GODT UTGANGSPUNKT:  Tooji er Norges håp i Eurovision i mai. I dag ble rekkefølgen over hvem som opptrer når trukket, og Tooji skal i ilden nest, nest sist av alle. Det mener eksperter gir gode muligheter for å gå videre. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
GODT UTGANGSPUNKT: Tooji er Norges håp i Eurovision i mai. I dag ble rekkefølgen over hvem som opptrer når trukket, og Tooji skal i ilden nest, nest sist av alle. Det mener eksperter gir gode muligheter for å gå videre. Foto: Torbjørn Grønning / DagbladetVis mer

Tooji med vinner-utgangspunkt i Baku

Lista over hvem han møter i semifinalen er klar. - Vi roper unisont hurra, sier Per Sundnes.

(Dagbladet): - Dette er veldig bra! Avstemningen begynner ikke før alle har sunget, dermed sitter Toojis låt friskt i minnet. Dessuten skal Slovakia spille sin hardrock-låt rett før Tooji, og han vil da skille seg klart fra den, sier Morten Thomassen, president i den norske Grand Prix-klubben.

I dag ble det klart hvem Tooji møter og når i semifinalen han skal opptre. Tooji står på scenen med låta «Stay» som nummer 16 i den andre semifinalen i Baku, Aserbajdsjan, som finner sted den 24. mai.

Den første semifinalen går av stabelen den 22. mai, og i alt 18 land opptrer i hver semifinale.

- FORDELER:  Morten Thomassen, president i Den norske Grand Prix-klubben, mener det er en klar fordel å opptre seint i andre semifinale. 
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX .
- FORDELER: Morten Thomassen, president i Den norske Grand Prix-klubben, mener det er en klar fordel å opptre seint i andre semifinale. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX . Vis mer

Thomassen er altså svært fornøyd med Norges plassering, og tror den gir gode sjanser.

- Fordel - Statistisk sett har de som har sunget sist hatt en liten fordel, og bruker å gjøre det bedre enn de som opptrer tidlig, sier Thomassen.

I andre semifinalerunde er det overvekt av øst-europeiske land, og noen av de Tooji konkurrerer mot er Makedonia, Serbia og Ukraina. Thomassen vedgår at Tooji er plassert i ei vanskelig gruppe, men mener utgangspunktet er veldig godt, og tror 24-åringen kan bli blant topp ti.

Det er Melodi Grand Prix-general Per Sundnes enig i. Han ser bare fordeler med å komme seint i andre semifinale.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- PALLPLASSERING:  Melodi Grand Prix-general Per Sundnes tror på pallplassering for Tooji i Baku, Aserbajdsjan.  Foto: Anders Grønneberg
- PALLPLASSERING: Melodi Grand Prix-general Per Sundnes tror på pallplassering for Tooji i Baku, Aserbajdsjan. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

- Det er helt topp, og vi roper unisont hurra her! Stella var tidlig ute i fjor, og lyden sviktet i flere land. Når man kommer så langt ut som Tooji gjør, er teknikken innkjørt. Statistisk sett er det også helt ok å komme seint, sier Sundnes.

- Pallplassering Han har stor tro på Tooji i Baku. Sundnes mener Tooji minner om Alexander Rybak, og trekker fram at han har en «skamløs selvtillit».

Sundnes mener også at Tooji kan trekke veksler på å se de andre landene opptre både i den første og andre semifinalen, før han selv skal i ilden.

- Tooji får lov til å se de andre, og er foreløpig en læregutt som er svært lærenem. Han kan se hvordan de andre gjør det, og lære av den. Jeg tror dette kan gå meget bra, og tror på pallplassering, sier Sundnes. 

Stian Malme, prosjektleder i NRK, er også svært fornøyd med plasseringen nest, nest sist i andre semifinale.

- Jeg synes det er supert at Norge kommer sent i denne semifinalen; tettere på avstemningen og friskt i minnet. Men erfaringen viser at plassering ikke har så mye å si som mange vil ha det til. Det er jo Europas stemmer som avgjør. Vi gleder oss, sier Malme ifølge en pressemelding fra NRK.

Finalen finner sted den 24. mai i Baku. Fem land er direkte i finalen i tillegg til vertsnasjonen, og slipper dermed å kvalifisere seg gjennom semifinalene. Det er England, Frankrike, Italia, Spania, Tyskland og Aserbajdsjan.