Geir Børresen er død:

Trodde kreften var borte

Tirsdag morgen kom nyheten om at den tidligere skuespilleren hadde gått bort.

DØDE: Skuespiller Geir Børresen er død. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
DØDE: Skuespiller Geir Børresen er død. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Geir Børresen levde et langt liv i offentligheten. Mange husker ham kanskje som hunden Labbetuss eller som Max Mekker i Sesam Stasjon.

Den folkekjære skuespilleren levde et sunt liv, ifølge seg selv. Derfor var sjokket stort da han fikk kreftdiagnosen i september 2021.

- Alt jeg hørte var ordene «Du har kreft!», sa han i et intervju med Se og Hør i mai.

Han fortalte at det til slutt var kona Wenche som «tvang» ham til å komme seg til legen. Selv hadde han tatt lett på symptomene, men legene var ikke i tvil: Geir var rammet av tykktarmskreft.

- Jeg var ikke avholdsmann, men jeg har alltid vært bevisst på ikke å spise junkfood. Vi levde et sunt liv, med mye hjemmelaget mat på menyen. Derfor har jeg mange spørsmål om hvorfor akkurat jeg fikk denne typen kreft. Trøsten er at heller ikke ekspertene har noe fasitsvar, sa Geir.

Fikk et langt liv sammen

Både Geir og Wenche ble emosjonelle da det gikk opp for dem at han hadde blitt syk.

Paret fikk over 60 år sammen.

Han ble forelsket allerede første gang han så bildene av den vakre piken som vant Dagbladets missekonkurranse «Frøken Tenåring» i 1959.

De giftet seg i Asker kirke 6. april 1963.

Geir og Wenche bodde sammen i sitt gamle hus i Vollen i Asker.

BARNEHELT: Geir Børresen var kjent fra en rekke barneprogrammer på 70-, 80- og 90-tallet. Video: Dagbladet TV. Programleder: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

«Ikke ta tissen min!»

Svulsten til Geir ble operert ut sammen med deler av tarmene hans.

Det kirurgiske inngrepet tok fire timer, og humoristen Geir fornektet seg ikke da han ble trillet inn på operasjonsstua.

«Ikke ta tissen min!», var det siste gjøgleren husker at han sa før han ble lagt i full narkose.

Til å begynne med var også cellegiftbehandlingen vellykket.

- Jeg reiste fram og tilbake til sykehuset i Bærum i fem måneder. Ti runder med cellegift er historie. Jeg tok tingene på min måte, og fikk til stadighet høre at jeg var den eneste på avdelingen som nynnet og sang mens den livreddende giften strømmet inn i kroppen min.

Frykten for å miste håret er en del av de fleste kreftpasienters hverdag, men Geir var blant de heldige.

KREFT: Geir fikk diagnosen i september 2021. Foto: Rolf M. Aagard
KREFT: Geir fikk diagnosen i september 2021. Foto: Rolf M. Aagard Vis mer

Trodde kreften var borte

Etter flere måneder med behandling var det mye som tydet på at kreften var borte, noe Geir på det tidspunktet gledet seg over.

- Det viktigste for meg er å leve. Jeg føler meg heldig som lever i et land hvor helsevesenet ikke bryr seg om at jeg er en mann som snart fyller 80 år. Jeg har fått den beste behandlingen som finnes, og vil gjerne takke og rose alle som har hjulpet meg.

Kreftbehandlingen ble satt på vent.

- Alt tyder på at kreften er borte. En undersøkelse i juni vil vise om det stemmer, eller om jeg har nye runder med cellegift i vente, sa Geir tidligere i år.

Etter å ha levd flere år på scenen og foran skjermen, måtte han venne seg til en roligere hverdag.

- Jeg tar en dag av gangen, fast bestemt på å gjøre akkurat det sykehuset sier at jeg skal gjøre.

SKUESPILLER: Geir var en folkekjær skuespiller. Foto: Inge Gjellesvik / NTB
SKUESPILLER: Geir var en folkekjær skuespiller. Foto: Inge Gjellesvik / NTB Vis mer

Alvorlig sykdom

Tarmkreft er en alvorlig sykdom. Prognosen for å bli frisk er svært god dersom kreften oppdages tidlig, men i Børresens tilfelle hadde svulsten fått god tid til å vokse.

- Det viste seg at svulsten de opererte ut var på størrelse med en tennisball, med en diameter på over seks centimeter. Det er utrolig, ettersom jeg ikke kan huske at jeg noen gang hadde vondt.

Månedene som kreftpasient har også fått mannen som i offentligheten har levd et liv inne i TV-yndlingene «Labbetuss» og «Max Mekker» til å tenke.

Først og fremst på hvordan han kan bruke sin historie til å motivere andre til å ta undersøkelsen som kan redde liv, men også på hvilke mennesker som inspirerer ham selv i en krevende tid.

79-åringens håp var at han ved å fortelle om sin egen anger får andre til å takke ja, eller be om en undersøkelse av tarmene hvis de mistenker at noe er galt.

- Undersøkelsen er raskt overstått, hvis alt er i orden. Og oppdages kreften på et tidlig tidspunkt, kan det spare deg for mye ubehag i ettertid.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer