Toppblogger shoppet bort formuen og fikk millionsmell: - Følte livet var over

Nå vil Andrea Badendyck (20) advare andre.

ÅPENHJERTIG: En av Norges største bloggere, Oslo-jenta Andrea Badendyck (20) prøvde å fortrenge sitt skyhøye forbruk i lang tid. Så kom skattesmellen. Foto: Andreabadendyck.blogg.no
ÅPENHJERTIG: En av Norges største bloggere, Oslo-jenta Andrea Badendyck (20) prøvde å fortrenge sitt skyhøye forbruk i lang tid. Så kom skattesmellen. Foto: Andreabadendyck.blogg.noVis mer

(Dagbladet): - Alt gikk galt, sier toppbloggeren Andrea Badendyck (20) til Dagbladet.

Søndag kveld delte Oslo-jenta en opplevelse med leserne sine som satt langt inne.

I et langt blogginnlegg skriver Badendyck, som i en årrekke har vært en av Norges mest populære bloggere, om hvordan hun som 18-åring tjente nærmere 100 000 kroner i måneden.

- Det ble en rus Etter hvert mistet hun fullstendig kontrollen over forbruket. Hun svidde av store summer på dyr husleie, luksuriøse reiser og restaurantbesøk. Å shoppe ble like vanlig som å bytte sokker.

«Pengene rant inn og jeg ante ikke hvor mye jeg brukte hver måned ... Jeg fant ut at det var måneder jeg hadde brukt opp mot 80-90 000 kr, noe som er helt SINNSSYKT.», skriver hun i innlegget.

20-åringen, som startet å blogge allerede som 13-åring, forteller til Dagbladet at hun forsøkte å fortrenge det enorme forbruket.

- Det eneste jeg brydde meg om var å kjøpe mer. Det ble en rus. Jeg var ung, hadde mye penger og ønsket meg veldig mye. Men jeg visste hele tida at det var galt.

Følte seg ensom Mens forbruket fortsatte i samme tempo, sluttet Badendyck på videregående for å drive med bloggen på fulltid. Det ville gjøre henne lykkelig - trodde hun.

Men etter hvert begynte Oslo-jenta å føle seg ensom.

- Jeg hadde ikke noen rutiner og hverdag, slik som andre rundt meg. Det var en kjip tid der jeg satt mye hjemme, og følte at livet mitt var litt meningsløst. Jeg merket ikke forskjell på hverdag og helg, sier hun.

For å fylle tomrommet shoppet hun enda mer.

- Det ga meg en lykkefølelse, men også dårlig samvittighet. Det var nesten ingen som visste hvor mye penger jeg faktisk brukte, og jeg holdt mye for meg selv.

Skattesmell Vendepunktet ble, utrolig nok, en skyhøy skattesmell.

Skatteetaten hadde gått gjennom flere år i Badendycks bloggarkiv og funnet ut at verken annonseinntekter eller gaver fra produsenter var skattet av.

POPULÆR: Andrea Badendyck startet å blogge som 13-åring i 2008. Leserskaren vokste i rekordfart, og annonseinntektene fulgte etter. Som 18-åring hadde Badendyck en månedlig inntekt på nærmere 100 000 kroner. Da gikk det galt. Foto: Andreabadendyck.blogg.no
POPULÆR: Andrea Badendyck startet å blogge som 13-åring i 2008. Leserskaren vokste i rekordfart, og annonseinntektene fulgte etter. Som 18-åring hadde Badendyck en månedlig inntekt på nærmere 100 000 kroner. Da gikk det galt. Foto: Andreabadendyck.blogg.no Vis mer

Det endte med en smell på godt over én million kroner.

- Å få den beskjeden var helt forferdelig. Jeg følte at livet var over. I dag er jeg bare takknemlig. Det ble redningen, sier Badendyck.

Flyttet hjem I fjor sommer flyttet 20-åringen tilbake til foreldrene. Hun har fått en nedbetalingsplan, og lever på 11 000 kroner i måneden.

Planen er å bo hjemme til alle utgiftene er betalt. Så vil hun spare opp nok egenkapital til å kjøpe egen leilighet. 

- Jeg har kastet millioner ut av vinduet, og kommer nok aldri til å bli så rik som jeg var. Man vet aldri hvor lenge bloggen varer, så å investere i egen bolig er det viktigste jeg kan gjøre akkurat nå, sier bloggeren.

Å fortelle hele Norge om pengesmellen har ikke vært enkelt.

Vil advare andre - Jeg var dødsredd - det er jo flaut å fortelle at en ikke har kontroll på økonomien. Men tilbakemeldingene har vært utelukkende positive, noe som overrasket meg veldig, sier hun.

Badendyck håper åpenheten kan bidra til å hjelpe andre med liknende utfordringer.

- Ingen er alene, og jeg vil advare andre mot å gå i samme fella som meg. Penger gjør deg ikke alltid lykkelig.

Bloggeren opplyser at hun per dags dato skylder Skatteetaten i overkant av 200 000 kroner, og er ferdig med nedbetalingen i mai neste år.

- Med å bryte tabuet Forbrukerøkonom Silje Sandmæl synes det er flott at Badendyck velger å dele sin historie, og tror det kan være med å bryte tabuet rundt personer som sliter med privatøkonomi.

- Og det er utrolig viktig, sier Silje Sandmæl.  

Sandmæl har selv jobbet aktivt mot barn og unge i skolen de siste ti åra, og har blant annet vært med å utforme det digitale undervisningsopplegg «Lærepenger», som gir barn en grunnleggende forståelse av privatøkonomi.  

Hun beskriver det som livsviktig at privatøkonomi må inngå i grunnskolens pensum, da det er vanskeligere å snu en dårlig trend, framfor å skape en god.  

- Fristelser tar overhånd - Vi ser at det er altfor sent å lære elever om forbruk og privatøkonomi når de har nådd ungdomsskole og videregående. Unge i dag vokser opp i et forbrukersamfunn, hvor det er flere varer og tjenester enn tidligere.

- Vi ser at mange får betalingsproblemer, nettopp fordi fristelsene tar overhånd.  

- Hvor tabu er det å snakke om privatøkonomi?

- Vi er jo veldig flinke til å sette stempel på mennesker. Med janteloven her til lands skal man helst ikke snakke om økonomi. Dersom man tjener for mye, da man kan bli stemplet som selvgod. Dersom man har betalingsproblemer, eller tjener for lite kan man bli stemplet som mislykket.  

- Det vi ser er at åpenhet rundt problemene og det å søke hjelp er løsningen for å komme seg ut av det, sier Sandmæl.

VIKTIG MED ÅPENHET: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl tror Badendycks historie kan være med å bryte tabuet rundt personer som sliter med privatøkonomi. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VIKTIG MED ÅPENHET: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl tror Badendycks historie kan være med å bryte tabuet rundt personer som sliter med privatøkonomi. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer