Golden Globes

Trampet inn i rasismeskandale

Den omstridte prisutdelingen Golden Globe var tilbake i natt.

ÅRETS VERT: Jerrod Carmichael ledet årets Golden Globe-utdeling fra Beverly Hilton-hotellet i Beverly Hills. Foto: Polk/NBC via AP
ÅRETS VERT: Jerrod Carmichael ledet årets Golden Globe-utdeling fra Beverly Hilton-hotellet i Beverly Hills. Foto: Polk/NBC via AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Den kjente prisutdelingen gikk i natt av stabelen for første gang siden utdelingen og organisasjonen bak den, Hollywood Foreign Press Association (HFPA), ble rammet av anklager om manglende mangfold og korrupsjon i 2021.

Stjernen kom opp den røde løperen utenfor Beverly Hilton-hotellet i Beverly Hills.

Se vinnerne i faktaboksen under

Og årets vert, Jerrod Carmichael, nølte ikke med å gå inn på skandalen.

- Rasistisk

- Velkommen til den 80. årlige Golden Globe-utdelingen. Jeg er verten deres, Jerrod Carmichael. Og la meg fortelle hvorfor jeg er her. Jeg er her fordi jeg er svart, sa Carmichael i åpningsmonologen til nølende latter fra det stjernespekkede publikummet og fortsatte:

- Jeg vil ikke si at de var en rasistisk organisasjon. Men de hadde ikke et eneste svart medlem før George Floyd døde. Så gjør hva dere vil med den informasjonen.

Carmichael gjorde det også klart at han hadde takket nei til å møte HFPA-presidenten, Helen Hoehne, før utdelingen, og at han hadde tatt jobben for pengene og for å hedre film- og TV-bransjen.

Anklager

Golden Globes har tradisjonelt vært løsere i snippen og et vorspiel til Oscar-utdelingen. Men i fjor ble utdelingen boikottet av både hollywoodstjernene og filmstudioene etter flere anklager om hvordan Hollywood Foreign Press Association ikke var mangfoldig nok, og at medlemmene angivelig skal en rekke etiske overtramp ved å ta imot gaver fra filmstudioene.

Ifølge en reportasje i Los Angeles Times var det ingen afroamerikanere blant organisasjonens 87 medlemmer. Ifølge en annen reportasje fra New York Times fikk medlemmene, som består av utenlandske journalister basert i Los Angeles, rundt 3 millioner dollar (om lag 30 millioner kroner) i lønn fra organisasjonen. Ifølge reportasjen ble det også jevnlig begått en lang rekke etiske overtramp i forholdet til hollywoodstjernene de deler ut priser til.

VANT: Natt til 1. mars vant avdøde Chadwick Boseman Golden Globe-prisen for beste mannlige skuespiller i en dramafilm. Enka Taylor Simone Ledward holdt tårevåt takketale på vegne av ektemannen. Video: AP Vis mer

Fest

Det førte til et massivt press mot organisasjonen, som nå hevder at de har endret flere av måtene de opererer på. De har også økt antallet medlemmer til 96 - hvor av seks er afroamerikanere. I tillegg har de nå 103 stemmeberettigede, som ikke er medlemmer.

Og etter ett år med boikott var Hollywood tilsynelatende klare for å feste igjen, skriver AP.

Også i år var det tvil om hva som ville skje med utdelingen, men store deler av Hollywood så ut til å slutte opp om utdelingen.

På forhånd var det planlagt hyllester av Eddie Murphy og Ryan Murphy. Ana de Armas, Jenna Ortega, Billy Porter, Tracy Morgan, Jennifer Coolidge og Quentin Tarantino var ble stjernene som deler ut priser. Sean Penn var også bedt om å introdusere en tale fra Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj.

Stjernene Tom Cruise og Brendan Fraser var blant dem som på forhånd varslet at de ikke ville komme til årets utdeling.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer