KOMMER PÅ TV:  Detter er syv av tolv transpersoner tv-seerne får muligheten til å følge på NRK til neste år. Foto: Christine Heim
KOMMER PÅ TV: Detter er syv av tolv transpersoner tv-seerne får muligheten til å følge på NRK til neste år. Foto: Christine HeimVis mer

Trans-serie ble for kontroversiell for TVNorge

Sendes i stedet på NRK.

||| - Vi har gått litt under huden og får høre tanker om hvordan de lever livet sitt.

Det sier executiv produsent Morten Nils Skovdahl hos produksjonsselskapet Limelight om den nye tv-serien som dokumenterer livet til transpersoner i Norge og Sverige.

Under våren 2009 startet de produksjonen av dokumentarserien, som følger 12 ulike transpersoner.

Feil profilSerien skulle opprinnnelig skulle sendes på TVNorge, men etter at kanalens programdirektør, Eivind Landsverk, så det første programmet, bestemte han seg for å forkaste den.

- Dette er et ganske kontroversielt tema, og vi blir jo veldig ofte beskyldt for å være spekulative, så da jeg så det første programmet tenkte jeg at dette kan ikke vi sende, sier Landsverk til Dagbladet.

Fordi TVNorge har en profil som en ren underholdningskanal, mente han at det ville være vanskelig for kanalen å få nok troverdighet til å vise dokumentarserien, og anbefalte produsenten å heller forsøke en kanal med en litt annen profil.

- Vart portrettOg de fikk napp hos NRK.

- Vi syntes dette var et vart og fint portrett av disse menneskene, egentlig ganske konfliktfritt vil jeg si, sier prosjektsjef for TV i NRK Drama, Peter Wallace, til Dagbladet.

- Vi ble veldig sjarmert av dem og valgene de har gjort. Det mest sjarmende var egentlig normaliteten ved det hele, sier han.

PROFILERT:  Den svenske stand-up komikeren Sara Lund Claes er en av transpersonene i serien som skal vises på NRK. Foto: Christine Heim
PROFILERT: Den svenske stand-up komikeren Sara Lund Claes er en av transpersonene i serien som skal vises på NRK. Foto: Christine Heim Vis mer

Serien på åtte programmer skal sendes en gang i løpet av 2010, høyst sannsynlig før sommeren, og det jobbes for tiden med å finne et passende navn.

Tabubelagt- Vi følger transpersonene litt i det daglige liv, og ser litt av alle utfordringene de står ovenfor, forklarer Morten Nils Skovdahl.

- Vi får også vite at det å være transperson er vanligere en man tror, i hvert fall i følge dem selv. De mener at det er veldig tabubelagt og ønsker å vise at de også er veldig vanlige mennesker, sier han.

De tolv ulike personene serien følger er fra rundt 30 til rundt 60 år, både fra Norge og Sverige. Den mest profilerte er sannsynligvis svensken Sara Lund Claes fra Malmø, en stand-up komiker som også reiser rundt og holder forelesninger om transpersoner.

Motvirke fordommerSkovdahl skjønner at serien kan oppfattes som kontroversiell.

- Jeg tror mange vil gå inn med fordommer, men så tror jeg at det bildet forsvinner når de ser programmet, de er jo akkurat som deg og meg. Jeg er glad vi lagde denne serien. Det har i hvert fall gjort mitt syn annerledes, og det er det jeg har lyst til å bringe fram i denne serien, sier han.

MED RØDE NEGLER:  Her er fotografert ved en bro. Foto: Christine Heim
MED RØDE NEGLER: Her er fotografert ved en bro. Foto: Christine Heim Vis mer

Også Peter Wallace hos NRK håper at serien kan bidra til å motvirke fordommer.

- Det håper vi jo alltid i slike situasjoner, og jeg ville gjette veldig sterkt på det. Det er veldig morsomt å se på noen av de menneskene de møter, og hvor mye respekt de egentlig får.

IDENTITET:  Serien handler mye om identitet, her representert ved Kaia. Foto: Christine Heim
IDENTITET: Serien handler mye om identitet, her representert ved Kaia. Foto: Christine Heim Vis mer