ULYKKE: Den tidligere «Top Gear»-stjerna Richard Hammond krasjet stygt under et bilrace i Sveits, 10 juni. Dette videoklippet viser ulykken. Det var under innspillingen av The Grand Tour, sesong 2 at Hammond deltok i et bilrace. I den ene svingen suser han utfor veibanen. Årsaken er foreløpig ukjent. Video: Nature Pictures / Youtube / AP / Scanpix Vis mer

«Top Gear»-profil Richard Hammond:

«Top Gear»-stjerna overlevde fordi han var liten av vekst. - Trodde Hammond var død

«Det mest skremmende krasjet jeg har sett», skrev Clarkson.

(Dagbladet): I starten av juni var den tidligere «Top Gear-profilen Richard Hammond involvert i en stygg bilulykke i Sveits. Bilulykken skjedde under innspillingen av bilserien «The Grand Tour», da tv-profilen suste av gårde i en elektronisk luksusbil fra produsenten Rimac til en verdi av 21 millioner norske kroner.

Han kjørte av veien, og ulykken endte i et inferno. Bilen ble totalskadd, men Hammond kom seg ut like før flammene tok overhånd. Han ble fløyet til sykehus, der det ble konstatert at alt han hadde pådratt seg var et beinbrudd.

Nå mener imidlertid flere at det kunne gått riktig så galt for seg om noen andre hadde sittet i bilens førersete. Det har seg slik at Hammond bare er like over 170 cm høy, mens kollegene hans, deriblant Jeremy Clarkson og James May, som er markant høyere.

TOTALSKADD: Bilen Hammond kjørte i Sveits er totalskadd etter ulykken. Foto: AP, NTB scanpix
TOTALSKADD: Bilen Hammond kjørte i Sveits er totalskadd etter ulykken. Foto: AP, NTB scanpix Vis mer

Hammonds lave høyde kan ha reddet ham, ifølge magasinet Driving, en nisjeside eid av The Sunday Times.

Kunne endt dårlig

«Det var det største og skumleste krasjet jeg har sett noensinne, men heldigvis virker det som om det går bra med Richard», skrev Jeremy Clarkson på Twitter like etter at bilulykken hadde skjedd i Sveits' St. Gallen-område.

Både Clarkson og May var vitne til hendelsen. I serien bytter de på å kjøre biler, delta i race og å stå på sidelinja. Hadde en av dem kjørt bilen i stedet for Hammond, ville det trolig endt dårlig.

En person nær produksjonen sier til bilmagasinet at det er Hammonds høyde som reddet ham. Hadde han vært noe høyere, som sine kolleger, ville han sannsynligvis slått hodet i taket og omkommet.

Jeremy Clarkson tårner over de fleste, og er 195 cm høy, mens kollegaen May er 182 cm høy. Hadde de befunnet seg i førersetet på superbilen i Sveits da den sporet av, ville de trolig slått hodet i bilens lave tak og enten besvimt eller omkommet. Flammehavet som kom i ettertid, ville uansett trolig krevd livet deres.

produsentens nettsider står det at bilen akkurat er over en meter høy, mens den er 184 cm i bredden. Det vil si at det er en relativt liten bil, med lite plass.

KJENT TRIO: Richard Hammond, James May og Jeremy Clakrson er i Storbritannia og ellers i verden godt kjent for sin store bilentusiasme. Foto: AFP PHOTO / STEFAN HEUNIS, NTB scanpix
KJENT TRIO: Richard Hammond, James May og Jeremy Clakrson er i Storbritannia og ellers i verden godt kjent for sin store bilentusiasme. Foto: AFP PHOTO / STEFAN HEUNIS, NTB scanpix Vis mer

Hammond har selv uttalt seg om den lille plassen i kjøretøyet. I et intervju med magasinet Drivetribe forrige uke beskrev han at det var små marginer som til syvende og sist reddet ham.

- Selv med meg inne i bilen, med hjelm på ... Det er en liten bil, den er ikke spesielt stor. Det er bare nærmere 3,8 cm mellom taket og meg. Om bilen hadde kollapset noe mer, hadde det truffet hodet mitt, fortalte han og fortsatte:

- Jeg var opp ned, hengende fast i setebeltet, mens jeg hvilte hodet mitt på hjelmen. Det var vanskelig å komme seg ut, forteller han.

- Virkelig ille

Bilder fra ulykken viser at luksusbilen var totalskadd. Det endte heldigvis godt med tv-profilen til slutt, selv om spekulasjonene i noen timer etter ulykken var ville.

Hammond bekreftet selv via en videosnutt filmet fra sykesenga i Sveits at han overlevde krasjet.

- Jeg vil gjerne takke all sykehuspersonell som hjalp til med å frakte meg fra ulykkesstedet og til sykehuset, og som har tatt vare på meg siden. Jeg vil også takke James May som smuglet inn en flaske med gin i går kveld, sa han i videoen.

GJETTER: Her forsøker gutta å forklare hvordan en norskprodusert troll-bil ser ut, uten helt å overbevise om at de vet hva de snakker om. Video: Dagbladet Vis mer

Til slutt beklaget han overfor kona Amanda Etheridge og døtrene for at han havnet i den skremmende ulykken.

Overfor Mirror fortalte «The Grand Tour»-produsent Andy Wilman at alle som var til stede fryktet det verste.

- Jeremy og James løp ned til ulykkesstedet så fort som mulig. Da de så det brennende bilvraket, trodde de at Richard var død. Det var virkelig ille.

- De ble lettet da de så at han hadde kommet seg ut av bilen, for det var ingenting igjen av den. Om han hadde vært noen sekunder tregere med å komme seg ut, hadde han blitt brent levende, sa han.

Fikk alvorlig hodeskade

Bilkrasjet i Sveits skjedde kun tre måneder etter at Richard Hammond ble slått bevisstløs etter å ha falt av en motorsykkel i Mosambik.

Også da var han heldig og ble skrevet ut av sykehuset med livet i behold.

I 2006 var det imidlertid enda mer alvorlig da tv-profilen krasjet bilen i 482 kilometer i timen under «Top Gear»-innspilling.

Han var da i ferd med å sette ny britisk fartsrekord med høyhastighetsbil med jetmotor. Som følge av ulykken fikk Hammond en alvorlig hodeskade og lå i koma i to uker, ifølge Sky News.

Året etter var han tilbake i programmet, der han jobbet fram til 2015