Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Marcus og Martinus:

Topper lista over Erna Solberg og Magnus Carlsen: - Vi ser opp til mange av de som er med i kåringen

Marcus og Martinus Gunnarsen er årets største kjendiser. 

TOPPER KJENDISKÅRING: De er bare 14 år, men Marcus og Martinus Gunnarsen (14) har vært på «alles» lepper i år. Dagbladet og Seoghør.no kårer popidolene til årets største kjendis(er). Foto: Fred Jonny / ANTI 
TOPPER KJENDISKÅRING: De er bare 14 år, men Marcus og Martinus Gunnarsen (14) har vært på «alles» lepper i år. Dagbladet og Seoghør.no kårer popidolene til årets største kjendis(er). Foto: Fred Jonny / ANTI  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) : Det har vært et godt år for popmusikk både der ute i verden og her hjemme, men få kan skilte med like stor suksess som tvillingbrødrene Marcus og Martinus Gunnarsen (14).

Guttene fra Trofors i Nordland har spilt rundt om i hele Skandinavia, solgt ut Oslo spektrum to ganger og er strømmet millioner av ganger på diverse musikktjenester. Da superduoen opptrådte med flere låter på Nobelkonserten i desember, er det anslått at opptredenen gikk ut til nærmere 300 millioner TV-seere i omlag 130 land.

Det indikerer greit hvordan det norske musikkeventyret har skutt fart langt utover landegrensene.

Alt startet da de i 2012 vant Melodi Grand Prix junior med låta «To dråper vann». I år - fire år og utallige konserter senere - feide de alle andre kandidater unna i kåringen som Årets største kjendis(er).

Juryen har bestått av kjendisjournalistene i Dagbladet og Se og Hør.

- En ære

14-åringene er ikke i tvil om at det er stort.

- Det er først og fremst en ære. Nei altså, det kom veldig overraskende på oss og vi må bare si tusen, tusen takk, sier Marcus til Dagbladet og fortsetter:

STARTET HER: I 2012 vant gutta barneutgaven av Melodi Grand Prix, noe som straks åpnet mange dører for dem. Nå er de to av landets bestselgende artister. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
STARTET HER: I 2012 vant gutta barneutgaven av Melodi Grand Prix, noe som straks åpnet mange dører for dem. Nå er de to av landets bestselgende artister. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Vi ser opp til mange av de andre som er med i denne kåringen, så det er litt rart å vinne. Vi er store fans av flere av de andre, forklarer han.

Tenåringene har gruset norske profiler som Gunhild Stordalen, Erna Solberg, Thomas Hayes og Therese Johaug i kjendiskåringen, så det er lett å tro på dem når de sier at de har idoler blant de andre kandidatene. Marcus understreker at de har jobbet hardt i hele år.

Selv om guttene fortsatt ikke har gått ut av ungdomsskolen, har de likevel flere reisedager i året enn de fleste forretningsfolk. Når Martinus blir bedt om å oppsummere 2016, karakteriserer han det først og fremst som merkelig.

- Det føles ganske sprøtt, og noen ganger helt uvirkelig. At vi skulle få fylle Oslo Spektrum, opptre på Nobelkonserten, være på «Skavlan», gi ut bok, møte statsministeren flere ganger og se at sangene våres blir spilt så mye overalt - det er fantastisk, forklarer han og fortsetter:

- Og det aller beste er at hver gang vi kommer til et sted for å spille, så venter fansen på oss. Vi har verdens beste fans, sier 14-åringen.

DIREKTE FRA SLETTA: Søndag fikk vi besøk av Marcus & Martinus og boybandet Suite 16 i DBTVs Norway Cup-studio. Få med deg minikonserten de holdt og artistenes beste sjekketips her. Video: DBTV Vis mer

- To vanlige gutter

Utenfor hoteller står jublende jenter i alle aldre, og på første rad står alltid den ivrigste fansen. På Instagram finnes det hundrevis av fankontoer og i kommentarfelt under alt gutten legger ut er det lange diskusjoner.

I sommer var det hysteri i Sverige, og guttene måtte blant annet avlyse en konsert. Da de skulle spille på «Allsang på skansen» forberedte produksjonen seg på mulig kaos. Hjemme i Trofors får heller ikke gutta være i fred. Flere fans møter opp på dørstokken til de 14 år gamle popidolene.

KAOS: Horder med jenter dukket opp da tvillingbrødrene spilte på Gröna Lund i Stockholm i sommer. Tre timer før konsertstart ble inngangen stengt fordi det hadde dukket opp så mange fans. Foto: Izabelle Nordfjell/TT / NTB scanpix
KAOS: Horder med jenter dukket opp da tvillingbrødrene spilte på Gröna Lund i Stockholm i sommer. Tre timer før konsertstart ble inngangen stengt fordi det hadde dukket opp så mange fans. Foto: Izabelle Nordfjell/TT / NTB scanpix Vis mer

På spørsmål om hvordan man klarer å ha bakkekontakt i en slik situasjon, forklarer gutta at det å være hjemme på Trofors hjelper mye på.

- Vi er bare oss selv hele tida, og selv om det er mye som skjer så er vi to helt vanlige gutter. Men å få være hjemme noen uker nå i jula med mamma, pappa og Emma (lillesøster, jour anm) har vært veldig fint. I Trofors slapper vi helt av, henger med venner og spiller fotball, sier Martinus.

Reising blir det fort mer av i framtida. I år debuterte gutta med sine første engelske sanger, som igjen når ut til et enda større publikum. Framtidsmålet er stort.

- Det var også første gang vi laget musikk på engelsk i år så drømmen er jo å få reise masse framover, sier Marcus.

Slipper ikke unna

Det nærmer seg nyttår for 14-åringene, og forsettene er allerede satt. Marcus vil gjerne bruke telefonen litt mindre, men bortsett fra det har de samlede forsetter om å synge mer og å holde seg i form. Neste år starter stort, for allerede om noen få uker er tvillingene filmaktuelle.

- Det er mye som skal skje i 2017. I januar har vi premiere på filmen vår «Sammen om drømmen», som skal gå på kino i Norge, Sverige, Danmark og Finland - med premiere på samme dag, forklarer de.

I februar skal de igjen til Sverige, der de skal holde to konserter i nasjonalarenaen Globen. Og for ordens skyld: Begge showene er for lengst utsolgt.

Og hvis du tror at stjernene er fritatt fra hverdagslige ungdomsskoleplikter som lekser og prøver - glem det. Der setter lærerfaren deres foten ned.

- Vi har veldig bra lærere og rektor på skolen som hjelper oss masse. Og så er vi ekstra heldig siden pappa er lærer. Er vi på reise så har vi med oss et opplegg så vi får gått gjennom det samme som de andre gjør på skolen, sier Martinus.

- Vi slipper ikke unna lekser om dere trodde det! Skole er veldig viktig for oss. Skal vi få reise så mye som vi har gjort i år, er regelen at vi må ha gode karakterer, avslutter Marcus.

BIEBER-TENDENSER: Det var lange køer utenfor operataket 20. august. Tvillingparet Marcus og Martinus sin konsert ble utsolgt på få timer. De første i køen hadde ventet i ti timer for å se idolene sine. Video: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!