Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

«Ex on the Beach»:

Tok betalt under livesending - kan være ulovlig

Cristian Brennhovd og Sandra Fjeldberg sendte torsdag live fra Instagram. Her ba de om penger for å finansiere alkoholkonsumet.

«Ex on the beach»-deltakerne Sandra Fjeldberg og Cristian Brennhovd havnet i søkelyset etter at de startet en litt spesiell vipps-innsamlig på en live-sending på Instagram. Vis mer

«200 kroner, så kysser jeg og Sandra», skrev «Ex on the Beach»-deltaker Cristian Brennhovd på den direktesendte Instagram-sendingen torsdag kveld.

I meldingen la han ved telefonnummeret sitt. Det gjorde han flere ganger under den rundt halvtimes lange direktesendingen.

Overfor Dagbladet anslår Brennhovd at det til sammen kom inn mellom 2000 og 3000 kroner på kontoen hans på grunn av «innsamlingsaksjonen».

- For å si det sånn - jeg tjente penger på å være på fylla i går, sier han.

I tillegg til at sendingen vekket sterke reaksjoner i hans eget kommentarfelt, hos influenser-kritiker Mads Hansen og på den anonyme appen Jodel, kan den faktisk være i strid med norsk lov.

SLUTT: «Ex on the beach»-profilene Sandra Fjeldberg og Cristian Brennhovd ble sammen etter innspillingen. Nå er det slutt. Video: Rød Løper/Dplay Vis mer

Kan være lovbrudd

Brennhovd har nærmere 65 000 følgere på Instagram, og en ung målgruppe hvor det er svært sannsynlig at flere er under 18 år. I markedsføringslovens paragraf 19 står det at det skal vises særlig aktsomhet overfor barns påvirkelighet, manglende erfaring og naturlige godtroenhet, dersom de eksponeres for handelspraksisen.

I den påfølgende paragrafen slås det fast at det er forbudt å ta med i reklame direkte oppfordringer til barn om å kjøpe annonserte ytelser.

VEKKER OPPSIKT: Cristian Brennhovd og Sandra Fjeldberg kan ha brutt loven etter livesendingen på Instagram i går. Foto: Toke Mathias Riskjær / TVNorge
VEKKER OPPSIKT: Cristian Brennhovd og Sandra Fjeldberg kan ha brutt loven etter livesendingen på Instagram i går. Foto: Toke Mathias Riskjær / TVNorge Vis mer

Juridisk direktør i Forbrukertilsynet, Frode Elton Haug, sier til Dagbladet at sendingen reiser en rekke spørsmål rundt markedsføringsloven.

- Så lenge du har en tjeneste eller et produkt som du legger opp til at folk skal betale for slik at de får tilgang på det, havner det veldig fort under markedsføringsloven, sier han.

Det overrasker Brennhovd.

- Det visste jeg faktisk ikke, det må jeg kanskje sette meg mer inn i. Men vi tvinger jo ingen til å kjøpe noe som helst, sier han.

SJOKKERER I SVERIGE: «Ex on the Beach» er over for denne gang, men i Sverige klarer de fremdeles å underholde. Og her skjer det saker og ting. Video: Dplay.se / Rød Løper Vis mer

- Legger meg flat

- Til tross for at det er frivillig å overføre penger, føler du noe ansvar for at det er potensielt barn du har bedt om penger fra?

- Selvfølgelig har man ansvar. Det var bare noe jeg tenkte var lættis der og da, jeg visste ikke at jeg potensielt brøt noen lov. Hvis det er tilfelle legger jeg meg selvfølgelig flat, sier han.

- Hva tenker du om det moralske aspektet ved å be følgerne dine finansiere alkoholkonsumet ditt?

- Når du sier det nå, så ser jeg at det kan virke litt kritikkverdig. Men der og da tenkte jeg ikke noe på det, jeg gjorde det bare for moro skyld.

Forbrukertilsynets juridiske direktør understreker at saken ikke har vært oppe til vurdering hos Forbrukertilsynet, og at de derfor ikke har konkludert hvorvidt det faller innenfor loven eller ikke.

Ettersom Brennhovd har såpass mange følgere, taler det sterkere for at han driver næringsvirksomhet som omfattes av loven.

TREKANTDRAMA: Sandra har vært mye fram og tilbake mellom Pierre og Cristian inne på «Ex on the beach», men reagerer når det deles ut en saftig lap dance under torsdagens episode. Video: Dplay/Rød Løper Vis mer

- Det kan reises spørsmål om det som har skjedd på sendingen kommer i strid med loven, sier han.

Haug forklarer at denne typer saker, som for eksempel profiler på TikTok som ber om penger for utfordringer og liknende, er noe Forbrukertilsynet ser nærmere på

- Det vil nok komme flere avklaringer på disse spørsmålene i løpet av den nærmeste tida. Det er viktig å få konkludert og oppklart hvor grensa går, sier han til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!