Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

«Tre nøtter»-prinsen til Dagbladet: - Trodde aldri eventyret vårt skulle bli så stort

Den 43 år gamle juleklassikeren er for mange tradisjon.

FORTSATT STILIG: Pavel Travnicek var bare i 20-åra da han spilte rollen som prins i «Tre nøtter til Aksepott». Nå er han 65 år, og fortsatt en stilig kar. Foto: Det tsjekkiske filminstitutt / Privat
FORTSATT STILIG: Pavel Travnicek var bare i 20-åra da han spilte rollen som prins i «Tre nøtter til Aksepott». Nå er han 65 år, og fortsatt en stilig kar. Foto: Det tsjekkiske filminstitutt / Privat Vis mer

(Dagbladet): Hvert år samles tusenvis av nordmenn foran tv-skjermen for å få med seg julekavalkadene de forskjellige kanalene sender.

For mange har den østtysk-tsjekkoslovakiske eventyrfilmen blitt en tradisjon, fra NRK sendte den første gang i 1975.

Den kjekke prinsen i filmen spilles av Pavel Travnicek.

Tsjekkeren har nå blitt 65 år gammel, og bor i Praha. Til Dagbladet forteller han at juleklassikeren var tidenes startskudd for karrieren hans.

Fikk rollen som student I en e-post til Dagbladet skriver Travnicek, via sin kjæreste og manager Monika Fialkova, at det var i studietiden han fikk rollen som prinsen.

- Jeg studerte i Brno, på dans- og musikkakademiet der. Også fikk jeg høre om en audition i Praha, og ante ikke hva det gikk ut på. Men jeg dro dit, uten å ta det for mye på alvor. Jeg gjorde en skjermtest der, og til slutt fikk jeg rollen, skriver han.

Han forteller at han er glad regissør Václav Vorlíek valgte akkurat ham til å spille prinsen, for det hadde møtt opp mange andre som var interreserte i den rollen.

Måtte lære å ri Travnicek forteller at det var alt annet enn enkelt å sjonglere rollen som teaterstudent og kommende filmstjerne.

- Når jeg tenker tilbake på det i dag, forstår jeg ikke hvordan vi klarte å få et ferdig resultat. Jeg spilte teater i Brno, og måtte deretter ned til Tyskland med fly eller bil for å filme. På den tida var det ikke motorvei, og vel, det var helt forferdelig, forklarer han.

- Jeg var utslitt, jeg sov, jeg var sliten. Dagene var kjedelige og lange. Og attpåtil måtte jeg lære å ri hest, skriver skuespilleren.

- Et eventyr Travnicek forteller at det etter «Tre nøtter til Askepott» har ballet på seg med andre roller, men ikke helt ulike den han spilte i juleklassikeren.

- Jeg har gjort mange filmer og forestillinger om eventyr i rollen som prins. Jeg spilte blant annet i «Skjønnheten og udyret». Men filmen fra 1973 er det jeg har gjort som har hatt størt suksess, forklarer han.

Han hadde aldri regna med at lavbudsjettsfilmen skulle bli så folkekjær for mange.

- Det har vært et eventyr siden filmen kom ut. Jeg hadde aldri trodd at vårt eventyr skulle bli så stort, så jeg ble overraska da den fikk så mye oppmerksomhet. Livet etter har vært bra, sier han.

- Ikke kontakt I 2008 besøkte Dagbladet 65-åringen i sitt hjem i Praha.

Den gang fortalte han at han og hun som spilte Askepott, Libuse Safránková, gjemte seg i skogen og kyssa mens filmcrewet holdt på med andre ting.

De ble likevel aldri de to, og selv om frierbrev fra norske kvinner strømmet på, ble det aldri norsk kjæreste heller.

Til Dagbladet nå forklarer han at han ikke lenger har kontakt med Safránková.

- Mange skuespillere møtes bare på jobb og ikke privat, dessverre, sier han.

Vil til Norge Mandag 14. desember skulle egentlig Travnicek til Norge, for å få med seg premieren på den moderniserte versjonen av filmen.

Den kosta det 760 000 kroner å lage, men å betale kravet til den tsjekkiske skuespilleren på 10 000 dollar ble for mye.

- Travnicek kom fredag kveld med et pengekrav som ikke kunne imøtekommes, og han valgte derfor å avlyse reisen, uttalte presseansvarlig ved Nasjonalbiblioteket Nina Mari Bræin.

Skuespilleren og hans kjæreste har ikke besvart Dagbladets spørsmål på hvorfor han ville ha penger, men til VG forklarer Fialkova at han tar betalt for alle jobber som profesjonell skuespiller.

«Askepott»-prinsen erkjenner likevel overfor Dagbladet at han vil se Norge, men vet ikke når han får muligheten neste gang.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media