GÅR FRA HVERANDRE:  Prinsesse Märtha Louise og Ari Behn under banketten da svenske Kong Carl Gustaf feiret sin 70-årsdag i Stockholm i april.
Foto: Henrik Montgomery / TT 
GÅR FRA HVERANDRE:  Prinsesse Märtha Louise og Ari Behn under banketten da svenske Kong Carl Gustaf feiret sin 70-årsdag i Stockholm i april. Foto: Henrik Montgomery / TT Vis mer

- Trist og uvirkelig at Märtha og Ari ikke lenger går samme vei

Skandinaviske kongehuseksperter er overrasket over at bruddet kommer nå. Aris mor skriver om bruddet på Facebook.

(Dagbladet): - Märtha og Ari går fra hverandre! Dette så jeg ikke komme, i hvert fall ikke nå, sier TV 2s kongehusekspert, Kjell Arne Totland, til Dagbladet.

I ettermiddag kunngjorde Slottet at Märtha Louise og Ari Behn skal skilles, etter 14 års ekteskap.

Kjell Arne Totland har fulgt den norske kongefamilien i en årrekke. Selv om han er overrasket over at Märtha og Ari har valgt å gå hvert til sitt, stusset han over at Ari uteble fra den den offisielle familiefotograferingen på Stiftsgården - og den etterfølgende hagefesten - da hele kongefamilien var samlet i Trondheim i juni.

- Veldig trist

- Han ble han heller ikke med om bord i Kongeskipet etterpå. Der og da ble det sagt at han var dratt videre til «en jobb». Men i ettertid kan jo dette nå tolkes annerledes, sier Totland, og legger til:

- Jeg må få lov til å si at jeg ønsker både Märtha og Ari alt godt i tiden fremover, og selvsagt ikke minst de tre døtrene deres.

Kongehuseksperten i den svenske avisa Expressen, Johan T. Lindwall, mottar skilsmissenyheten fra det norske kongehuset med sjokk.

- Märtha Louise har jo stått ved Aris side gjennom så mye. Når han har kommet med kontroversielle utspill her hun forsvart ham gang på gang, sier Lindwall til Dagbladet.

Droppet Sverige i april

Han påpeker at nyheten om den kongelige skilsmissen er den største nyheten i Sverige akkurat nå. Lindwall følger, i likhet med Totland, de skandinaviske kongehusene tett.

- Selv når det norske kongeparet her vært skeptiske til Ari, har det vært vakkert å se hvordan Märtha har stått ved sin make, fortsetter Lindwall.

Kongehuseksperten tror ikke skilsmissen har vært noen enkel avgjørelse.

- Jeg tror dette har vært på trappene over lengre tid, og mye har nok foregått i kulissene, sier Lindwall.

Märtha og Ari deltok for øvrig ikke på gruppefotograferinger da de gjestet Sverige i april.

- Så kan man jo spekulere i om dette var grunnen til det, sier Lindwall.

- Ikke overrasket over at folk skiller seg

Forfatter og litteraturanmelder i Aftenposten, Vidar Kvalshaug, roser Märthas ord i pressemeldingen om å sette barna foran.

- Slik jeg kjenner dem tror jeg de klarer å sette barna i fokus, slik de må i en skilsmisse. Märtha hadde en god formulering på det. Jeg tror det kommer til å gå bra, selv om det er ganske forferdelig å måtte bite i gresset. I alle fall opplevde jeg det sånn da vi ble skilt for to og et halvt år siden,. Det var et nederlag.

- Ble du overrasket over nyheten?

- Det er ikke overraskende at folk skilles i dag. Det er ganske vanlig og Märtha har forsikret folk om at de har kjempet. Det kan skje de beste. Noen får det til, noen gjør ikke det.

Torleiv Grue var forlagssjef i Kolon Forlag da Ari Behn ga ut boka «Trist som faen» i 1999.

Grue var med i bryllupet da Ari og Märtha giftet seg i 2002. Gjennom åra skal de ha utviklet et godt vennskap også. Kontakten har beholdt.

- Jeg synes det er trist at de skiller seg, men det er to voksne mennesker som burde kommer seg gjennom skilsmissen på en god måte, sier Grue til Dagbladet.

- Vil alltid være en del av våre liv

Dagbladet har vært i kontakt med Ari Behns mor, Marianne Behn, som henviser til et innlegg hun har skrevet på Facebook:

«NÅ. Det føles trist og uvirkelig at Märtha og Ari ikke lenger går samme vei. De har hatt så mange vakre år sammen – og vi har som familie delt mange fine opplevelser med dem. Märtha som jeg er veldig glad i, vil alltid være en del av våre liv. I dag tenker jeg på det som jeg ofte sier til mine klienter i liknende situasjoner: Siste kapittel er ikke skrevet i denne boken. For det kan være slik – at det gyldne bånd som universet har vevet sammen – kan heles igjen. Olav – min kjæreste mann og jeg – er et eksempel av mange år på det. Etter år fra hverandre ble vi et par igjen. Det er jeg glad for. Kjærlighet ruster ikke. Den kan oppstå igjen, når tiden er moden», skriver Marianne Behn.

Märtha og Aris skilsmisse er historisk. Aldri har en norsk prinsesse skilt seg.

- Det har aldri skjedd at et par, så høyt oppe i de kongelige rekkene i Norge har skilt seg før, sier professor i statsvitenskap, Trond Nordby, til Dagbladet.

Strenge skilsmisselover

SKILLER SEG: Prinsesse Märtha Louise og Ari Behn har vært gift i 14 år. I dag ble det kunngjort at de skal skilles. Se de fine øyeblikkene fra forlovelsen og bryllupet deres. Video: NRK / NTB Scanpix Vis mer

Professoren forteller at det tidligere var svært strengt for kongelige å ta ut en eventuell skilsmisse.

- Tradisjonelt er det svært strengt for kongelige, det gjelder særlig i østlige land. Siden det er blitt svært normalt at par i Norge skiller seg, tror jeg at de føler det normalt de også, sier Nordby.

Siden om lag halvparten av gifte par i Norge skiller seg, vil det ikke nødvendigvis gå på omdømmet til kongehuset.

- Jeg tror ikke at skilsmissen vil ødelegge omdømme til kongehuset. Jeg vil si at de har vært med på å ødelegge omdømmet, med tanke på at både Ari og Märtha er kontroversielle. Hadde kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon skilt seg, hadde det vært noe helt annet, sier Nordby.