Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Hets og hatvold mot homofile i Norge:

- Tok kvelertak og holdt meg opp etter veggen

Flere norske kjendiser forteller at de har blitt utsatt for grov hets og hatvold.

ÅPENHJERTIG: Noman Mubashir, Erlend Elias og Per Sundnes har alle opplevd forskjellige opplevelser når det gjelder fordommer på grunn av legningen sin. Foto: NTB scanpix / Nina Hansen / Jørn H Moen
ÅPENHJERTIG: Noman Mubashir, Erlend Elias og Per Sundnes har alle opplevd forskjellige opplevelser når det gjelder fordommer på grunn av legningen sin. Foto: NTB scanpix / Nina Hansen / Jørn H Moen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den siste tida har TV 2 satt lys på en rekke saker som omhandler hets og hatvold mot homofile og lesbiske i Norge.

Dagbladet omtalte nylig «Farmen»-profilene Camilla Cox Barfot og Eunike Hoksrød som tok til orde om det svært alvorlige temaet. Førstnevnte havnet nylig på legevakta med brukket skulderblad etter en bytur, hvor hun i ettertid påsto at volden var motivert av negative holdninger ut fra seksuell legning.

- Tusen takk til dere som fant ut at dere ikke likte at kompisen min var homo, takk for at dere fløy på oss, takk for at dere fikk avslutta kvelden min på legevakta, takk for at dere ga meg brudd i skuldra, skrev Barfot og la til at det er «sykt» at man ikke kan akseptere andres legning i 2018.

Søndag fortalte Tore Petterson (38), kjent fra blant annet «Sofa», «Farmen Kjendis» og «Skal vi danse», at også han har blitt utsatt for grov hets og hatvold.

Overfor TV 2 forteller Petterson om flere angivelige hendelser og understreker at han ikke føler seg trygg alene.

- Det er egling, blikk og kommentarer. For et halvt år siden var det en som tok kvelertak og holdt meg opp etter veggen da jeg var ute på Aker Brygge. Heldigvis er det alltid noen som kommer meg til unnsetning. Det gjelder å ha trygge folk rundt seg, sier Pettersson til kanalen, og legger til:

- Jeg går aldri på byen alene.

- Ble kastet ut av taxi

En annen tv-profil som er svært populær her til lands, er kjendisstylist Erlend Elias Bragstad (35), som tidligere i år gjorde seg bemerket under sesong to av «Farmen Kjendis».

35-åringen forteller overfor Dagbladet at hets og hat mot homofile skjer oftere enn mange antakelig tror.

Spesielt husker Bragstad én episode, da han akkurat hadde flytta til Oslo.

- Det var nyttårsaften, jeg var kledd for fest og hadde nok på meg litt lite klær med tanke på været. Jeg tok taxi og plutselig snudde sjåføren seg og spurte: «Er du jente?». Jeg svarte «nei» og da spurte han om jeg er homofil. Da jeg svarte at jeg var det, bråbremset han, snudde seg i taxien og ba meg gå ut. Jeg nektet selvsagt, men da gikk han rundt, kastet meg ut av bilen og sa at han ikke ville ha «skitne» folk i bilen sin, hevder 35-åringen.

En kvinne skal ha kommet kjørende like etter, som ifølge Bragstad kjørte ham videre til nyttårsfesten. Tv-profilen forteller videre at han egentlig ikke ønsket å ta en ny taxi, og at han derfor «ikke vet hva han hadde gjort» om kvinnen ikke hadde kommet.

«FARMEN KJENDIS»: Erlend Elias annonserte at han ikke skulle komme på finalefesten, men dukket opp likevel. Video: Christian Roth Christensen / Reporter: Miriam Bakkejord Vis mer

Bragstad forteller at han får flest bemerkninger slengt etter seg om eget utseende. 35-åringen legger ikke skjul på at han stadig vekk opplever uhyggelige situasjoner, og påstår at han seinest søndag skal ha møtt på en lite trivelig mann.

- Jeg var på toalettet på Gardermoen hvor en mann kom inn. Han kikket veldig på meg, gikk ut igjen, så på skiltet på døra og kom inn igjen. Og så sa han «Du har gått på feil do», påstår Bragstad.

- Vi har dessverre ikke kommet så langt som mange tror, legger tv-profilen til og understreker at han er takknemlig for å ha venner rundt seg som er «svært romslige» og «tolerante».

Videre forteller «Farmen Kjendis»-profilen at det er visse steder han ikke føler seg trygg, og i likhet med Petterson ikke vil gå alene.

- Som offentlige profil må vi ha en ryggrad, men det hender at den knekker, og da må jeg bite tennene sammen for å komme meg opp igjen, forteller Bragstad åpenhjertig.

- Ett steg fram og to tilbake

I september 2016 sto NRK-profil Noman Mubashir (43) fram som homofil ved en tilfeldighet, da han ble intervjuet av VG i forbindelse med kong Haralds tale under kongeparets hagefest samme år.

- Selv tilhører jeg flere minoriteter, muslim med pakistanske røtter og homofil, ikke den enkleste kombinasjonen, så det rører meg dypt at kongen snakker varmt om alle tre grupper, sa han den gang.

Overfor Dagbladet forklarer Mubashir at han mest av alt har fått positive tilbakemeldinger etter at han fortalte om legningen sin, men at det finnes unntak.

- Det har selvfølgelig kommet noen trusler og stygge meldinger, men det får det bare gjøre. Jeg håper at de en dag endrer mening. Jeg føler noen ganger at noen deler av verden går ett steg fram og to tilbake. Man skal ikke lenger enn til Russland før man kan bli banket opp på gata om man er homofil.

Mubashir minnes flere av de stygge meldingene han har fått.

HOMOFIL: På Senkveld forteller Noman Mubashir om hvordan det var å vokse opp på 80-tallet i et religiøst miljø som homofil. Video: TV2 Vis mer

- Det var en mann som var skuffet over at jeg er homofil. Jeg, som er kjendis, kunne jo sikkert velge og vrake mellom vakre jenter, skrev han. Hvorfor måtte jeg like gutter? Jeg måtte jo le litt etter å ha lest kommentarene, samtidig som jeg også ble skuffet over hans primitive måte å tenke på, sier han og fortsetter:

- Så var det en annen person som mente at vi homofile har et så sterkt behov for å skrike ut til hele verden om at vi er annerledes. Vi lager så mye støy. Han mente at homofile burde slutte å sutre og heller gå og skamme seg.

Da Mubashir fortalte om sin legning til offentligheten for halvannet år siden, forklarte han overfor Dagbladet at grunnen til at han ventet i så mange år, var fordi han fryktet reaksjonene han ville få fra det norsk-pakistanske miljøet.

- Jeg har fått meldinger fra muslimer som mener at jeg ikke kan kalle meg muslim når jeg samtidig er homofil, og at homofili er en sykdom. De mener at jeg er et svakt menneske som ikke klarer å kontrollere følelsene mine, sier han.

43-åringen er lettet over at han nå endelig kan være seg selv hundre prosent, men legger ikke skjul på at det er et stykke igjen før man er kvitt alle fordommer.

- Vi har fortsatt en vei å gå når det gjelder toleranse, aksept og medmenneskelighet i Norge. Det finnes enkeltmennesker, religiøse miljøer og høyreekstremister som har svært homofobe holdinger.

Saken fortsetter nedenfor.

- Opplever en form for popularitet

Kjendisstylist Jan Thomas (51) har tidligere fortalt at han begynte å ane at han var homofil rundt sjette eller sjuende klasse. Da tenkte han at det var noe galt, men i dag er Jan Thomas lykkelig over å være akkurat den han er.

51-åringen, som i en årrekke har vært åpen om legningen sin, forklarer overfor Dagbladet at han personlig sjelden mottar hets.

- Takket være «Fanthomas» (parodisk animasjonsserie, journ. anm.) og andre fenomener rundt min egen varemerke, opplever jeg en viss form for popularitet. Det vet jeg fordi jeg reiser mye rundt og holder foredrag, på ungdomsskoler og videregående, og omgås mye med yngre mennesker i jobben min. Jeg observerer i alle fall at de fordommene som er typiske, kanskje ikke er noe som er en del av min hverdag, sier han og fortsetter:

ENDE OPP ENSOM: I God Kveld Norge forteller Jan Thomas om forholdet til sin avdøde mor, som var bekymret for at sønnen skulle ende opp som ensom. Video: TV 2 Vis mer

- Jeg klør meg i hodet når det kommer 200 ungdommer mellom 16 og 20 år og de skal ha klemmer og autografer. Så tenker jeg: «Men jeg er jo meg», men det har ikke noe å si for dem. Men det er jo mitt liv, og jeg vet jo at det er mange der ute som har et problem med hvem jeg er, hva jeg sier og hvordan jeg ser ut, men jeg møter dem sjelden.

Stylisten tror at åpenhet er viktig for å forkjempe hets og hat mot homofile og lesbiske.

- Mobbing og anstrengte forhold til det å være annerledes har alltid eksistert, og kommer alltid til å eksistere, så det må snakkes om. Det blir snakket om i dag, men det er helt klart at de som går rundt og tror at fordommer ikke eksisterer, tar helt feil, forklarer han.

- Det er verre å være nordlending

En som derimot personlig ikke kjenner seg igjen i verken hets eller hatvold, er tidligere MGP-general Per Sundnes (51). Overfor Dagbladet forteller han nemlig at han gjennom sitt nå 51 år lange liv, aldri har blitt utsatt for noe negativt i forbindelse med legningen sin.

- For meg har det vært verre å være nordlending, sier han.

Tv-profilen har fått et par ufine kommentarer etter seg, men de har ikke vært rettet mot legning.

- Jeg har fått kjeft. Kjeft for banning, for at jeg er nordlending og for at jeg kanskje har uttalt navn feil, men aldri har jeg opplevd noe hat mot legningen min, forteller han.

Per Sundnes tror det er viktig at man viser at man ønsker respekt på lik linje som alle andre.

- Jeg er en lykkelig homofil, sier han lattermildt.

MATCH: Katarina Flatland og Per Sundnes på Gullruten i Bergen 2014. Vis mer Vis mer

- For lite kunnskap og fremmedfrykt

«Farmen»-profil Eunike Hoksrød har tidligere uttalt til Dagbladet at hun er sjokkert og synes det er trist at man ikke skal kunne føle seg trygg i 2018. Videre forklarte Hoksrød at hun skulle ønske man kunne få være glad i de man selv ønsker.

- Vi tenker at vi har kommet så langt, men etter en sånn kveld så innser man nok en gang at man ikke har kommet langt nok. Det blir vanskelig å få aksept når til og med enkelte på Stortinget jobber mot våre rettigheter, sa hun til Dagbladet etter hendelsen på byen.

Videre fortalte Hoksrød at hun tror det handler mye om for lite kunnskap og fremmedfrykt.

VENNER: «Farmen»-deltakerne Eunike Hoksrød og Geir Magne Haukås har skværet opp. Nå er de så gode venner at Eunike har tatt med Geir Magne på homseklubb. Video: Christian Roth Christensen Vis mer Vis mer

- Jeg tror det starter rundt kjøkkenbordet. Foreldre har en viktig jobb og må være åpne overfor barna sine, sa hun.

Selv forteller Hoksrød at hun ikke merket så mye til fordommer tidligere, men at hun etter «Farmen»-deltakelsen har lagt merke til kommentarene som har kommet mot henne.

- Jeg tror folk må tenke mer på seg selv og heller bry seg om menneskene man har rundt seg, og la folk få være i fred.

- Må få konsekvenser

​Leder i foreningen FRI (foreningen for kjønns-og seksualitetsmangfold), Ingvild Endestad, forteller til Dagbladet at de får en rekke henvendelser, både fra personer som har opplevd hets og hatvold, men også fra folk som har vært vitne til det.

Endestad forteller at de dessverre vet for lite om omfanget og at mørketallene er store. De mener også at mange av dem som utsettes for hets og hatvold ofte skammer seg. Videre forklarer hun at det ofte er når gjerningspersonene er berusede at de groveste tilfellene finner sted.

- Det er ingen som ønsker å være et offer. Alle vil ha kontroll over eget liv, sier hun.

Endestad er også enig i at vi har kommet langt, men ikke langt nok.

- Vi er nødt til å jobbe med holdninger. Vi ser på undersøkelser, spesielt hos heterofile menn, at det fremdeles er en lang vei å gå.

- Det er en stor forskjell på å ha likestilling på papiret og i folkets hoder, legger hun til.

Endestad forteller at det må være flere konsekvenser for dem som utøver hatkriminalitet. Det krever både at flere anmelder og at politiet tar hatkriminalitet på alvor.

- Man får ikke satt en stopper, dersom man kommer seg unna med det. Man må prøve å tenke at det ikke er en skam å si ifra om man blir utsatt for sånt. Det er den eneste måten man kan få tall på hvor ofte det skjer. På den måten får man også plassert skammen der den hører hjemme, sier hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!