Tør du tro på Stella Mwangi etter dette?

Sistesjansen viste hvor uforutsigbart MGP er.

 Videre til finalen: The Lucky Bullets seier i Sistesjansen er nok et eksempel på at MGP er vanskelig å spå utfallet av.                    Foto: Håkon Eikesdal
Videre til finalen: The Lucky Bullets seier i Sistesjansen er nok et eksempel på at MGP er vanskelig å spå utfallet av. Foto: Håkon EikesdalVis mer

Du får ingen krystallkulepris for å spå at Stella Mwangi vinner Melodi Grand Prix. Det hevder vi skråsikkert, alle mann, etter å ha vært vitne til at låta funker på scene, iTunes og ikke minst, at den tiltrekker seg tv-seernes sms-er.

Kan snu Men fremdeles er det vel et lite nervøst smil på leppene til de som hevder at seieren er Stellas i offentligheten. For er det noe vi har lært av et tiår med reality så er det at seernes oppadpekende sms-tomler kan endres til en knallhard ørefik raskere enn du kan si «Maria Haukaas Storeng i Idol 2004» eller «Dag i Korslaget» eller bare «Mo».

Sikkerhetsnett TV-seernes uregjerlige tomler er nok også en av grunnene til at NRK tviholder på Sistesjansen. Her har kanalen en mulighet til å ta regi og begrense skadeomfanget av det norske folks herjinger. Delfinalen er et sikkerhetsnett som fanger opp låtene tv-seerne ikke visste de ville ha, eller som de ikke stemte på fordi man regnet dem som «trygge».

Forhåndsfavorittene røk ut Både Use Me og Susperia var forhåndsfavoritter i hver sin delfinale, og «tilfeldigvis» var dagens intrikate duellsystem lagt opp slik at de begge hadde mulighet til å gå videre. Og likevel hadde folket bestemt seg for noe annet, stikk i strid med mange, deriblant mine, spådommer igår.

Saudamannen For det er umulig å si hva folk vil ha. I årets delfinaler har jeg gjettet feil på hvem som skulle gå videre, mamma har gjettet feil og mine musikkjournalistkolleger har gjettet feil. Ingen vet, ingen unntatt Bjørn Eidsvåg.

Han ser Veteranartisten fra Sauda har under hver delfinale uttalt seg skråsikkert om hvem som går videre. Og han har hatt rett. Hver gang, med et hederlig unntak på seiersstreken i går (men han gjetta riktig i hver duell). Hvordan gjør han det? Jeg kontaktet ham for å kryste ut av ham hemmeligheten, men det var like effektivt som å lese boka til Joralf Gjerstad for å lære healing. Bjørn Eidsvågs svar: «Jeg vet da litt om hva det norske folk vil ha. En dag kan jeg fortelle deg om hvilke tegn jeg leser». Vår nye profet hadde følgende signatur: «Hilsen Saudamannen».

En gammel drøm Kjør gravejournalistikk. Hvem er denne mannen? Norsk Pop & Rockleksikon forteller at begrepet «å se» er sentralt i sangene hans. Eidsvåg er med andre ord Han Som Ser, men synet har ikke alltid vært like glassklart. Under Melodi Grand Prix i 1985 ble Bjørn Eidsvåg ikke bare hederlig slått av Bobbysocks, men også overkjørt av Mia Gundersen, Olav Stedje, Jonas Fjeld, Anita Skorgan og endte til slutt MGP-karrieren med en sjuendeplass.

Mysteriet deg Det har ikke lykkes Dagbladets graveteam å komme til bunns i hva som skjedde i dagene etter dette, men vi kan dokumentere at Eidsvåg reiste seg som en fugl føniks og tok fullstendig kontroll over nordmenns smak. Han har holdt seg på toppen av salgslistene like fram til i dag, og holder seg ikke bare like ung, han virker også til å bli yngre.

Oppe for show Vi vil på det sterkeste oppfordre alle som sitter med opplysninger om saken om å ta kontakt. I mellomtida vet vi i det minste hvem vi skal se til for å finne ut hva framtida vil gi. Stella Mwangi vinner. Det er jeg helt sikker på. Iallfall til Eidsvåg sier noe annet.

Overrasket:: Sie Gubba danket ut forhåndsfavorittene Use Me. 
Foto: Håkon Eikesdal
Overrasket:: Sie Gubba danket ut forhåndsfavorittene Use Me. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer