Iben Akerlie:

- Tok lang tid å akseptere

Det var spesielt én ting som overrasket «Kompani Lauritzen»-deltakeren, og som etter hvert ble et stort irritasjonsmoment under TV-innspillingen.

TØFF TID: Iben Akerlie er én av 14 kjendiser som er med i vårens «Kompani Lauritzen». Det var ikke bare lett, medgir hun overfor Dagbladet. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør

TØFF TID: Iben Akerlie er én av 14 kjendiser som er med i vårens «Kompani Lauritzen». Det var ikke bare lett, medgir hun overfor Dagbladet. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

14 «Kompani Lauritzen»-kjendiser er nå over halvveis i rekruttperioden i programmet, og om ikke lenge må deltakere forlate Setnesmoen leir i Åndalsnes.

For mange er de knallharde fysiske utfordringene i Dag Otto Lauritzens (66) militærregime den største utfordringen, men for skuespiller og forfatter Iben Akerlie (35) var det noe helt, helt annet som gnagde aller mest.

Nemlig kameraene.

Det blir tårevått da deltakerne skal få sin første tilbakemelding i Kompani Lauritzen. Video: TV 2. Vis mer

- Sleit veldig

Til Dagbladet forteller 35-åringen at hun følte at TV-crewet var på henne hele tida.

- Fra du sto opp til du la deg! Jeg følte vi ble filmet konstant. De var jo med på fridagene våre også, selv om vi vel egentlig aldri hadde en fridag, forklarer hun, noe oppgitt.

- Så hvordan opplevde du det?

- Jeg sleit veldig med det. Jeg var ikke forberedt på det i det hele tatt. Det var mye jeg var redd for, men jeg hadde jeg ikke sett for meg at akkurat dette skulle være et spesielt stort problem.

Hun fortsetter:

- Men så viste det seg at jeg ble veldig, veldig ukomfortabel med det. Det tok lang tid å akseptere, egentlig. For så å bli vant til det. Det var så invaderende.

Tar pause fra reality

Etter å ha kommet hjem fra innspillingen, så hun seg aldri tilbake.

- Dette skjer aldri igjen tror jeg. Eller... Noe av det har gitt meg mersmak, jeg sier ikke nei takk om noen inviterer meg ut i villmarken. Men jeg tror ikke jeg skal gjøre mer reality på en stund. Jeg tror jeg skal ha en liten pause fra det, sier hun med et smil.

Skuespilleren, TV-profilen og forfatteren er klar på at det ikke bare var kameraene som var en utfordring underveis.

- Den uvissheten, det ikke å vite hva dagen vil bringe, det var hardt. Jeg visste jo at det én dag tok slutt, men der og da gikk det veldig inn på meg.

MEDTATT: Iben Akerlie har hatt det mer komfortabelt tidligere i livet enn akkurat her, midt ute i skogen - med kameraer på seg. Foto: Matti Bernitz / TV 2
MEDTATT: Iben Akerlie har hatt det mer komfortabelt tidligere i livet enn akkurat her, midt ute i skogen - med kameraer på seg. Foto: Matti Bernitz / TV 2 Vis mer

- På hvilken måte?

- Det var så mye som skjedde der inne at tid på en måte ble et rart konsept. Det handlet bare om å gjøre det man skulle gjøre, og komme seg til neste oppgave. Det var det minuttene gikk til.

TV 2: - Krevende

Pressesjef i TV 2, Jan-Petter Dahl, forteller til Dagbladet at deltakerne i «Kompani Lauritzen» ikke hadde én eneste fridag under innspillingen.

- Det er dager der det skjer mer og dager det skjer mindre, men det er et militært opplegg hver dag som følger en naturlig utvikling med tanke på at målet er å utfordre deltakerne til personlig utvikling, sier Dahl, som understreker at deltakerne etter endt tjeneste hver dag som oftest hadde noen timer på kvelden der de får et avbrekk.

- Men denne tiden skal også brukes til vedlikehold og utbedring av utstyr, og de skal forberede kaserna til inspeksjon neste morgen.

Akerlies frustrasjon rundt all filmingen er forståelig, mener Dahl.

- Å delta i «Kompani Lauritzen» er krevende på flere måter. Deltakerne møter et militært regime som er totalt ukjent for dem, der det stilles høye krav og de aldri vet hva neste dag vil bringe. I tillegg blir de utfordret både fysisk og psykisk, og de blir målt og vurdert på svært personlige sider og egenskaper.

- Belastende

Han fortsetter:

- Når de på toppen av dette også blir filmet så sier det seg selv at dette kan bli mye. Samtidig er filmingen en del av det å lage «Kompani Lauritzen», noe alle som er en del av prosjektet også er klar over.

- Ble dette et tema også underveis i produksjonen?

- Ja, Iben ga uttrykk for at dette var belastende både på og av kamera, og fikk forståelse for det.

Agnete Husebye blir pinlig berørt da hun og flere av de andre rekruttene får en lærepenge i Kompani Lauritzen. Video: TV 2 Vis mer

Ifølge Dahl krevde den 35 år gamle skuespilleren aldri noen form for «alenetid».

- Men hun uttrykte at det var vanskelig for henne at «alt» skulle filmes. Noen synes filmingen blir ekstra belastende, mens andre ikke har noen problemer med denne delen av opplegget, sier han til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer