Tooji står fram som homofil: - Har fått nok av at unge jenter og gutter føler skam

Vil utgjøre en forskjell.

(Dagbladet): Touraj Keshtkar, bedre kjent under artistnavnet Tooji, har valgt å stå fram som homofil.

Samtidig som han slipper låta «Father», som er Oslo Prides offisielle pridelåt i 2015, forklarer artisten hvorfor det føles riktig å stå fram nå, overfor nettstedet Gaysir.

- Jeg har alltid tenkt at min seksualitet er «nobody's business but mine». Ingen heterofile trenger å dele hva de har av preferanser, så hvorfor må jeg? Derfor har jeg aldri svart på spørsmål fra pressen om det. 

- Verdt det Det har lenge versert rykter om Toojis seksualitet, skriver Gaysir.

Nå håper han at åpenheten kan utgjøre en forskjell for andre. 

- Hvis det at jeg står fram som homofil kan utgjøre en forskjell i flere personers liv, så er det verdt det. Jeg har fått nok av at unge jenter og gutter føler skam for hvem de er, sier Tooji til nettstedet. 

- Briste eller bære Tooji ble for alvor kjent i Norge da han vant Melodi Grand Prix i 2012 og representerte Norge i Aserbajdsjan med låten «Stay». 

Da Dagbladet Magasinet møtte ham i fjor, forklarte artisten at lidenskap var det aller viktigste i livet.

- Det som er viktig for meg, er i hvert fall passion. Lidenskap. Det gjelder alt i livet, i forhold og i jobb. Har du passion, så får du satse og så får det briste eller bære. Siden jeg er en sånn som går gjennom livet med hjertet i hånda, har jeg fått det knust mange ganger. Men det lever jeg egentlig godt med. Jeg liker ikke å såre, så jeg vil heller bli dumpa enn å dumpe, sa han da.

- Kjempeviktig Bård Nylund, leder av LLH - Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner i Norge, hyller nå artisten for sitt mot.

- Jeg synes det er kjempeviktig at Tooji har valgt å stå fram. Alle profilerte mennesker som velger å stå fram, betyr noe for noen. Tooji har i tillegg en minoritetsbakgrunn, og det finnes absolutt ikke for mange av dem i det offentlige rom, sier han til Dagbladet.

- Det er gjerne slik at endel ting skal være på plass før man velger å stå fram som homofil. Nå er tida tydeligvis inne for Tooji, og jeg tror bakgrunnen hans er noe av motivasjonen for det, sier Nylund.

ÅPEN: Tooji mener det nå føles riktig å stå fram som homofil. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
ÅPEN: Tooji mener det nå føles riktig å stå fram som homofil. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer