Melania Trump:

Tre antrekk er verdt mer enn en årslønn. Det er bare en brøkdel av førstedamens garderobe

Melania Trumps garderobe setter Michelle Obama og Jacqueline Kennedy i skyggen.

BARE EN BRØKDEL: Dette er tre antrekk Melania Trump har fått oppmerksomhet for det siste året. Grovt regnet kan man si at de tre antrekkene, fra Dolce & Gabbana, Calvin Klein, Hermes og Jesus Del Pozo, er verdt 650 000 kroner - uten at man teller med skoene. Foto: NTB scanpix
BARE EN BRØKDEL: Dette er tre antrekk Melania Trump har fått oppmerksomhet for det siste året. Grovt regnet kan man si at de tre antrekkene, fra Dolce & Gabbana, Calvin Klein, Hermes og Jesus Del Pozo, er verdt 650 000 kroner - uten at man teller med skoene. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Det har nå gått over ett år siden Donald J. Trump (71) ble valgt til USAs president. Han ble innsatt i stillingen i januar, og har skapt overskrifter med sine uttalelser på daglig basis siden den gang.

Det samme har hans kone og USAs førstedame, Melania Trump (47). Eksperter uttalte nylig til Dagbladet at forbruket hennes i løpet av det siste året har vært uten sidestykke, mye på grunn av hennes eksklusive og ekstravagante garderobe.

Ikledd luksusplagg fra deriblant Chanel, Fendi, Ralph Lauren og Christian Louboutin, har hun reist verden rundt. Ifølge Business Insider setter Melania forgjengerne sine i skyggen når det kommer til garderobens totalpris.

KUNNE BETALT FOR UTDANNELSE: Melania Trump hadde på seg denne Fendi-drakken da hun besøkte Asia tidligere i høst. Den selges for 39 000 norske kroner. Totalt er det anslått at antrekkene hun brukte på turen kunne betalt for et helt år for en student på collage i USA, med penger til overs. Foto: NTB scanpix
KUNNE BETALT FOR UTDANNELSE: Melania Trump hadde på seg denne Fendi-drakken da hun besøkte Asia tidligere i høst. Den selges for 39 000 norske kroner. Totalt er det anslått at antrekkene hun brukte på turen kunne betalt for et helt år for en student på collage i USA, med penger til overs. Foto: NTB scanpix Vis mer

Ville priser

Først og fremst - det er helt umulig å regne ut hva førstedamens fullstendige garderobe koster. Mote er en risikabel ting å investere i, med priser som går opp og ned. I tillegg vet man ikke hvor mye klær førstedamen har i skapet, som verden ennå har til gode å se.

Det en derimot kan slå fast, er at antrekkene hun har vist seg i det siste året for lengst har oversteget millionverdier - i dollar. I august, bare basert på fem av førstedamens antrekk, anslo britiske Express at totalprisen på noen av antrekkene hun har vist seg i i sommer har en verdi på nærmere 950 000 kroner.

Fire av veskene hennes, fra blant annet Hermès, Louis Vuitton og Céline, har en verdi på over en million norske kroner, ifølge samme avis.

Man skal heller ikke kimse av førstedamens velkjente diamantring, som angivelig skal være på hele 25 karat. Den fikk hun av ektemannen etter ti års ekteskap, i 2015. Hun bruker den blant annet på sitt offisielle portrett i Det hvite hus - et bilde som for øvrig fikk massiv oppmerksomhet. Ifølge Vogue er ringen angivelig taksert til svimlende 24 millioner kroner.

SPESIALDESIGNET: Til innsettelsesballet fikk Melania Trump den fransk-amerikanske designeren Hervé Pierre til å lage kjolen hennes. Business Insider slår fast at kjolen er uvurderlig. Foto: NTB scanpix
SPESIALDESIGNET: Til innsettelsesballet fikk Melania Trump den fransk-amerikanske designeren Hervé Pierre til å lage kjolen hennes. Business Insider slår fast at kjolen er uvurderlig. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Det er ingen tvil om at Melania er dyr i drift, men det er heller ikke så rart. Hun skal representere landet og gjerne amerikansk design, akkurat som vi synes det er viktig at norske politikere, kjendiser og kongelige fremmer norsk design, forteller moteekspert og Vixen-redaktør Ida Elise Eide Einarsdottir til Dagbladet.

Millioner - av dollar

Melania Trumps luksusstil har flere ganger fått oppmerksomhet det siste året. Da hun i august skulle besøke ofrene etter orkanen Harvey, gjorde hun det i høye hæler i slangeskinn fra Manolo Blahnik til 5000 kroner.

Da hun møtte opp på G7-toppmøtet var det i et antrekk fra Dolce & Gabbana, hvor jakka alene kostet nærmere 420 000 norske kroner.

Prislappen sjokkerte flere, som sammenliknet det med hva det koster å gå ett år på college i USA. Antrekkets totalpris var anslått å være på nærmere 433 000 kroner.

KONTROVERSIELT: Trumps omdiskuterte antrekk fra Dolce & Gabbana hadde en totalverdi på 433 000 kroner. Foto: NTB scanpix
KONTROVERSIELT: Trumps omdiskuterte antrekk fra Dolce & Gabbana hadde en totalverdi på 433 000 kroner. Foto: NTB scanpix Vis mer

Under et veldedighetsbesøk i april dukket hun opp i et par sko fra Rene Caovilla til 9300 kroner, stylet med et par jeans til 2000 kroner. Da hun og sønnen Barron (10) flyttet inn i Det hvite hus i april, var hun ikledd en brun bukse fra Bally, sko fra Manolo Blahnik og en veske fra Hermès. Antrekkets totale pris var ifølge Business Insider på nærmere 166 000 kroner.

Det er ikke bare prislapper førstedamen har høstet kritikk for. Ifølge CNN har hun flere ganger fått kritikk for å ikke kle seg i amerikansk design. Ektemannen hennes la ut et bilde av seg selv og kona på Twitter der han skrev at han støttet amerikansk design, mens hun hadde på seg en kjole fra gresk-britiske Mary Katrantzou.

I september skjedde det samme, da hun ble fotografert i hagen til Det hvite hus i en rutete, amerikanskinspirert skjorte fra franske Balmain.

- Hvis man legger alt sammen, og tenker på at hun skifter flere ganger om dagen, så tror jeg det er snakk om massive summer. Det er selvfølgelig viktig at hun skal ta seg godt ut, hun representerer jo landet sitt, men hun burde se til forgjengerne sine. De hadde ikke garderober til millioner av dollar og så fortsatt smashing ut, mener moteeksperten.

- Driter i det

Einarsdottir refererer blant annet til Jacqueline Kennedy når hun forteller om forgjengerne. Det eksisterer imidlertid ingen enklere å sammenlikne med enn hennes direkte forgjenger, Michelle Obama (53).

Ser man på prisforskjell og hvordan de har kledd seg i forskjellige settinger, dukker det opp et stort gap.

- USA er et samfunn med store sosiale forskjeller, og som en lederskikkelse er det noe man er nødt til å tenke over. Michelle var flink til det, og kledde seg gjerne ned til møter med ofre eller svakerestilte. Hun hadde dessuten også dreisen på dette med å kle seg etter andre kulturer, sier hun, og fortsetter:

- Ja, det er enkelt å tenke at dette med høye hæler og orkanofre er en filleting, men det sender et meget sterkt signal og viser en tydelig privilegert tankegang, forklarer Einarsdottir.

GLITRENDE: Tidligere i år dukket Trump opp i dette Michael Kors-antrekket da det var duket for et møte i kongressen. Jakka alene kostet 40 000 kroner, og hele antrekket hadde en verdi på nærmere 78 000 kroner. Foto: NTB scanpix
GLITRENDE: Tidligere i år dukket Trump opp i dette Michael Kors-antrekket da det var duket for et møte i kongressen. Jakka alene kostet 40 000 kroner, og hele antrekket hadde en verdi på nærmere 78 000 kroner. Foto: NTB scanpix Vis mer

Folkeligheten til Michelle Obama ble tydelig i 2009, da hun ifølge Washington Post gikk ut av Air Force One i korte shorts, en singlet og en skjorte. Anledningen var en gåtur i USAs velkjente Grand Canyon, men ikke alle satte pris på den korte shortsen. Hun har seinere omtalt hendelsen som sin største motetabbe.

Einarsdottir mener likevel at det ikke slår de mange tabbene den nåværende førstedamen har begått.

Andre førstedamer har vært flinkere til å mikse og matche billig og dyrt. Driter Melania i det? Det kan virke sånn. Ida Elise Einarsdottir

- Andre førstedamer har vært flinkere til å mikse og matche billig og dyrt. Driter Melania i det? Det kan virke sånn. Jeg tror egentlig ikke hun kommer til å forandre seg noe særlig. Jeg tror også vi må se lenge etter gjenbruk, som norske politikere og kongelige har blitt hyllet for, sier hun, og legger til:

- Altså, vi kaller dronning Sonja for gjenbruksdronningen. Det er noe som kan forsvare dyre plagg, at de brukes flere ganger. Legger man sammen Melanias totale regnestykke, en umulig oppgave, sitter man igjen med en sum som for de fleste vil være frastøtende.

VIRALT: Donald Trump og førstedame Melania Trump besøkte i mai Israel. Under besøket ble blant annet presidenten historisk, men det var noe helt annet som fikk folks oppmerksomhet. Video: CNN Vis mer Vis mer Vis mer

Uviss pengebruk

Det er ikke kjent om Melania Trump bruker ektemannen eller skattebetalernes formue på garderoben sin. Det som derimot er sikkert, er at hun i mye mindre grad enn forgjengerne sine kan belage seg på å få klær tilsendt av designerne.

Stylisten hennes, Hervé Pierre, som for øvrig designet den hvite kjolen med det røde beltet til henne for Donald Trumps innsettelsesball, har uttalt til New York Times at lite av det hun bruker er gaver.

Han handler for henne i luksusbutikker rundt om, uten å fortelle de ansatte hvem han handler for. Det betyr at Melania Trump i prinsippet kan dukke opp i klær fra designere som offentlig har uttalt at de ikke stiller seg bak politikken til ektemannen hennes.

NED PÅ JORDA?: Selv om mange har stilt seg kritisk til Melania Trumps antrekk gjennom året, mener andre at det har bedret seg denne høsten. Her er hun fotografert i Puerto Rico i oktober i et nokså jordnært antrekk bestående av boots, jeans og caps. Donald har gått for samme stil. Foto: NTB scanpix
NED PÅ JORDA?: Selv om mange har stilt seg kritisk til Melania Trumps antrekk gjennom året, mener andre at det har bedret seg denne høsten. Her er hun fotografert i Puerto Rico i oktober i et nokså jordnært antrekk bestående av boots, jeans og caps. Donald har gått for samme stil. Foto: NTB scanpix Vis mer

Pierre forteller at eksklusivitet er det største stikkordet han går etter når han handler for førstedamen. Ikke bare vil han at det skal være kult og trendy, men verken han eller førstedamen ønsker at klærne skal være brukt av noen andre tidligere.

- Jeg vil ikke at hun skal havne på «Hvem kledde den best»-listene, forteller han.

Det skal nevnes at enkelte er positive for framtida. Motespaltist Vanessa Freidman har skrevet i New York Times at hun tror Melania kan skifte mot å bli mer som sin forgjenger, og at tegnene allerede er der.

Førstedamen har gjort svært få intervjuer etter at presidentperioden til ektemannen startet. I fjor høst kunne hun derimot fortelle til Harper's Bazaar at hun alltid har elsket mote, fordi hun som ung var høy og tynn - og derfor enkel å kle opp. Interessen ble ved henne i åra hun jobbet som modell, og hun og ektemannen møttes faktisk for første gang på et motearrangement i New York.

Kilder: Express, Business Insider, Time, Elite, Independent, Inquisitr, People, CNN, W Magazine

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer