Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

20-årsdagen for prinsesse Dianas bortgang:

Trevor (49) var den eneste som overlevde Diana-ulykken. I dag har «ingen» hørt fra ham på ni år

Den avdøde prinsessens livvakt var offer for en rekke konspirasjonsteorier.

FIKK LIVET SNUDD PÅ HODET: Den britiske livvakten Trevor Rees-Jones var den eneste overlevende etter bilulykken i Paris, som kostet prinsesse Diana og to andre mennesker livet. I dag er det få som hører fra ham. Her fra desember 1997, på vei inn til en høring om ulykken. Foto: Ap / NTB Scanpix
FIKK LIVET SNUDD PÅ HODET: Den britiske livvakten Trevor Rees-Jones var den eneste overlevende etter bilulykken i Paris, som kostet prinsesse Diana og to andre mennesker livet. I dag er det få som hører fra ham. Her fra desember 1997, på vei inn til en høring om ulykken. Foto: Ap / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Både prinsesse Diana og livvakten Trevor Rees-Jones var i live da de første hjelpemannskapene ankom Pont de l'Alma-tunnelen i Paris, natt til 31. august 1997.

Minutter tidligere hadde sjåføren, Henri Paul, mistet kontrollen over kjøretøyet de ovennevnte passasjerene satt i, og krasjet i tunnelens trettende pilar.

Både Paul - som hadde en promille på det tredobbelte av hva fransk lov tillater - og Dianas følge, den egyptiske milliardærsønnen Dodi Al-Fayed, døde momentant.

SMADRET: Bilulykken i Paris for 20 år siden kostet prinsesse Diana, Dodi Al-Fayed og sjåføren Henri Paul livet. Livvakten Trevor Rees-Jones, som satt foran i passasjersetet, overlevde sammenstøtet. Verken han eller de andre i bilen hadde på seg setebelte. Foto: Jerome Delay / AP / NTB Scanpix
SMADRET: Bilulykken i Paris for 20 år siden kostet prinsesse Diana, Dodi Al-Fayed og sjåføren Henri Paul livet. Livvakten Trevor Rees-Jones, som satt foran i passasjersetet, overlevde sammenstøtet. Verken han eller de andre i bilen hadde på seg setebelte. Foto: Jerome Delay / AP / NTB Scanpix Vis mer

Grytidlig samme morgen blir det klart at britenes verdensberømte prinsesse ikke har overlevd sammenstøtet. Trevor Rees-Jones har store skader, men er, mot alle odds, utenfor livsfare.

Måtte rekonstruere ansiktet

Den skjebnesvangre augustnatta for 20 år siden skulle endre manges liv for alltid. Ikke minst for Trevor Rees-Jones.

Den første måneden etter dødskrasjet, som seinere er blitt en av historiens mest kjente trafikkulykker, var den 29 år gamle livvakten innlagt på sykehus med store skader. Han måtte gjennom flere omfattende operasjoner, også i ansiktet, som ble rekonstruert ved hjelp av 150 titanium-plater.

FØR ULYKKEN: Trevor Rees-Jones fotografert i 1994, tre år før bilulykken i Paris. Foto: NTB Scanpix
FØR ULYKKEN: Trevor Rees-Jones fotografert i 1994, tre år før bilulykken i Paris. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Kirurgen Luc Chikhani skal ha brukt familiefotografier som inspirasjon til å gjøre ansiktet så tilnærmet likt Rees-Jones' opprinnelige utseende. Bare underkjeven alene tok ti timer å bygge opp.

Da verdenspressen fikk sitt etterlengtede første glimt av livvakten, 34 dager etter ulykken, håpet mange at han kunne sitte på svar. Spørsmålene rundt hendelsesforløpet var uendelige, spekulasjonene og ryktestormene like mange.

Men Trevor Rees-Jones husket lite. Ulykken hadde gått hardt utover livvaktens hukommelse, og under en høring i Paris samme år forklarte han at «de få minnene han hadde var vage».

- Hørte noen som jamret seg

I løpet av de 20 åra som er gått, har flere medier omtalt ulike detaljer som livvakten angivelig skal ha husket fra den fatale natta. Deriblant at han skal ha hørt Dianas siste ord.

- Jeg husker at jeg hørte noen som jamret seg og at navnet «Dodi» ble sagt, men jeg vet ikke hvem som sa det. Hvis det ikke var noen andre der enn oss, så må jeg konkludere med at det var prinsesse Diana, og at det var en kvinnelig røst, skal han han sagt til franske etterforskere, ifølge The Telegraph.

Livvaktens psykolog skal imidlertid ha advart mot at Rees-Jones kan ha såkalte «falske minner», noe briten har uttalt at han er innforstått med. Ifølge flere medier, deriblant Harper's Bazaar, har ikke Rees-Jones kommet med store detaljer eller konkrete minner fra ulykken i etterkant.

Mange mener også at fullstendige svar heller aldri vil bli gitt.

Klandrer kongehuset

Dodi al-Fayeds far, forretningsmannen Mohamed Al-Fayed (88), vil imidlertid ha det annerledes.

Etter ulykken beskyldte han nemlig Rees-Jones, som i utgangspunktet var ansatt av hans familie, for å lyve om hukommelsestapet, ifølge Sky News. I stedet var Al-Fayed overbevist om at livvakten hadde fått munnkurv av det britiske kongehuset, som han hele tida har klandret for sønnens død.

Så seint som i 2007 gikk Mohamed Al-Fayed rettens vei i et forsøk på å fastslå at dødskrasjen ikke var en ulykke. Han mener sønnen og prinsessen ble drept på ordre fra kongehuset, som angivelig ikke kunne akseptere at Diana hadde et forhold til muslimske Dodi. Al-Fayed har også hevdet at prinsesse Diana var gravid, og at dette kan ha vært årsaken til at kongefamilien ville ha henne drept.

Det er imidlertid aldri blitt ført noe troverdig bevis for noen av disse påstandene.

Trevor Rees-Jones har også, ved flere anledninger, slått kraftig tilbake mot anklagene fra Al-Fayed:

- Jeg er ikke en del av en konspirasjon. Alt jeg har gjort er å fortelle sannheten, slik jeg husker den, uttalte Rees-Jones i 2008, ifølge The Telegraph.

Åpenhjertig om skyldfølelse

Sju år tidligere ga han ut boka «The Bodyguard's Story: Diana, the Crash, and the Sole Survivor» fra 2000 - hvor han åpnet opp om ulykken, mediepresset og tida etter.

En av årsakene for utgivelsen var nettopp for å oppklare de mange usanne ryktene og spekulasjonene som skal ha kommet som følge av dødskrasjen.

I forbindelse med bokslippet ga han flere intervjuer der han uttrykte stor sympati overfor de pårørende.

- Hvis alternativet var at de tre hadde overlevd, og jeg hadde dødd, så ville jeg valgt det, uttalte han til Daily Telegraph, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

I underkant av et år etter dødsulykken bestemte Rees-Jones - som i dag er 49 år gammel - å slutte i jobben som livvakt. Dette gjorde han offisielt 19. mai 1998, og ga en kort uttalelse om at dette var for å «gå videre med livet», ifølge BBC.

Han flyttet deretter til Shropshire i England, hvor han begynte å jobbe i en sportsbutikk og seinere som sikkerhetskonsulent. Der fant han også lykken med skolelærer Ann Scott, og paret giftet seg i februar 2003. Sammen har de en datter ved navn Nia.

Taus

Rees-Jones har ellers levd et særdeles tilbaketrukket liv den siste tida. Det er gått flere år siden han stilte opp i media, og offentligheten hører generelt lite om ham. Forrige gang han uttalte seg offentlig, var i 2008.

TILBAKETRUKKET LIV: Trevor Rees-Jones har ikke gitt intervjuer på årevis. Her er han avbildet i 2001. Foto: AP / NTB Scanpix
TILBAKETRUKKET LIV: Trevor Rees-Jones har ikke gitt intervjuer på årevis. Her er han avbildet i 2001. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

Heller ikke i forbindelse med 20-årsdagen for den fatale ulykken denne uka, der navnet hans er hentet fram i flere overskrifter, har noen snakket med, eller hørt noe fra Rees-Jones.

TV 2s kongehusekspert, Kjell Arne Totland, har tidligere spekulert i hvorfor 49-åringen holder seg unna offentligheten:

- Rees-Jones ble selv vansiret og hardt skadd i ulykken - og har sikkert ikke hatt et lett liv siden den gang. Jeg unner ham virkelig å kunne leve et anonymt liv langt borte fra medienes søkelys, fortalte Totland til Dagbladet i juni.

Den anonyme tilværelsen er langt unna det skribent Piers Morgan, britisk tv-profil og skribent, i 1997 spådde for livvaktens nye hverdag etter ulykken:

«Dette er ingen ordinær Trevor. Han er nå verdens mest kjente ved navnet Trevor».

DOKUMENTAR: I forbindelse med at det er 20 år siden Diana døde, stiller Prins William og Harry opp i en dokumentarfilm om moren. Video: HBODocs Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!