Prins Charles:

Tragedien som rammet på skiferie

Det var så vidt prinsen kom seg unna like hel. Kameraten mistet livet.

TRAGEDIESTED: Prins William og prins Charles på skitur i Klosters, der den tragiske hendelsen fant sted i 1988. Foto: Andy Mettler/ REUTERS/ NTB
TRAGEDIESTED: Prins William og prins Charles på skitur i Klosters, der den tragiske hendelsen fant sted i 1988. Foto: Andy Mettler/ REUTERS/ NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prins Charles (73) kom seg unna ulykken - så vidt - men kameraten mistet livet.

Det var i 1988 prins Charles og prinsesse Diana reiste til skiresorten Klosters i Sveits sammen med en rekke venner.

- Dette er jo mange år siden, men det er klart at det var en traumatisk opplevelse for prins Charles som helt sikkert har preget ham hele livet, forteller Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, om reisen som endte med tragedie.

Blant vennene som var med på turen var blant annet prins Andrew, Sarah Ferguson og majoren Hugh Lindsay.

Det som skulle ha vært en fin vennetur, endte på høydramatisk vis. Deler av vennegjengen ble tatt av et snøskred i skibakken. Hugh Lindsay mistet livet.

PÅ BESØK: Prins Charles overrasker stjernene i såpeoperaen under sitt besøk den 1. april. Video: The royal family channel. Reporter: Anabelle Bruun. Vis mer

- Prins Charles var naturligvis i sjokk den gangen ulykken skjedde, og ifølge prinsesse Diana måtte hun ta seg av alt det praktiske etterpå fordi Charles var helt ute av seg, forteller Vagle.

Visste ikke om prins Charles var i live

Da snøskredet var et faktum ble det slått alarm på Buckingham Palace, og i en periode visste ikke kongefamilien om tronarvingen var i live.

Den britiske kongefamilien hadde fått beskjed om at en mann hadde mistet livet i skredet, og dronning Elizabeth og de andre satt en stund i uvitenheten om prins Charles var den omkomne.

- Det må naturligvis ha vært smertefullt for dronningen og resten av familien ikke å vite om prins Charles var tatt av skredet eller ikke, og dronningen forberedte seg nok på det verste, uttaler Vagle til Dagbladet.

BEGRAVELSEN: Bildet er fra da prins Charles var på vei til vennens begravelse i mars 1988. Foto: Steve Back/Daily Mail/REX/NTB

BEGRAVELSEN: Bildet er fra da prins Charles var på vei til vennens begravelse i mars 1988. Foto: Steve Back/Daily Mail/REX/NTB

Vis mer

Kongehuseksperten fortsetter:

- Lettelsen var selvsagt stor da hun fikk høre at sønnen var i live, men tapet av familievennen Hugh Lindsay var likevel det som overskygget alt.

Hjalp de andre

Prins Charles og prinsesse Diana ble heldigvis ikke skadd av skredet, de forsøkte også å hjelpe de andre skadde.

I tillegg til Hugh Lindsay, ble også Patricia Palmer-Tomkinson tatt av skredet. De ble begge fraktet til et sykehus i nærheten av Davos.

Lindsay ble erklært død da han kom frem til sykehuset, og ble med det bare 34 år gammel. Palmer-Tomkinson overlevde, men hadde pådratt seg alvorlige skader. Hun fikk livreddende førstehjelp og lå på sykehuset i fire måneder etter hendelsen.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 25.11.2012 ÅPNER OPP: Prins Charles overrasker britene med et åpenhjertig intervju om sin egen dødelighet. Video: Slottet. Vis mer

Både hun og ektemannen, Charles Patricia-Tomkinson har vært nære venner av prins Charles helt siden 1970-tallet.

Hadde ham med hjem

Prins Charles, prinsesse Diana, Sarah Ferguson og resten av reisefølget hadde med seg liket av den avdøde vennen om bord da de returnerte til London.

MED HJEM: Den avdøde ble fraktet på samme fly som vennegjengen tok hjem igjen. Foto: Nils Jorgensen/REX/NTB
MED HJEM: Den avdøde ble fraktet på samme fly som vennegjengen tok hjem igjen. Foto: Nils Jorgensen/REX/NTB Vis mer

De kom tilbake 11. mars 1988, dagen etter ulykken. Hjemreisen ble fremskyndet som følge av den tragiske hendelsen.

Ifølge Vagle, skal prins Charles ha følt på skyld i ettertid.

- Han skal blant annet ha skrevet i et brev: «Jeg synes fortsatt det er vanskelig å forstå hvorfor jeg overlevde og han ikke gjorde det».

Vagle følger opp:

TRIST: Prinsesse Diana var tydelig preget da de returnerte etter reisen hvor den tragiske hendelsen fant sted. Foto: Mike Forster/Daily Mail/REX/NTB
TRIST: Prinsesse Diana var tydelig preget da de returnerte etter reisen hvor den tragiske hendelsen fant sted. Foto: Mike Forster/Daily Mail/REX/NTB Vis mer

- Den tragiske hendelsen skal også ha vært med på å gjøre den allerede vanskelige relasjonen mellom Charles og Diana enda vanskeligere. I en biografi om sistnevnte heter det faktisk at hun beskyldte ham for å være hensynsløs ved å velge en så risikofylt løype.

Netflix-historie

Den grusomme hendelsen har i nyere tid blitt portrettert i «The Crown» på Netflix, noe som har skapt sterke reaksjoner.

Den avdødes enke, Sarah Horsley, langet ut mot strømmegiganten etter at dødsulykken ble inkludert i TV-serien. Ifølge henne selv var det uten hennes tillatelse.

Horsley jobbet på tiden i presseavdelingen på Buckingham Palace, og ventet barn med ektemannen da han så brutalt mistet livet.

I «The Crown»-episoden blir navnet hennes nevnt for dronningen.

- Jeg ble forferdet da jeg fikk vite at episoden ville bli spilt inn, og jeg ble veldig bekymret for hva slags påvirkning det ville få for dattereren min, har Horsley tidligere uttalt til The Telegraph.

HARDT UT: Hugh Lindsays enke avbildet i 1990. Hun var ikke fornøyd med at serien tok opp dødsulykken. Foto: Rex/NTB
HARDT UT: Hugh Lindsays enke avbildet i 1990. Hun var ikke fornøyd med at serien tok opp dødsulykken. Foto: Rex/NTB Vis mer

Enken hevdet at hun har henvendt seg til produksjonen og innstendig bedt om at de ikke måtte bruke ulykken i serien. Noe de altså ikke skal ha lyttet til.

- Jeg regner med at medlemmer av kongefamilien bare er nødt til å smile og holde ut, men for meg er dette en veldig privat tragedie, sa hun til The Telegraph.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 07.01.2013 BLIR BESTEFAR: Prins Charles snakker om ansvaret som følger med det å bli bestefar og om bekymringene over at yngstesønnen er i Afghanistan. Video: NTB Scanpix Vis mer

Avisa meldte også om at produsentene skal ha svart på henvendelsen fra enken, hvor de skal ha uttrykt forståelse og lovet å håndtere episoden med full integritet.

- I kjent stil har ikke kongefamilien kommentert det faktum at «The Crown» hadde med ulykken i en episode, men det er vel ikke vanskelig å forestille seg at de som alle andre synes det er vanskelig når gamle sår rives opp igjen, mener kongehusekspert Vagle.

Reddet

Forfatteren Santa Montefiore har tidligere uttalt overfor Se og Hør at hun har prins Charles å takke for at mora hennes overlevde snøskredet.

Montefiore var 18 år gammel da snømassene holdt på å ta moren, Patricia Palmer-Tomkinson.

PÅ SKI: Her er prins Charles og den nære vennen Charles Palmer-Tomkinson i Klosters. Foto: Mike Forster/REX /NTB
PÅ SKI: Her er prins Charles og den nære vennen Charles Palmer-Tomkinson i Klosters. Foto: Mike Forster/REX /NTB Vis mer

Da Montefiore snakket med Se og Hør om hendelsen i 2015 kunne hun fortelle at både faren og prins Charles hadde gjort iherdig innsats for å redde moras liv.

- Faren min og prinsen av Wales gravde etter mamma med hendene, de gjorde alt de kunne for å finne henne, uttalte Montefiore til Se og Hør om den dramatiske ulykken.

Montefiores far, den olympiske skiløperen Charles Palmer-Tomkinson, var i sin tid den som fikk prins Charles til å bli skientusiast.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer