingebjørg Iversen / KK Vis mer

En av dem som var verst mot Sandmæl har i voksen alder sagt unnskyld for måten han behandlet henne på. Det setter hun stor pris på. Hun bærer heller ikke noe nag, fordi hun vet at problemet er komplekst.

- Jeg har jo i ettertid skjønt at mobberne ofte har det verre enn dem som blir mobbet. De kommer kanskje fra utrygge hjem med vold og problemer. Vi må ta tak i dette som et samfunnsproblem. Her har skolen et stort ansvar.

En måte å gjøre det på, er å ta tak i sine egne barn. Hun er veldig opptatt av at hun ikke snakker nedlatende om andre rundt dem, og vil gjerne at de skal bli som helten hun hadde i barndommen. Han som reiste seg opp i klasserommet og forsvarte henne.

- Den selvtilliten misunte jeg ham, og jeg sier til barna mine at de burde være som ham. Still opp for andre, sier hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!