Sophia Bush:

Tordner: - Jævler

Flere kjendiskvinner raser mot abortkjennelsen.

RASER: En rekke kjendiskvinner reagerer etter at amerikansk høyesterett fjernet abortretten i USA. Blant andre Sophia Bush. Foto: Chelsea Lauren/Shutterstock/NTB
RASER: En rekke kjendiskvinner reagerer etter at amerikansk høyesterett fjernet abortretten i USA. Blant andre Sophia Bush. Foto: Chelsea Lauren/Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag kom amerikansk høyesterett med sin avgjørelse om Roe vs Wade-kjennelsen fra 1979, som har sikret kvinners rett til abort i USA i flere år.

USA har ingen nasjonal abortlov, men Roe vs Wade har sikret kvinners rett til abort likevel. Nå vil det bli forbudt å ta abort i en rekke stater, etter at høyesteretten fjernet den føderale abortretten.

ABORT: Leder i Representantenes hus i USA, Nancy Pelosi var tydelig preget da hun inntok talerstolen for å snakke om at USAs høyesterett fjerner abortretten. Vis mer

Til nå har kjennelsen fått stor oppmerksomhet, og det har vært store protester utenfor høyesteretten.

Også flere amerikanske kjendiskvinner uttrykker sin avsky i sosiale medier, deriblant komiker Amy Schumer (41). Hun har selv vært en tydelig motstander til høyesterettsdommen, blant annet ved å dukke opp i flere abortdemonstrasjoner.

«Seine aborter via skoleskyting er fortsatt tilgjengelig», skriver hun blant annet på Instagram, til en Twitter-melding om kjennelsen.

«Vi bør ikke bestemme rettighetene våre ved å tolke intensjonene til en gjeng slaveeiende voldtektsmenn som har vært døde i hundrevis av år. Og kvinners kroppslige autonomi bør ikke bestemmes av menn som har blitt anklaget for seksuelle overgrep», tordner hun videre.

- GUDS VILJE: Republikaneren Richard Mourdock kjemper om en plass i senatet, og det var under en debatt der abortspørsmål var et av temaene at han sa at graviditet etter voldtekt er guds vilje. Video: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Også tidligere førstedame i USA, Michelle Obama, har delt sine tanker om kjennelsen.

«I dag er jeg knust. Jeg er knust for mennesker rundt i dette landet som nettopp mistet sin fundamentale retten til å fjøre valg om deres egen kropp (...) Dette er hva våre mødre, bestemødre og oldemødre gikk gjennom, og nå er vi her igjen».

«Så ja, jeg er knust. Knust for tenåringsjenta, full av liv og glede, som ikke får gå ferdig skolen eller leve det livet hun ønsker fordi staten hennes kontrollerer hennes reproduktive valg (...)».

«Hjertene våre er kanskje knust i dag, men i morgen kan vå stå opp og finne motet til å jobbe videre mot et USA vi alle fortjener. Vi har så mye igjen å presse på for, å samles for, å snakke for - og jeg vet at vi kan gjøre dette sammen».

Skuespiller Sophia Bush, kjent fra «One Tree Hill» er heller ikke nådig i sin kritikk mot avgjørelsen.

«Dette handler ikke om liv. Det handler om kontroll. Kvinner kommer til å dø. Det republikanske parti, dere klarer dette», skriver hun på Instagram, mens på Twitter legger hun til:

«De vil aldri stoppe abort. Bare trygg abort. Dette handler ikke om liv. Det handler om kontroll. De jævlene».

Skuespiller Alyssa Milano skriver at det er en trist dag for USA.

«Å forby abort handler om å kontrollere kvinner og transmenn. Det handler om hvit overherredømme, patriarkatet og kvinnehat. Det er en trist dag for Amerika».

Modell Hailey Bieber beskriver avgjørelsen som skummel.

«Wow ... Jeg er målløs. For et ekstremt tap og skuffelse. Dette er veldig, veldig skummelt».

Monica Lewinsky, som havnet i rampleyset etter en affære med tidligere president Bill Clinton, nøyer seg med å rette et stort «fuck you» til flere i høyesteretten.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer