Den danske kongefamilien:

Trekker sønn fra skandaleskole

- Vi håper skolen sørger for nødvendige endringer.

SNUR: Det danske kronprinsparet Mary og Frederik har tatt en drastisk beslutning som gjelder barna deres. Foto: Shutterstock/NTB
SNUR: Det danske kronprinsparet Mary og Frederik har tatt en drastisk beslutning som gjelder barna deres. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Søndag kommer det fram at kronprins Frederik (54) og kronprinsesse Mary (50) har bestemt seg for å ta barna deres ut av skandaleskolen Herlufsholm. Det skriver de i et innlegg på Instagram.

Det var danske TV 2 som først omtalte saken.

Som følge av kronprinsparets avgjørese betyr det nå at deres eldste sønn, prins Christian (16), som ellers skulle ha begynt på andreåret etter sommerferien, slutter på skolen.

VIL IKKE SVARE: Kronprins Frederik av Danmark vil ikke svare på spørsmål om samarbeidet med skoprodusenten Ecco. Video: B.T Vis mer

- Føle seg trygge

Videre opplyses det om at prinsesse Isabella (15), som egentlig skulle begynt i niende klasse, ikke begynner på skolen etter sommerferien.

- I løpet av sommeren skal vi ta en beslutning sammen med barna våre om deres framtidige skolevalg, skriver kronprinsparet i Facebook-innlegget og legger til:

- Med tanke på de elevene som fortsetter på Herlufsholm, er det vårt håp at skolen nå får mer ro til å sørge for nødvendige endringer, og at den lykkes med å skape en kultur der alle kan trives og føle seg trygge.

Videre skriver kronprinsparet at spørsmålet om barnas framtid på skolen har blitt diskuert mye den seineste tida, noe som har satt familien i en vanskelig situasjon. De har insistert på at avgjørelsen skal «tas på et informert grunnlag».

PERSONLIG PREG: Kronprinsesse Mary av Danmark tok et helt spesielt grep for å få fram budskapet sitt under et besøk i Bangladesh. Video: Det danske kongehus. Vis mer

Grove lovbrudd

Ifølge danske TV 2 kom kronprinsparets avgjørelse like etter at Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK) denne uka rettet voldsom kritikk mot Herlufsholm i et utkast til en høring, hvor partene skal legge fram sin side av saken.

STUK skriver i utkastet at det har vært grove lovbrudd, og at skolen ikke har overholdt sin informasjonsplikt. Styret har heller ikke levd opp til sitt ansvar i forhold til utførelsen av oppgaver.

- Misbrukt om natta

Tidligere denne våren kunne danske medier melde om rystende avsløringer fra kostskolen Herlufsholm, hvor blant annet prins Christian (16) er elev.

En rekke tidligere elever forteller i dokumentaren «Herlufsholms hemmeligheter» om det som skal ha vært ulike episoder med vold, seksuelle overgrep og mobbing ved skolen. Blant annet hevdet en tidligere student, som er anonym i dokumentaren, at det var vanlig praksis at eldre elever slo de yngre.

SVARTE FEIL: Se og Hørs kongehusekspert Anders Stavseng intervjuet Kronprinsesse Mary av Danmark i Texas. Det gikk ikke helt som det skulle. Vis mer

En elev skal ifølge Ekstra Bladet fortalt at det var «normalt» at elever ble misbrukt om natta, hvor de ble holdt fast og fikk stukket fingre opp i endetarmsåpningen av eldre elever.

Formann for Herlufsholm Skole, Torben Lowzow, har i etterkant beklaget for hendelsene på skolen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer