SORG: Sykepleier Jacintha Saldanha begikk i 2012 selvmord etter å ha røpet helseopplysninger om hertuginne Kate. Nå forteller barna hennes om sorgen de har kjent på de siste fem åra. Foto: AP, NTB scanpix
SORG: Sykepleier Jacintha Saldanha begikk i 2012 selvmord etter å ha røpet helseopplysninger om hertuginne Kate. Nå forteller barna hennes om sorgen de har kjent på de siste fem åra. Foto: AP, NTB scanpixVis mer

Hertuginne Kate:

Tok sitt eget liv etter å ha røpet hemmelig info om Kate på direkten. Nå snakker barna om sorgen

Hertuginne Kates sykepleier skapte verdensomspennende overskrifter i 2012.

(Dagbladet): I desember 2012 skapte hertuginne Kate overskrifter verden over, da det ble kjent at hun var gravid med sitt første barn - som vi i dag kjenner som prins George (4).

Hun ble innlagt på sykehus i London med svangerskapskvalme, noe hun også har slitt med i de seinere år. Det ble en internasjonal hendelse da et australsk radioprogram ringte til sykehuset hertuginnen lå på og utga seg for å være dronning Elizabeth og prins Charles for å få informasjon om graviditeten.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 07.12.2012 RADIOSPØK MED TRAGISK UTFALL: Radiovertene Mel og Michael lurte resepsjonisten på sykehuset der gravide hertuginne Kate var innlagt tidligere i uka. Nå er sykepleieren funnet død. Video: Jørgen Gilbrant. Vis mer

Begikk selvmord

Sykepleieren Jacintha Saldanha hadde jobbet på King Edward VII-sykehuset i fire år, og var den som svarte da radiovertene utga seg for å være dronning Elizabeth.

Uvitende om at samtalen ble direktesendt, opplyste hun om hertuginnens tilstand og fortalte når dronningen og prinsen kunne komme på besøk. Det som var en spøk fra radiokanalens side, fikk derimot et tragisk utkom. Tre dager seinere ble hun funnet død like ved sykehuset, etter å ha tatt sitt eget liv.

SORG: En hel verden fulgte med da sykepleier Jacintha Saldanha ble lurt, døde og ble gravlagt. Her fra begravelsen i India den 17. desember 2012. Foto: REUTERS/Stringer, NTB scanpix
SORG: En hel verden fulgte med da sykepleier Jacintha Saldanha ble lurt, døde og ble gravlagt. Her fra begravelsen i India den 17. desember 2012. Foto: REUTERS/Stringer, NTB scanpix Vis mer

Flere mente det var påkjenningen hun fikk ved å røpe private detaljer rundt hertuginnens helse som drev henne til det.

Nå, fem år etter hendelsen, snakker barna hennes ut om sorgen de fortsatt sitter med. I et intervju med australske WHO forteller dattera Janice Pinto at de forsøker å komme videre i hverdagen.

- De første åra var de vanskeligste. Hun pleide å ringe meg hver kveld klokka seks, like før hun gikk på jobb. Bare for å høre ... Noen ganger når jeg er sammen med venner forestiller jeg meg fortsatt at hun skal ringe. Den telefonsamtalen er det jeg savner hver dag, forteller den nå 20 år gamle dattera.

MISTET KOLLEGA: Disse to kvinnene ble fotografert i en klem utenfor King Edward VII-sykehuset i London, samme dag som Jacintha ble funnet død. Foto: NTB scanpix
MISTET KOLLEGA: Disse to kvinnene ble fotografert i en klem utenfor King Edward VII-sykehuset i London, samme dag som Jacintha ble funnet død. Foto: NTB scanpix Vis mer

Sønnen Junal Barboza beskriver mora som ei dame som alltid strakte seg langt for å hjelpe familien, og at de har fått flere brev fra kolleger av henne som har beskrevet en hardtarbeidende og god sjel.

- Uansett hva jeg gjør nå, vil det være for henne, for faren min og for familien min. Det er sånn jeg ønsker å leve livet mitt, forklarer han til magasinet.

Familien har likevel funnet styrke i sorgen. De forsøker nå å bygge et sykehus i den avdøde moras hjemby, Mangalore i India, for å hedre henne.

Sendte tanker

Da dødsfallet ble kjent i desember for fem år siden, skapte det overskrifter verden over. Kondolanser kom inn fra flere hold, også fra hertuginne Kate og hennes ektemann prins William.

Selv om spøken til de australske radiovertene hadde gått på bekostning av dem, synes de hendelsen fikk et tragisk utfall.

SENDTE KONDOLANSE: Prins William og hertuginne Kate har ved flere anledninger uttrykket at de føler sorg over det som hendte sykepleieren. Foto: NTB scanpix
SENDTE KONDOLANSE: Prins William og hertuginne Kate har ved flere anledninger uttrykket at de føler sorg over det som hendte sykepleieren. Foto: NTB scanpix Vis mer

«Hertugen og hertuginnen av Cambridge er ekstremt lei seg for å høre om bortgangen til Jacintha Saldanha. Hennes kongelige høyhet ble godt tatt vare på av alle under oppholdet på King Edward VII-sykehuset, og tankene deres nå er med Jacinthas familie, venner og kolleger i denne tunge tida», het det i uttalelsen fra slottet den gang, ifølge Fox.

Prins William skrev seinere, ifølge People, et privat brev til familien. Han oppga at de ble sjokkerte av å høre om nyheten, og at de lenge tenkte på henne.

- Mange sykepleiere ved sykehuset snakket varmt om henne, og jeg er sikker på at dere selv vet at hun var en fantastisk sykepleier, skrev han den gang.

La seg paddeflate

I perioden etter selvmordet, snudde medias søkelys seg raskt mot de to radiovertene som hadde lurt informasjon ut av henne. Michael Christian og Mel Greig, som begge var programledere i Australian 2Day FM, ble intervjuet få dager etter at Saldanha ble funnet død.

- Jeg har ikke sluttet å tenke på det siden det skjedde. Jeg husker at mitt første spørsmål var: Var hun en mor? spurte Greig i tv-programmet Current Affairs på som ble sendt på Channel 9.

BEKLAGET: - Jeg har ikke sluttet å tenke på det siden det skjedde, sa radiovert Mel Greig i et tv-intervju. Foto: Nine network / AFP Photo / NTB Scanpix
BEKLAGET: - Jeg har ikke sluttet å tenke på det siden det skjedde, sa radiovert Mel Greig i et tv-intervju. Foto: Nine network / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer

- Disse tulletelefonene tas hver dag, på hver radiostasjon, i hvert land i hele verden. Sånn har det vært lenge og ingen kunne sett for sett at dette skulle skje.

Under deler av intervjuet satt Greig med ansiktet i hendene og tørker tårene. Radioduoen fikk hard kritikk fra en hel verden etter at deres tulletelefon til sykehuset hvor gravide Kate var innlagt fikk et tragisk utfall.

- Hei. Kan jeg få snakke med Kate, barnebarnet mitt, innledet Greig, som altså lot som om hun var dronning Elizabeth.

- Vi hadde bare en idé til en enkel, harmløs telefonsamtale. Vi tenkte på å ta en telefon som skulle vare kanskje 30 sekunder, og vi trodde de skulle legge på når vi ringte og så var det det, så uskyldig som det, fortalte Christian i Channel 9-intervjuet.

- Vi trodde hundrevis at folk ville ha prøvd det før oss, vi tenkte at det var en så tullete idé og at aksenten var så dårlig at vi ikke et sekund trodde vi skulle få snakke med Kate eller ha en samtale med noen på sykehuset. De ville bare legge på.

GRÅTKVALT: Radioduoen var sterkt preget da de gjorde sitt første intervju etter hendelsen. Foto: Channel NINE / AFP / NTB scanpix
GRÅTKVALT: Radioduoen var sterkt preget da de gjorde sitt første intervju etter hendelsen. Foto: Channel NINE / AFP / NTB scanpix Vis mer

De to radiovertene uttalte de var ødelagt, fortvilet og sønderknust på grunn av det tragiske utfallet av luretelefonen deres.

Sjefen til Greig og Michael Christian og eier av radiokanalen, Rhys Holleran, gikk etter sykepleierens dødsfall ut og forsvarte de to radiovertene.

- Disse personene ikke maskiner, de er mennesker. Det som skjedde er fryktelig tragisk, og vi er svært lei oss og preget av det som har skjedd.

Han la til at ingen kunne forutsett at en tulletelefon ville føre til selvmord, men nektet å svare på spørsmål om hvem som kom med ideen.